Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Komerční banky zažily pořádnou rally. Povzbudil je návrh na mimořádnou dividendu

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Akcie Komerční banky během úterní seance zdražily skoro o desetinu. Děje se tak v reakci na oznámení představenstva banky, že hodlá mezi akcionáře rozdělit na mimořádných dividendách téměř 11 miliard korun.

Reklama

Pražská burza v úterý posílila nejvýrazněji za zhruba 2,5 roku. Index PX stoupl o 5,07 procenta a zavřel na 1177,35 bodu, což byl největší denní růst od 24. března 2020. K růstu pomohly burze hlavně akcie Komerční banky, které zdražily skoro o desetinu po oznámení banky o návrhu na výplatu mimořádné dividendy.

V zelených číslech v úterý uzavírala obchodování většina hlavních emisí pražské burzy. Cenné papíry Komerční banky ale výrazně překonaly ostatní hlavní emise, když si připsaly 9,28 procenta na 683 korun. Zároveň zaznamenaly největší objem obchodů z emisí na pražském trhu. Komerční banka sdělila v pondělí večer na svém webu, že představenstvo banky navrhne valné hromadě rozdělení asi 10,55 miliardy korun z nerozděleného zisku akcionářům. Dividenda by tak činila 55,50 koruny na akcii před zdaněním.

„Banka obdržela vyjádření České národní banky, že nemá výhrady vůči navržené výplatě,” sdělila Komerční banka. V případě schválení dividendy valnou hromadou, bude mít nárok na podíl na nerozděleném zisku akcionář, který bude vlastníkem cenných papírů Komerční banky ke 30. listopadu. Podíl se pak stane splatným 22. prosince. Pozvánka na valnou hromadu bude zveřejněna 10. října.

I další emise v úterý dosáhly výrazných zisků. Například akcie bankovní skupiny Erste posílily o 6,39 procenta na 589,40 koruny a cenné papíry energetické firmy ČEZ o 5,79 procenta na 904,50 koruny. Naopak nejvýraznější propad postihl akcie společnosti Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Zlevnily o 2,05 procenta na 57,20 koruny.

Lukáš Kovanda: Americké akciové trhy panikaří. Ale ne kvůli válce

Wall Street je v panice. Oficiálně. V minulém týdnu se takzvaný „index strachu“, ukazatel VIX, dostával opakovaně do reverzního módu. Jeden obchodní den za druhým tedy burziány děsilo více to, co přijde záhy než to, co nastane za tři měsíce. Přitom běžně je tomu spíše naopak. Investoři jsou totiž zpravidla více nejistí stran toho, co je čeká ve vzdálenější budoucnosti, než co je na spadnutí hned teď. Pokud tedy burzy děsí více nejbližší budoucnost, je to cosi právě „inverzního“, cosi nepřirozeného – je to panika, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.    

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Komerční banka

Komerční banka za pololetí vydělala přes osm miliard

Čistý zisk Komerční banky v prvním pololetí 2022 vzrostl o 62,3 procenta na 8,3 miliardy korun. Výnosy vzrostly o téměř 29,3 procenta na 19,2 miliardy korun. Podle banky za tím stojí nejen růst úrokových sazeb, ale také nízká srovnávací základně loňského roku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme