Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční banka za pololetí vydělala přes osm miliard

Komerční banka
Dušan Kütner / Newstream
Zdeněk Pečený

Čistý zisk Komerční banky v prvním pololetí 2022 vzrostl o 62,3 procenta na 8,3 miliardy korun. Výnosy vzrostly o téměř 29,3 procenta na 19,2 miliardy korun. Podle banky za tím stojí nejen růst úrokových sazeb, ale také nízká srovnávací základně loňského roku.

Reklama

Za celý rok očekává Komerční banka růst výnosů o více než pětinu ve srovnání s rokem 2021. Za klíčová rizika považuje další eskalaci války na Ukrajině, delší či prohlubující se nedostatek energetických surovin a případný návrat pandemických omezení a uzávěr. Vedení KB ale očekává, že zisk za letošní rok bude dostatečný k pokrytí kapitálových potřeb a výplatě dividend.

Vyšší sazby ČNB dávají bankám prostor pro větší úrokovou marži, tak totiž primárně tvoří zisky. „Úrokové výnosy rostou značným tempem,“ říká Jiří Šperl, výkonný ředitel pro strategii a finance. Banka nadále očekává růst výnosů. Po zbytek roku by to mělo být přes dvacet procent.

Počítá také s dalším růstem základní úrokové sazby ČNB. „První polovina roku 2022 přinesla mimořádnou míru nejistoty v globální i domácí ekonomice, často související s dopady války na Ukrajině,” uvedl Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB. Právě eskalace konfliktu na Ukrajině patří mezi klíčová rizika, s nimiž banka po zbytek roku kalkuluje.

hypotéky, ilustrační foto

Vzorní Češi. Při rekordní inflaci klesl podíl problémových hypoték na historické minimum

Celková hodnota dluhů tuzemských domácností v červnu i kvůli zvyšující se průměrné výši hypoték a cen nemovitostí poprvé překročila hranici dvou bilionů korun, oproti květnu je to o 0,9 procenta. Možná paradoxně však opět klesl podíl nesplácených úvěrů domácností včetně hypoték na dlouholeté minimum, upozorňuje hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Se zhoršující se ekonomickou situací se ale zřejmě trend obrátí.

Přečíst článek

Rekordní zisky přitahují pozornost

Rekordní zisky již představily také konkurenční banky. České spořitelna vydělala meziročně o 67 procent více, tedy 11 miliard korun. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl o 101 procent na 2,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o 78 procent na více než tři miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první pololetí čistý zisk 4,2 miliardy korun, což je nárůst o 45 procent.

Ve světle rostoucí zisků bankovních domů, se stále častěji hovoří o bankovní dani. „Může to být nebezpečný precedent,“ říká Juchelka. „Nikdo neví, na jak dlouho by toto dočasné opatření bylo,“ dodal. Podle Juchelky, který působí také jako viceprezident České bankovní asociace (ČBA), by se její zavedení mohlo negativně projevit v reputaci Česka jako investiční destinace. Šéfka ČBA Monika Zahálková ale v pondělí pro Newstream ke snahám o zavedení bankovní daně uvedla: „Takové snahy jsou nyní pochopitelné a za bankovní odvětví mohu říct, že jsme připravení ekonomiku podpořit.“

Willi Cernko, CEO Erste Group

Sektorová daň je špatná. Banky nejsou od toho, aby podporovaly vlády, apeluje šéf Erste

Mateřská společnost největší české banky dle počtu klientů, České spořitelny, v pondělí podle agentury Bloomberg vyzvala vlády zemí střední a východní Evropy, včetně Česka, aby nezaváděly daň z mimořádných zisků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme