Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

BCPP - informace o tématu

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Šéf pražské burzy Petr Koblic by na tuzemském parketu rád viděl cenné papíry Letiště Praha. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Shodou okolností tento týden záměr vstoupit na burzu oznámilo také letiště v Aténách. Veřejně obchodované akcie letištních společností ve světě skutečně nejsou nic neobvyklého, ostatně i vídeňské letiště je na burze. A do budoucna taková investice může i drobnému akcionáři slušně vydělat.

Přečíst článek

Investoři zlínské mmcité přihráli 160 milionů. Na burzovní Start se postaví už za týden

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Pražská burza dnes otevřela se zpožděním. Selhala technika

Obchodování na Burze cenných papírů Praha v pondělí začalo s dvouhodinovým zpožděním, až v 11:00. Burza odložila zahájení kvůli technickým problémům na straně dodavatele obchodního systému Xetra, uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Stále více tuzemských drobných investorů kupuje akcie na pražském parketu

Podíl českých drobných investorů držících tuzemské akcie se meziročně zvýšil o devět procentních bodů na 35 procent, což je v rozporu s celosvětovým trendem. Jejich důvěra stoupla na nejvyšší úroveň od čtvrtého čtvrtletí 2021. Vyplývá to z průzkumu obchodní a investiční platformy eToro mezi 10 tisíci retailovými investory ve 13 zemích, z toho 500 v ČR.

Přečíst článek
Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Český výrobce městského mobiliáře mmcité chce na burzu. Jde si pro 160 a víc milionů

Skupina mmcité, český výrobce městského mobiliáře z Bílovic na Uherskohradišťsku, plánuje v první polovině letošního roku vstoupit na trh START pražské burzy. Oslovit hodlá akciové investory za účelem svého dalšího rozvoje. Holding mmcité chce na pražské burze nabídnout až třetinu nových akcií. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizici a rozšíření výrobních kapacit. 

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražské akcie zabodovaly. Index PX uzavřel nejvýš za téměř 10 měsíců

Index pražské burzy ve středu posílil o 1,39 procenta na 1374,8 bodu. Je to jeho nejvyšší závěrečná hodnota za posledních devět a půl měsíce. K růstu mu dnes pomohly především emise bankovní skupiny Erste a společnosti ČEZ.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

České akcie se loni držely mimo zájem investorů

Na pražské burze se loni zobchodovaly akcie za 166 miliard korun, šestina toho, co před 15 lety. Hodnota indexu PX, hlavního indexu burzy, loni podle analytiků meziročně klesla o 15,7 procenta. Hodnota indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán dividendový výnos, se snížila o 9,1 procenta, uvedla burza.

Přečíst článek
Reklama

News box

Obraz 🎨🖌 Podobizna slečny Lieserové od Gustava Klimta, který byl dlouhou dobu považován za ztracený, se ve Vídni vydražil za 30 milionů eur 💶 (758 milionů korun). Informuje o tom agentura APA, podle níž se odhadní cena pohybovala mezi 30 a 50 miliony eur (až 1,26 miliardy korun). I tak dnes aukce jasně překonala dosavadní rakouský rekord.

Ceny ropy 🛢 klesají 📉 kvůli zmírnění napětí na Blízkém východě a slabší aktivitě amerických podniků. Větším ztrátám brání pokles zásob ropy ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent ztrácí o 0,5 procenta na 87,96 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odpisuje 0,7 procenta a prodává se lehce nad 82,80 dolaru za barel.

Česká skupina lékáren Pilulka 💊 loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů.

Číst více
Pražská burza po dvou růstových dnech nepatrně oslabila. Index PX poklesl o 0,08 procenta na 1563,57 bodu. I tak ale zůstává na nejvyšších hodnotách od léta 2008. Dnes se dařilo akciím pojišťovny VIG i skupiny Erste, naopak v oslabování pokračovaly cenné papíry energetické společnosti ČEZ. 
Americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon 📝 uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka. Číst více
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení. Číst více
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme