Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská burza dnes otevřela se zpožděním. Selhala technika

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel
BCPP, užito se svolením
 ČTK

Obchodování na Burze cenných papírů Praha v pondělí začalo s dvouhodinovým zpožděním, až v 11:00. Burza odložila zahájení kvůli technickým problémům na straně dodavatele obchodního systému Xetra, uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Reklama

Pražská burza v minulém týdnu výrazně oslabila, zejména kvůli nervozitě kolem ČEZ. Akcie této klíčové energetické společnosti čelily mohutným výprodejům. Impulzem byly zprávy o vládním návrhu zákona označovaného jako „lex ČEZ“ o přeměnách obchodních společností, podle něhož by vládě stačilo 75 procent hlasů na valné hromadě pro prosazení například plánu rozdělení společnosti.

Emise ČEZ v týdenní bilanci oslabily o víc než 15 procent a v pátek odpoledne uzavřely obchodování na hodnotě 1022 korun.

Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

ČEZ těžce krvácí i dnes, za týden přišel o 130 miliard své hodnoty. Důvodem je zjevná snaha vlády de facto vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně na až tak výhodných podmínek, někteří z nich proto hovoří o „zločinecké akci“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Pražská burza je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Spolu se svými dceřinými společnostmi tvoří skupinu PX, jejíž nejvýznamnější společností je vedle burzy Centrální depozitář cenných papírů. Pražská burza je z 99,54 procenta dceřinou společností Burzy cenných papírů Vídeň.

Akcie ČEZ prudce klesly

Analytička: Doporučení na ČEZ jsem neměnila přes dva roky

Teresa Schinwaldová z rakouské Raiffeisen Bank pro Newstream.cz uvedla, že poslední doporučení na akcie energetického gigantu ČEZ vydala v lednu 2021. V uplynulém týdnu se analytička stala terčem tvrdé kritiky na sociálních sítích, když se objevily zprávy, že očekává výrazný propad akcií polostátní firmy. Mělo jít o chybu na terminálech společnosti Bloomberg, který analytiky vydaná doporučení na akciové tituly sleduje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme