Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zbraně - informace o tématu

Tai-Wan představil svou ponorku

Tchaj-wan dráždí Čínu. Postavil vlastní ponorku

V posledních letech Peking úspěšně bránil Západu v dodávkách ponorek na Tchaj-wan. Nyní ostrovní stát uvádí na trh svůj první podvodní stroj, což má Čínu odradit od útoku. 

Přečíst článek
Norské stíhačky F-35 Lightning během cvičení Arctic Challenge Exercise (ACE) na letecké stanici Orlandet

Celkové náklady na celý životní cyklus stíhaček F-35 se vyšplhají na 322 miliard

Přečíst článek

Colt prodal v pololetí méně zbraní. Výnosy měl nižší i kvůli silné koruně, zisk ale vzrostl

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní pololetí výnosy 6,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o 2,7 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Přečíst článek
Dny NATO v Mošnově navštívilo první den 100 tisíc lidí, lákala hlavně letadla

Dny NATO nabídly divákům lety stíhaček F-35 i vrtulníků Viper

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo přibližně 100 tisíc lidí, uvedli pořadatelé akce, která bude v neděli pokračovat. Lidé mohli poprvé vidět například vrtulníky americké výroby AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které si pořídila česká armáda, naopak derniéru má na akci jejich předchůdce, bitevní vrtulník Mi-24. Lákala i pětice letadel F-35 Lightning II, o jejichž koupi jedná Česko s USA. Na největší bezpečnostní přehlídce v Evropě se letos prezentují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z 19 zemí.

Přečíst článek
Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Česko loni vyvezlo nejvíc zbraní v historii, téměř polovina zamířila na Ukrajinu

Hodnota vývozu zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z České republiky loni dosáhla přibližně 30 miliard korun, meziročně se téměř zdvojnásobila, uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Loňský export byl podle něj nejvyšší. Objem výroby proti roku 2021 stoupl přibližně o pětinu na více než 50 miliard korun, uvedl Hynek.

Přečíst článek
Musk podle svých slov původně Starlink Ukrajině poskytl, "aby lidé mohli sledovat Netflix, odpočívat a připojit se k on-line vyučování a k dalším dobrým mírovým věcem, ne k dronovým útokům"

Musk popírá, že loni u Krymu vypnul Starlink. Služba není určena k dronovým útokům, brání se

Americký miliardář Elon Musk popřel, že by loni v reakci na chystaný ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu na Krymu v oblasti vypnul internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX.

Přečíst článek
Britská zbrojovka BAE zaplatí 5,6 miliardy dolarů za americkou firmu Ball Aerospace

Britská zbrojovka BAE koupí za miliardy dolarů amerického výrobce vojenské techniky

Největší britská zbrojovka BAE Systems se dohodla, že zaplatí zhruba 5,55 miliardy dolarů (123 miliard korun) za převzetí americké společnosti Ball Aerospace, která je divizí firmy Ball. Společnost Ball Aerospace podle agentury DPA podniká například v oblasti elektroniky pro stíhačky, válečné lodě a raketové systémy.

Přečíst článek
Jana Černochová, ministryně obrany, Petr Fiala, premiér

Fialův kabinet rozšířil sankční seznam. Přibyl na něj Putinův dodavatel zbraní

Počet lidí na vnitrostátním sankčním seznamu se dnes zdvojnásobil ze tří na šest. Vláda na něj na návrh ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) zařadila ruského podnikatele Borise Obnosova a jeho příbuzné, manžele Rostislava a Olgu Zorikovovy. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na tiskové konferenci. Ministerstvo zahraničí zároveň navrhuje zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů na podporu Ukrajiny

Biden žádá Kongres o další miliardy dolarů pro Ukrajinu. Většina Američanů je proti pomoci

Americký prezident Joe Biden požádal Kongres, aby uvolnil dalších 13,1 miliardy dolarů (skoro 290 miliard korun) na dodávky vojenského vybavení Ukrajině. V doplňujícím návrhu k novému americkému rozpočtu také Bílý dům volá po necelých 7,5 miliardách dolarů na humanitární a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším válkou zasaženým zemím, informuje agentura Reuters.

Přečíst článek
Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele (ilustrační foto)

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele

Masové vraždy v amerických školách i na jiných místech světa přiměly politiky i výrobce zbraní přemýšlet nad tím, jak tomu zabránit. Americký start-up nyní přišel na trh s první sériové vyráběnou „chytrou“ zbraní Biofire Smart Gun, která rozpozná svého majitele, jinak nestřílí. Zda se rozšíří ve velkém měřítku je ale nejisté – proti hraje vysoká cena zbraně i nedůvěra zastánců tradičních zbraní, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Ukrajina podle šéfa MI6 za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko obsadilo za rok

Ukrajina za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko za rok obsadilo, řekl šéf MI6 Richard Moore

Ukrajina za poslední měsíc osvobodila větší část území, než Rusko zabralo za poslední rok, v projevu na britském velvyslanectví v Praze to řekl šéf britské rozvědky MI6 Richard Moore. Mnoho Rusů je podle něj tiše zděšeno tím, že ruské ozbrojené síly demolují ukrajinská města, vyhánějí nevinné rodiny z jejich domovů a unášejí tisíce dětí.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden (vpravo) v Kyjevě.

Spojené státy poskytnou Ukrajině kazetovou munici, některé státy to kritizují

Spojené státy poskytnou Ukrajině mimo jiné kazetovou munici v rámci nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 17,4 miliardy korun), oznámil Pentagon. Součástí balíku budou například dělostřelecké granáty ráže 105 milimetrů a 155 milimetrů, desítky bojových vozidel pěchoty, protitankové střely Javelin nebo munice do systému HIMARS.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme