Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zbraně - informace o tématu

Český prezident Petr Pavel

Pavel: Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí dobře, podpora Západu nebyla dostatečná

Ukrajinská protiofenziva se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu mimo jiné nebyla dostatečně masivní a rychlá, zároveň čas strávený přípravou Rusku umožnil velice dobře se na protiofenzivu přichystat. Při zahájení velitelského shromáždění armády v Praze to řekl prezident Petr Pavel.

Přečíst článek
Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína urychlila zbrojení. Do pár let by země mohla mít tisíc jaderných hlavic

Čína by mohla mít do začátku příštího desetiletí přes 1000 jaderných hlavic, což je zhruba dvojnásobek současného stavu. Tvrdí to zpráva o čínské vojenské síle, kterou zpracovalo pro Kongres americké ministerstvo obrany. Podle představitele Pentagonu, který mluvil s novináři, Čína buduje svůj jaderný arzenál rychleji, než původně předpokládali američtí analytici. I po roce 2030 však bude mít Čína méně jaderných hlavic, než má v současnosti USA a Rusko.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Ruskou ekonomiku drží nad vodou výroba zbraní, válka ale nemůže trvat věčně

Krátkodobý hospodářský růst v Rusku v současnosti podporují rozsáhlé vojenské výdaje, dlouhodobější vyhlídky ruské ekonomiky jsou však pochmurné, uvedl podle agentury Reuters ředitel evropského odboru Mezinárodního měnového fondu Alfred Kammer.

Přečíst článek
NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny, ujistil Zelenského Stoltenberg

NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny. Vaše bezpečnost je i naše bezpečnost, uvedl Stoltenberg

NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny, je to důležité pro celou Severoatlantickou alianci. Před zahájením dvoudenního zasedání ministrů obrany NATO to uvedl šéf aliance Jens Stoltenberg. Na jednání do Bruselu rovněž nečekaně přicestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na prvním místě. Rusko na ní v příštím roce vyčlení téměř polovinu svého rozpočtu

Rusko v následujícím roce hodlá vyčlenit zhruba 40 procent ze svého rozpočtu na výdaje spojené s válkou, spočítal ruský investigativní portál Važnyje istorii. Podle něj to vyplývá z návrhu rozpočtu zveřejněného na webu dolní komory ruského parlamentu. Podotkl, že vinou tak vysokých výdajů na válku nutně přijdou zkrátka oblasti, které s ní nesouvisejí. Válku na Ukrajině vede Rusko už přes rok a půl.

Přečíst článek
Tai-Wan představil svou ponorku

Tchaj-wan dráždí Čínu. Postavil vlastní ponorku

V posledních letech Peking úspěšně bránil Západu v dodávkách ponorek na Tchaj-wan. Nyní ostrovní stát uvádí na trh svůj první podvodní stroj, což má Čínu odradit od útoku. 

Přečíst článek
Norské stíhačky F-35 Lightning během cvičení Arctic Challenge Exercise (ACE) na letecké stanici Orlandet

Celkové náklady na celý životní cyklus stíhaček F-35 se vyšplhají na 322 miliard

Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje české ministerstvo obrany na 322 miliard korun, píšou dnešní Mladá fronta Dnes a deník Právo.

Přečíst článek
Izraelský ministr obrany Joav Galant

Největší zbrojní zakázka v dějinách Izraele, země dodá Německu systémy Arrow-3

Německo od Izraele koupí protivzdušné systémy Arrow-3. Dohodu dnes v Berlíně podepsali německý ministr obrany Boris Pistorius a jeho izraelský protějšek Joav Galant, píše agentura Reuters. Transakce v hodnotě bezmála čtyř miliard eur, což je v přepočtu skoro 100 miliard korun, je podle Galanta největší zahraniční zakázkou pro zbrojní průmysl v dějinách Izraele.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.

Přečíst článek
Tank T-72

Česko bude dál posílat zbraně na Ukrajinu, finančně pomůže Dánsko s Nizozemskem

Česká republika se dohodla s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory bude dodávat české zbraně Ukrajině. Příslušný dokument na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu podepsal se zástupci Dánska a Nizozemska náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Přečíst článek

Colt prodal v pololetí méně zbraní. Výnosy měl nižší i kvůli silné koruně, zisk ale vzrostl

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní pololetí výnosy 6,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o 2,7 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Přečíst článek
Reklama

News box

Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme