Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výroba - informace o tématu

Gevorkyan chystá změnu. Slovenská společnost chce přejít na hlavní trh pražské burzy Prime

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, chce do konce letošního roku přejít z trhu Start pražské burzy na její hlavní trh Prime. Součástí záměru aktuálně není nová emise akcií společnosti. Na regulované trhu Prime se nyní obchoduje osm společností.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Výroba automobilů v Česku roste, zvyšuje se podíl těch elektrických

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně stoupla o 21,7 procenta na 738 454 vozidel. Blíží se tak už předkrizovým hodnotám, produkce je zhruba stejně vysoká jako v prvních šesti měsících roku 2019, uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek
Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čínská ekonomika zaostala za očekáváním, důvodem je slabší zahraniční poptávka

Růst hrubého domácího produktu Číny ve druhém čtvrtletí meziročně zrychlil na 6,3 procenta z tempa 4,5 procenta v prvním čtvrtletí. Je to o jeden procentní bod slabší růst, než čekali analytici. Ve srovnání s prvním čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,8 procenta proti růstu o 2,2 procenta v předchozím tříměsíčním období. Důvodem je slabší poptávka v Číně i v zahraničí.

Přečíst článek

Výrobce Dako-CZ vloni dosáhla rekordního čistého zisku téměř 440 milionů korun. Vyrábí komponenty pro Škodovku či Siemens

Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla Dako-CZ z Třemošnice vloni dosáhl rekordního zisku po zdanění téměř 440 milionů korun. Výsledek asi o 114 milionů překonal zisk z roku 2021. Celkové tržby minulý rok poprvé překonaly hranici dvou miliard korun, z toho na tržby z prodeje výrobků a služeb připadalo 1,843 miliardy, což představuje meziroční nárůst o 40 procent. Uvádí výroční zpráva zveřejněná ve Sbírce listin. O 46 procent na 369 milionů korun se zvýšily tržby za prodej zboží.

Přečíst článek
ČIpy nebudou. Foxconn ruší mnohamiliardový plán na společný podnik s indickou Vedantou

Čipy nebudou. Foxconn ruší mnohamiliardový plán na společný podnik s indickou Vedantou

Největší smluvní výrobce elektroniky na světě, tchajwanská společnost Foxconn, ruší plán na společný podnik s indickým konglomerátem Vedanta za 19,5 miliardy dolarů, v přepočtu 424 miliard korun. S odkazem na sdělení Foxconnu o tom informuje agentura Reuters, podle které krok tchajwanské firmy naruší plány premiéra Naréndry Módího na výrobu čipů v Indii.

Přečíst článek
Automobilka Stellantis a Foxconn založí společný podnik na výrobu polovodičů

Automobilka Stellantis a Foxconn založí společný podnik na výrobu polovodičů

Nadnárodní automobilka Stellantis a tchajwanský smluvní výrobce Foxconn, který se řadí mezi významné dodavatele společnosti Apple, založili společný podnik na výrobu polovodičů pro automobilový průmysl. Podnik SiliconAuto, který bude polovodiče i navrhovat, začne tyto nedostatkové součástky dodávat v roce 2026.

Přečíst článek
Vinylové desky jsou opět u posluchačů v kurzu. A vydavatelství se tomu přizpůsobují.

Renesance vinylů nebere konce. Česká jednička na světovém trhu letos vyrobí o pětinu víc LP desek

Společnost GZ Media plánuje letos vyrobit zhruba 80 milionů gramofonových desek, meziročně o pětinu více. Za růstem produkce je hlavně zvýšená výrobní kapacita v amerických závodech, uvedl generální ředitel Michal Štěrba. V Česku má firma, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, hlavní výrobní závod v Loděnici na Berounsku

Přečíst článek
Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Saúdskoarabská zbrojovka SCOPA podepsala s evropským výrobcem letecké techniky Airbus dohodu, že budou společně v Saúdské Arábii vyrábět civilní a vojenské vrtulníky. Uvedl to šéf společnosti SCOPA Fauáz Akíl. Zbrojovka podle něj očekává za 20 let investice více než 2️⃣5️⃣ miliard rijálů, tedy 145 miliard korun.

Přečíst článek
Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, investuje 25 miliard dolarů, v přepočtu 542 miliard korun, do výstavby továrny v Izraeli. Podle premiéra Benjamina Netanjahua jde podle o největší zahraniční investici v Izraeli.

Přečíst článek
Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Průmyslová výroba v Německu se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta, zatímco v březnu o 2,1 procenta klesla, oznámil dnes německý statistický úřad. Je to slabší růst, než se čekalo. Statistika tak po pondělní zprávě o nečekaném poklesu zakázek německého průmyslu přispívá k chmurnému výhledu německé ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme