Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výroba - informace o tématu

Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Nošovická automobilka Hyundai se rozjela. Vyrobila nejvíc aut za šest let

Automobilka Hyundai vyrobila loni v továrně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku 340 500 aut. Bylo to o 18 000 vozů více než v roce 2022, nárůst činil meziročně 5,6 procenta. Letošní plán výroby je 330 890 vozů.

Přečíst článek
Tomáš Vávra, houslař

Obyčejný byznys: Housle z Číny nejsou nástroj, ale spíš nábytek, říká mistr houslař

Na rohu Lublaňské ulice a náměstí I.P. Pavlova, které představuje jednu z nejrušnějších lokalit hlavního města, má houslařský ateliér Tomáš Vávra. Z ruchu velkoměsta se zde rázem přenesete do jiného století. Tomáš je totiž již čtvrtou generací houslařského rodu, který zde svůj ateliér provozuje od roku 1967 a od té doby se zde příliš nezměnilo, protože výroba a opravy houslí nepodléhá módním trendům a je velice konzervativní. Co se nástrojů i vybavení dílny týká, je stejné jako před stovkami let.

Přečíst článek
Vítkovice Steel usilují o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Vítkovice Steel prosí Brusel o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel žádá Evropskou unii o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028. Vyrábí se z ní tlusté plechy. Její konec podle firmy může způsobit krizi ve stavebnictví či automobilovém průmyslu, uvedla mluvčí společnosti Jana Dronská. O výjimku usiluje také Belgie a Itálie. Sankce vůči Rusku EU a další země světa zavedly v souvislosti s jeho pokračující agresí na Ukrajině.

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Ceny většiny výrobců v Česku v září dál rostly. U průmyslových výrobců meziročně stouply o 0,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ve službách o 5,1 procenta. V zemědělství sice ceny meziročně ještě zamířily dolů, jejich pokles ale zpomalil na 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců signalizují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Přečíst článek
model up!

Up! v Bratislavě končí. Nový nástupce nejlevnějšího modelu Volkswagenu bude nejdřív za tři roky

Německá automobilka Volkswagen definitivně končí s produkcí malých automobilů up!, které se vyráběly v jejím bratislavském závodě. Model up! byl nejlevnějším vozem v nabídce značky VW, zákazníci měli zájem především o jeho verzi e-up! s elektrickým pohonem. Nástupce modelu up! přijde na trh až po roce 2026 a bude se prodávat pouze jako elektromobil.

Přečíst článek
Požár v závodě Juty v Turnově způsobil škodu 160 milionů

Požár v textilce Juta způsobil škody za 160 milionů, obnova výrobní haly potrvá přes rok

Noční požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl dvě haly, podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat, požárem se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová. Obnova zničené výrobní haly Juty potrvá minimálně rok či rok a půl, řekl majitel firmy Jiří Hlavatý.

Přečíst článek
Výrobce dronů Primoco UAV meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly trojnásobně

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV dosáhl rekordního zisku

Společnost Primoco UAV má za sebou úspěšných devět měsíců letošního roku. Český výrobce bezpilotních letounů meziročně zdvojnásobil zisk a tržby rostly více než trojnásobně. Čistý zisk dosáhl rekordních 126 milionů korun a tržby stouply na 372 milionů korun.

Přečíst článek

OpenAI zkoumá možnosti výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci

Americká společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChaGPT, zkoumá možnost výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci (AI). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s plány podniku. OpenAI podle nich v této souvislosti dokonce začala zvažovat převzetí některé čipové firmy.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobě se nedaří. Podmínky v průmyslu se dál zhoršily, problémem je poptávka

Situace v českém zpracovatelském průmyslu se v září ještě zhoršila. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 41,7 bodu, zatímco o měsíc dříve to bylo 42,9 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Data svědčí o podstatném zhoršení provozních podmínek v české výrobě, které tak patří k největším za více než tři roky.

Přečíst článek
Výroba v automobilce Volkswagen

Němci pod tlakem. Tamní výrobu automobilů ohrožuje Čína

Dovoz čínských automobilů a automobilových součástek do Německa v první polovině roku vzrostl o 75 procent, i když celkový dovoz z Číny klesl. Vývoz aut a dílů z Německa do Číny se pak snížil o 21 procent, uvedl německý ekonomický institut IW. Údaje ukazují, že největší evropské centrum výroby aut se dostává pod stále větší tlak. Z širšího pohledu se pak auta podle IW stále více stávají asijským produktem.

Přečíst článek
Neplánovaná odstávka kolínské automobilky Toyota potrvá nejméně do poloviny září

Kolínská Toyota stále nevyrábí. Výrobu omezí i Škoda Auto

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Potíže potkaly i největší českou automobilku Škoda Auto, která přechodně omezí výrobu ve svých továrnách v Mladé Boleslavi a Kvasinách na Rychnovsku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme