Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

volby - informace o tématu

Nigel Farage

Nigel Farage jako budoucí konzervativní premiér? Strůjce brexitu budí obavy a obdiv i v nechutné reality show

Nigel Farage má za sebou sedm neúspěšných pokusů o vstup do britského parlamentu, i přesto však ostrovní politiku ovlivnil jako málokdo. A ovlivňuje ji stále, i když momentálně nemá žádnou funkci, a zrovna se za přítomnosti kamer zavírá do bedny plné hadů.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky prezidentských voleb v USA

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku, je přesvědčen vysoce postavený činitel americké diplomacie, kterého citovala agentura Reuters.

Přečíst článek
V nizozemských volbách zvítězila Wildersova krajně pravicová Strana pro svobodu

Karel Pučelík: Konec nizozemské idyly? Volby ovládl populista Wilders

V politickém srdci Evropy poprvé vyhrála volby protievropská a populistická strana Geerta Wilderse. Pro Nizozemsko je to otřes, ale změnu kurzu ještě nutně přinést nemusí. Záleží na povolebních vyjednáváních, která budou složitá.

Přečíst článek
Ve volbách vyhrál Wilders, najít partnery ale nebude snadné, míní experti

Timmermans ostrouhal. Volby v Nizozemsku vyhrála krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse

V nizozemských parlamentních volbách zvítězila s velkým náskokem krajně pravicová populistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která získala 23,5 procenta hlasů. Ukázaly to výsledky hlasování po sečtení 97,9 procenta všech spočtených hlasů.

Přečíst článek
Pedro Sanchéz

Karel Pučelík: Sanchéz znovu premiérem. Je „Orbánem z jihu“ nebo zachráncem před populismem?

Staronový španělský premiér Pedro Sanchéz si k funkci pomohl dohodou s katalánskými (i jinými) separatisty. Konzervativní opozice je konsternována, lídra socialistů srovnává s Orbánem a žaluje na něho i v Bruselu.

Přečíst článek
Příprava krajských a senátních voleb v Jihlavě

David Ondráčka: Krajské volby, rutina, nezájem a občas 15 sekund ostudy

Už za 11 měsíců nás čekají krajské volby. Jak kraje vlastně fungují, co o nich víme a zajímá to někoho? Veřejnost obvykle zaujme maximálně zpráva o zatýkání na krajském úřadě kvůli zakázkám, jako teď v Olomouci. Nebo když třeba Babiš bizarně vybere na příštího hejtmana v Ostravě provařeného policajta Tuhého. Anebo když hejtman Vondrák vyhozený po letech z ANO, se obratem dohodne a povede krajskou kandidátku STAN. To je umělé panoptikum naší krajské politiky.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Ministr financí Stanjura je přesvědčený, že i když se zhoršuje ekonomický výhled, průmyslníci žehrají kvůli cenám energií a odbory chystají stávky, je hlavní neuhnout a pokračovat v tom, co pětikoalice začala. Neuhnout by bylo dobré, podstatnější je nezacouvat.

Přečíst článek
Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš

Kantar: Volby by vyhrálo ANO. TOP 09 a KDU-ČSL by se ani nedostaly do sněmovny

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, získalo by 33 procent hlasů. Druhá by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 21,5 procenta, na třetím místě by se shodným ziskem 10,5 procenta byli Piráti a SPD. Pokud by strany koalice Spolu kandidovaly samostatně, ODS by obdržela 15,5 procenta hlasů a byla by druhá. TOP 09 a KDU-ČSL by skončily pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT). Průzkum se uskutečnil od 16. října do 3. listopadu a zúčastnila se ho necelá tisícovka lidí.

Přečíst článek
Argentinský ekonom a politik Javier Milei

Karel Pučelík: Argentinská volba mezi „šílencem“ a starými pořádky

Argentinci si v prvním kole nového prezidenta nevybrali. Nyní je čeká nezáviděníhodné dilema. Dotáhne radikál, který se nebrání legalizaci obchodu s tělesnými orgány, až do funkce hlavy státu? Nebo budou pokračovat už tolikrát zdiskreditovaní perónisté?

Přečíst článek

David Ondráčka: Volby se dnes stávají spíš ostudou demokracie než její oslavou

Říká se, že volby jsou esencí demokracie, její oslavou. Ale platí to ještě dnes? Neutěšujeme se tímto klišé o svátku demokracie? Jak to naše demokratické volební divadlo provozujeme? Kde je nějaké skutečné skládání účtů a odpovědností za chyby a minulé kroky? Nepíšu filipiku proti volbám, právě naopak. Jen chci ukázat pár aspektů hry, kterou sledujeme ve všech demokratických zemích, v každých významnějších volbách.

Přečíst článek
Šéf strany PiS Jarosław Kaczyński

Volby v Polsku vyhrála konzervativní strana PiS, vládu však zřejmě nesestaví

Nedělní volby do polského Sejmu vyhrála se ziskem 35,38 procenta hlasů vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Druhá je s odstupem necelých pěti procentních bodů proevropská Občanská koalice (KO). Do dolní komory polského parlamentu se dostalo pět politických uskupení. Současná opozice podle serveru Onet.pl získala nadpoloviční většinu poslaneckých mandátů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Americká vláda poskytne další 2️⃣ miliardy dolarů (45 miliard korun) na nákup zbraní pro Ukrajinu, oznámil dnes na tiskové konferenci v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle agentury AP jde o střednědobou a dlouhodobou pomoc pro zemi bránící se ruské agresi už déle než dva roky. 
Bývalá plzeňská kasárna Slovany o rozloze 3️⃣5️⃣ hektarů se mají do roku 2041 změnit v moderní zelenou čtvrť s 3200 byty, školou, dvěma školkami, obchody a kancelářemi. Více než třetinu má tvořit zeleň. Majitel největší rozvojové plochy ve městě, APB - PLZEŇ a.s., tam hodlá investovat 15 až 20 miliard korun podle inflace. 
Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu  shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde také o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se dotknou také mediální platformy RIA Novosti, a listů Izvestija a Rossiskaja Gazeta.
Nejnižší úspěšnost žáků devátých tříd v přijímacím řízení na střední školy byla v Praze, kde uspělo asi 8️⃣4️⃣ procent. Na žádnou střední školu nebylo v prvním kole přijato 1524 deváťáků, kteří se hlásili z Prahy. Naopak nejvyšší byla úspěšnost v kraji Ústeckém a kraji Vysočina. 
Evropská komise 👍 zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta. V příštím roce čeká zrychlení růstu na 1,6 procenta. Komise to dnes uvedla ve svém jarním hospodářském výhledu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme