Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

volby - informace o tématu

Šéf strany PiS Jarosław Kaczyński

Volby v Polsku vyhrála konzervativní strana PiS, vládu však zřejmě nesestaví

Nedělní volby do polského Sejmu vyhrála se ziskem 35,38 procenta hlasů vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Druhá je s odstupem necelých pěti procentních bodů proevropská Občanská koalice (KO). Do dolní komory polského parlamentu se dostalo pět politických uskupení. Současná opozice podle serveru Onet.pl získala nadpoloviční většinu poslaneckých mandátů.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Jedovatá kampaň končí. Poláci jdou volit a Tusk větří šanci

Přečíst článek
Češi v polském pohraničí by se měli předzásobit pohonnými hmotami

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Přečíst článek
Polské volby mezi magorem Kačerem a unaveným Tuskem

David Ondráčka: Polsko čeká duel mezi magorem Kačerem a unaveným Tuskem

V neděli Polsko rozhodne, jestli chce po osmi letech dál stejnou konzervativní vládu, anebo chce změnu s širší liberálnější koalicí stran. Polsko balancuje mezi rolí rychle se rozvíjející sebevědomé regionální velmoci s celoevropskou ambicí a bigotní, kulturně a sociálně hluboce rozdělenou zemí, které všichni celou historii ubližují a ona si léčí své mindráky. Pro Česko jsou to významné volby u sousedů, pokud zase uspěje divnáček Kaczyński, tak už ve střední Evropě bude chybět do party Orbánovi a Ficovi jen návrat Babiše.

Přečíst článek
Předseda Hlas-SD Peter Pellegrini, předseda SMER-SD Robert Fico a předseda SNS Andrej Danko při slavnostním aktu podpisu memoranda o porozumění, v budově NR SR v Bratislavě

Na Slovensku je hotovo. Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové vládě

Směr-Sociální demokracie (Směr-SD), Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Podpoří kandidáta Směru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na předsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedm ministerstev, Směr-SD šest a SNS tři. Vyplývá to z memoranda, které v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.

Přečíst článek
Robert Fico a Robert Pellegrini

Pellegrini půjde s Ficem a národovci. Na Slovensku se už rýsuje nová vláda

Deset dnů od parlamentních voleb na Slovensku se rýsuje vznik vládní koalice složené z vítězné strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, z Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) a z nacionalistické Slovenské národní strany (SNS).

Přečíst článek

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Fico dáva bozky smrti

Slovensko sa začervenalo. Na mape i pocitovo. Je to tragédia? Až tak taká nie. Zažili sme i horšie. Nebolo to po prvýkrát čo Róbert Fico so svojou politickou stranou Smer - sociálna demokracia ovládol volebné okrsky. Po kauze Kuciaka a obrovskom prepade popularity, odchode celej skupiny okolo Petra Pelegriniho zo strany, čelil nielen straníckemu rozkolu ale i vážnym zdravotným problémom. A dnes tu stojí ako politický Fénix. Držiteľ viac ako pol milióna preferenčných hlasov. Čo je najviac zo všetkých slovenských politikov v týchto voľbách. 

Přečíst článek
Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Vítězství Roberta Fica, který v kampani před slovenskými parlamentními volbami prosazoval ukončení vojenské pomoci Kyjevu, ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy, tvrdí analýza agentury Reuters. Odborníci nicméně neočekávají zásadní zahraničněpolitický obrat Bratislavy.

Přečíst článek
Robert Fico

Politický diář Jany Havligerové: Poučení ze slovenských voleb

Slovenské parlamentní volby vyhrál Robert Fico. Předsedové vládních partají nadšení nejsou, dokázali ale zachovat dekórum. Když jim to vydrží, a nebudou mít snahu šéfovi strany Směr – pokud se stane premiérem, radit co by měl dělat, dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem by měly vydržet.

Přečíst článek
Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica

Zahraniční média upozorňují na možný příklon Slovenska k Rusku

Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Francouzská agentura AFP, britská veřejnoprávní stanice BBC či americká zpravodajská televize CNN zdůrazňují možný příklon Slovenska ke Kremlu. Vyvozují to především z Ficových předvolebních prohlášení, včetně toho, že po návratu k moci by ukončil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi.

Přečíst článek
Robert Fico

Fico vyhrál volby na Slovensku. Do parlamentu se dostalo sedm stran

Sobotní předčasné parlamentní volby na Slovensku vyhrála strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) trojnásobného premiéra Roberta Fica se ziskem 22,94 procenta hlasů. Druhé se 17,96 procenta skončilo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS). Za ním zůstala formace Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho, která obdržela 14,7 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,51 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Výsledky hlasování dnes odpoledne potvrdila státní volební komise, vyplývá z oznámení jejího předsedy Ladislava Orosze. Křesla ve sněmovně si rozdělilo sedm formací. Pro vytvoření vlády s většinovou podporou v parlamentu se na spolupráci budou muset dohodnout nejméně tři strany.

Přečíst článek
Robert Fico

Na Slovensku nově vede Fico. Šimečka je až třetí

Po sečtení téměř třetiny volebních okrsků ovládá průběžné výsledky sobotních slovenských parlamentních voleb strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) bývalého premiéra Roberta Fica, která získala téměř 25 procent hlasů.

Přečíst článek
Robert Fico

Slovensko čekají volby, ale ani návrat Fica Evropu nezajímá, píše Politico

Skutečnost, že se Evropa teprve teď, krátce před volbami na Slovensku, probouzí k politickému návratu Roberta Fica, je poměrně dobrým ukazatelem významu Slovenska, píše novinář listu Politico Matthew Karnitschnig. Pokud by pětimilionové Slovensko bylo tak důležité, proč si jej tolik lidí, včetně George Bushe mladšího nebo Silvia Berlusconiho, plete se Slovinskem? pokládá si otázku novinář. Fico podle něj využívá slovenského „syndromu malého muže“ k získání hlasů, ale s ohledem na nejnovější průzkumy veřejného mínění nemá vítězství jisté.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme