Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vláda - informace o tématu

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Sněmovna se po třiceti hodinách diskuzí dostala ke konsolidačnímu balíčku. Schvalování potrvá ještě déle

Téměř třicet hodin trvalo jednání sněmovny o programu, jehož hlavním bodem je schvalování vládního konsolidačního balíčku. A to bude kvůli obstrukcí opozice ještě výrazně delší - možná potrvá i týden.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš se přiznal k vlastnictví Agrofertu. Koalice zneužívá moc na boj proti ní, řekl ve Sněmovně

Přečíst článek
ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace, která sníží dluh státu

Lukáš Kovanda: Schodek má být příští rok 252 miliard. Zní to hrozivě, ale vládě pomůže inflace a my všichni

Vláda příští rok plánuje hospodařit se schodkem 252 miliard korun. To se může zdát stále hodně, když přece ta samá vláda tvrdila, že veřejné finance jsou rozvrácené. Jenže ony nikdy rozvrácené nebyly; a tím méně jsou rozvrácené nyní, když vládě pomohla umazat dluh inflace, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zkrácení doby oddlužení je nemorální. Zdraží hypotéky i nájmy

Zkrácení doby oddlužení, které v nejbližších měsících zamíří do poslanecké sněmovny, vnáší do ekonomického systému a vztahu mezi dlužníky a věřiteli další dávku morálního hazardu. Dlužníci budou ještě více zkoušet, co jim systém dovolí. Důsledky legislativní změny ale poneseme všichni, má totiž proinflační charakter.

Přečíst článek

Fitch: Fialova vláda do voleb pohodlně stabilizuje veřejné finance

Ratingová agentura Fitch – jedna ze tří světově nejvýznamnějších – včera večer vydala nový posudek úvěruschopnosti České republiky. Fialově vládě nese dobré zprávy. Rozpočtový deficit se totiž má kabinetu s přehledem podařit stabilizovat již v příštím roce. Vláda jej pak podle Fitche dále sníží ve volebním roce 2025. Bude tak moci hlásat, že zkrotila nebezpečné zadlužování. Ostatně tento výhled je klíčovým důvodem, proč Fitch Česku i po včerejšku ponechává poměrně příznivý rating AA-, byť nadále i s negativním výhledem.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Lukáš Kovanda: Změny v balíčku jsou promarněnou příležitostí. Vláda neměla ustupovat ani o píď

Finální podoba balíčku, kterou koalice dojednala, představuje částečně promarněnou příležitost, neboť ruší některá ekonomicky smysluplná opatření původní podoby balíčku. Na druhou stranu nelze říci, že by se finální podoba balíčku od té původní lišila jakkoli dramatičtěji. Je na ní patrný vliv politických vyjednávání, která ovšem původní verzi balíčku zavedla z ekonomického hlediska převážně horším směrem.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček po zásahu pětikoalice. Co za změny obsahuje

Vládní pětikoalice se dohodla na úpravách konsolidačního balíčku. Změny se dotknou daní, účetnictví či zaměstnaneckých benefitů. Ve finále jsou změny spíše kosmetické, dopad na státní rozpočet zůstává zhruba stejný jako při původním návrhu. Projděte si úpravy a doplnění vládního ozdravného balíčku.

Přečíst článek
Marek Výborný, ministr zemědělství, Martin Kuba, hejtman, Petr Fiala, premiér, politik, Země živitelka 2023, mezinárodní agrosalon

Fiala zuří. Potravináři měli rekordní zisky. Přitom žádali pomoc

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského ale nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

Přečíst článek
Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Lukáš Kovanda: Vláda chce utratit desítky miliard korun za plynovody, které už žádný plyn nepřepravují

Český stát má zájem o pořízení plynovodní sítě v zemi. Na čtyři tisíce kilometrů daných plynovodů nyní vlastní firma Net4Gas. Potíž je v tom, že její plynovody nyní už prakticky žádný plyn tranzitně nevedou.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Koalice se dohodla na úpravách ozdravného balíčku, týkají se benefitů či výnosů z daní

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. V koalici je podle premiéra naprostá shoda na postupu při dalším projednávání balíčku ve Sněmovně.

Přečíst článek
Vláda schválila žádost o redukovanou půjčku od EK ve výši 19,4 miliardy korun

Česká vláda žádá Evropskou komisi o půjčku. Miliardy získají nakonec jen tři ministerstva

Vláda schválila žádost o redukovanou půjčku od Evropské komise ve výši 19,4 miliardy korun. Peníze by měly podle nového návrhu obdržet ministerstva pro místní rozvoj, vnitra a průmyslu a obchodu. Původní návrh počítal s 137,4 miliardy korun. Žádost české vlády posoudí Evropská komise.

Přečíst článek
Předseda STAN Vít Rakušan

Změny v balíčku, které žádá STAN, připraví rozpočet o více než deset miliard

Změny v konsolidačním balíčku, které se podle dnešní zprávy Mladé fronty Dnes nejspíše podaří prosadit hnutí STAN, by v příštím roce připravily státní rozpočet o více než deset miliard korun – v porovnání se situací při prosazení stávající, nepozměněné podoby balíčku. Více než deset miliard korun přitom představuje zhruba třetinu výnosu, který měl státnímu rozpočtu balíček na příjmové straně v příštím roce zajistit. Nejde tudíž o žádné „drobné“.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme