Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda Petra Fialy (ODS)

Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Benzin zlevňuje nejrychleji za 11 let. Vláda za to může jen zčásti

Pohonné hmoty v ČR začaly prudce zlevňovat. Děje se tak poprvé od začátku války na Ukrajině. Benzín „přes noc“ zlevnil nejvýrazněji za posledních více než jedenáct let.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Správný čas na snížení spotřební daně na benzin byl ve čtvrtek. Teď už je pozdě

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Příjmy rozpočtu nafoukla inflace, na skutečném osekání výdajů bude muset Fialova vláda ještě zapracovat. Nebo zvýšit daně, jak radí prezident Zeman i Mezinárodní měnový fond. Fialův kabinet to však i kvůli inflaci a pandemii zatím otevřeně odmítá. Ale nejspíš mu nezbyde nic jiného.

Přečíst článek
TK vlády, Fiala, Rakušan, Stanjura

Vláda volí rychlé škrty, popudí tím nemalou část veřejnosti. To usnadní Babišovi cestu na Hrad

Vláda schválila návrh rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.

Přečíst článek
Staroměstské náměstí

Populismus zabíjí. Česko pandemii zvládlo podstatně hůře než nepopulistické země

Česko a další země s populistickou vládou zvládly pandemii podstatně hůře než země nepopulistické, zjistil renomovaný Kielský institut světového hospodářství.

Přečíst článek
Vlastmil Válek (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Přehledně: Začínají platit největší novinky Fialovy vlády v boji proti pandemii. Firmy se zapotí

Nadcházející pondělí přinese zatím největší sadu protipandemických opatření, s nimiž přišla nová vláda Petra Fialy. Zde jsou přehledně nejdůležitější opatření, která zasáhnou běh každé firmy. Ty mají nově povinnost testovat zaměstnance i smluvní spolupracovníky dvakrát týdně, tento režim by měl platit dva až tři týdny, uvedl již dříve ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek.

Přečíst článek
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek
Poslanec ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Babiš v obytňáku

Týden v české politice očima komentátorky Jany Havligerové.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek
Gastro v čase pandemie

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Podnikatelé a firmy působící v turismu přišli během pandemie nejméně o polovinu příjmů. Přitom zaměstnávají čtvrt milionu lidí, jejichž živobytí je nyní ještě více ohroženo, tvrdí Česká unie cestovního ruchu.

Přečíst článek
Alexander Schallenberg a Jan Lipavský

Dobrá zpráva: Hranice už nikdy nezavřeme, slíbili ministři Česka a Rakouska

Turismus i pracovní trh. To jsou hlavní důvody, proč by sousední země již neměly zavírat hranice ani kvůli šíření pandemie.

Přečíst článek
Lidé čekají frontu, aby podepsali nové smlouvy na energie po krachu Bohemia Energy

Lukáš Kovanda: Fialova vláda začala bohatým brát a chudým dávat

Fialova vláda pomůže lidem s energiemi adresně, vyjde ji to na zhruba 350 milionů měsíčně. Inflaci tak už nebude stlačovat nulová DPH na energie, takže v lednu stoupne až na deset procent. Vše pak zaplatí střední a vyšší příjmová třída.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme