Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tak budeme propouštět, reagují hoteliéři a restauratéři na zrušení vládní pomoci

Gastro v čase pandemie
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Podnikatelé a firmy působící v turismu přišli během pandemie nejméně o polovinu příjmů. Přitom zaměstnávají čtvrt milionu lidí, jejichž živobytí je nyní ještě více ohroženo, tvrdí Česká unie cestovního ruchu.

Reklama

Zastavení vyplácení příspěvku B programu Antivirus bude mít podle České unie cestovního ruchu výrazný dopad na další propouštění v turismu. V ohrožení jsou pracovní místa zvláště ve velkých městech. Odvětví je dlouhodobě omezeno kvůli protiepidemickým restrikcím, další zpřísnění ministři zavedli nedávno, a to bez státní pomoci. Unie proto vládu žádá o podporu zaměstnanosti.

O pozastavení Antiviru B od 1. ledna kabinet rozhodl na středečním jednání, podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je třeba vyhodnotit, zda se za současné situace jedná o efektivní nástroj pomoci. Příspěvkem B programu Antivirus stát při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Minulá vláda schválila, že podporu budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Zavřené hranice jsou problém

Omezení cestování Českou republiku podle unie cestovního ruchu připravují o miliardy v příjmech z příjezdů zahraničních turistů, ale hlavně ohrožují sociální status mnoha zaměstnanců v oboru. „Bez otevřených hranic a možnosti využívat služby již řada podnikatelů své zaměstnance neudrží,“ uvedl první viceprezident unie Jakub Juračka.

Tisková konference vlády

Schváleno: Pomoc proti energetické chudobě, testování ve firmách a zrušení Antiviru B

Nová vláda v boji proti pandemii zavede od poloviny ledna povinné testování ve firmách, a to i pro zaměstnance po třetí dávce očkování, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády.

Přečíst článek

Práci takto mohou ztratit lidé z cestovních agentur v organizovaném příjezdovém cestovním ruchu, cestovních kanceláří, průvodci, pracovníci nepravidelné zájezdové autobusové dopravy, letecké dopravy, dále zaměstnanci v ubytovacích a stravovacích provozech i návazných službách.

Cestovní ruch před pandemií koronaviru v roce 2019 zaměstnával zhruba 250 tisíc lidí. Odvětví tvořilo tři procenta hrubého domácího produktu ČR. Propad turismu loni kvůli pandemii a souvisejícím opatřením podle dřívější informace České unie cestovního ruchu přesáhl 161 miliard korun. Tržby v cestovním ruchu v roce 2019 dosáhly 300 miliard korun.

Lidé čekají frontu, aby podepsali nové smlouvy na energie po krachu Bohemia Energy

Lukáš Kovanda: Fialova vláda začala bohatým brát a chudým dávat

Fialova vláda pomůže lidem s energiemi adresně, vyjde ji to na zhruba 350 milionů měsíčně. Inflaci tak už nebude stlačovat nulová DPH na energie, takže v lednu stoupne až na deset procent. Vše pak zaplatí střední a vyšší příjmová třída.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě

Přečíst článek
V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme