Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda Petra Fialy (ODS)

Tisková konference vlády

Schváleno: Pomoc proti energetické chudobě, testování ve firmách a zrušení Antiviru B

Nová vláda v boji proti pandemii zavede od poloviny ledna povinné testování ve firmách, a to i pro zaměstnance po třetí dávce očkování, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Vysvědčení pro Babišovu vládu. Čert by dal uhlí. Co dáme my?

Přečíst článek
Lídři vítězných koaličních stran

Jana Havligerová: Místo plánu další sliby

Nynější vlnu epidemie covidu už nelze zastavit, dají se ale omezit její dopady a chránit zdravotnický systém před kolapsem, oznámil budoucí premiér na tiskové konferenci, kde mu kryli záda politické špičky budoucí vládní garnitury. Ještě že tak. 

Přečíst článek
Vládní koalice

Prezident jmenuje premiéra příští týden. Nesouhlasí s jedním navrženým ministrem

Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala oznámil po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici jména ministrů.

Přečíst článek
Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jana Havligerová: S Piráty mohou být ve vládě potíže

Konec spekulacím. Piráti se jednoznačně rozhodli pro vstup do vlády. Účast ve vnitrostranickém referendu byla rekordní, pro koaliční smlouvu pěti stran bylo 888 z 1082 hlasujících. Pro vznikající kabinet je to blahodárné rozhodnutí.

Přečíst článek
Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jana Havligerová: Nová vláda se rýsuje, Piráti maximalizují zisk

Dohodnuto. Budoucí kabinet budoucího premiéra Petra Fialy bude mít osmnáct členů. Zbrusu nová v něm budou tři křesla. Zasednout v nich mají ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. 

Přečíst článek
Daňový systém

Česko má sedmý nejlepší daňový systém světa, lepší než Němci, Japonci či Britové

Výhodou v Česku jsou nízké zdanění práce a majetku, naopak zdanění spotřeby patří k nejhorším, vyplývá z mezinárodního srovnání 37 zemí OECD od neziskové organizace Tax Foundation. To přitom nezohledňuje sociální a zdravotní pojištní, které je v Česku na úrovni daní.

Přečíst článek
Hlavní budova České národní banky

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdraží, úroky za vládní dluh jsou nejvýše od roku 2012

Hypotéky v Česku zdražují nejvýraznějším tempem od konce roku 2018. V září jejich průměrná úroková sazba stoupla z 2,32 na 2,43 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. Z měsíce na měsíc tak průměrná sazba poskočila hned o 0,11 procentního bodu. Rapidněji meziměsíčně stoupala naposledy v prosinci 2018. Jde však stále jen o „zahřívací kolo“. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících.

Přečíst článek
Jan Hamáček

Jan Hamáček rezignoval na post předsedy ČSSD. Končí i Filip

Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Rezignaci ohlásil také Vojtěch Filip a členové vedení KSČM. Řízením jsou pověřeni Šimůnek a Ort.

Přečíst článek
Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek
zavřené restaurace

Lockdown bude v pět aneb Co vláda může po volbách udělat proti koronaviru

Šíří se spekulace, že v pondělí dojde k výraznému zpřísnění protipandemických opatření. Co za současné situace může udělat vláda? A k čemu by potřebovala parlament?

Přečíst článek
Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na policii. Demonstranti mimo jiné požadují, aby Německo přestalo podporovat Izrael ve válce proti palestinskému hnutí Hamás.
Australská těžařská společnost BHP Group zvažuje, že 📈 vylepší nabídku na převzetí svého britského rivala Anglo American. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. BHP tento týden za Anglo American nabídla 31,1 miliardy liber (zhruba 913 miliard korun), britský podnik ale nabídku odmítl jako nedostatečnou. Spojením firem by vznikl největší producent mědi na světě.
Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon 👎 zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu 👨 Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. 
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo  nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům.  Číst více
Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme