Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA - informace o tématu

Boeing 737 MAX

Problémové Maxy sesadily Boeing z trůnu. Ten už pět let patří Francouzům

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí překonal v dodávkách letadel amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu se za první tři měsíce roku zvýšily o 12 procent na 142 letadel. Dodávky Boeingu za stejnou dobu klesly na 83 letadel z loňských 130. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté společnostmi.

Přečíst článek

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Donald Trump

Trump začal splácet svůj trest. Soudům podal ručení za 175 milionů dolarů

Uchazeč o křeslo v Bílém domě a exprezident Donald Trump poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny, uvedl server CNN. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.

Přečíst článek
Donald Trump

Trump čelí kritice. Sdílel fotku se svázaným Bidenem

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí od demokratů kritice za podněcování k politickému násilí poté, co sdílel fotografii se svázaným prezidentem Joem Bidenem, píše americký tisk. Trump a Biden se pravděpodobně utkají v letošních prezidentských volbách. Mluvčí Trumpovy kampaně kritiku odmítl a uvedl, že demokraté používají v boji proti někdejšímu prezidentovi justici.

Přečíst článek
Čeká se na USA. Bez dodávek jejich zbraní budeme muset začít ustupovat, řekl Zelenský

Čeká se na USA. Bez dodávek jejich zbraní budeme muset začít ustupovat, řekl Zelenský

Pokud Ukrajina neobdrží slíbenou americkou vojenskou pomoc, kterou blokují spory v Kongresu, budou ukrajinské síly muset začít po malých krůčcích ustupovat. Kyjev ovšem hledá cesty, jak takovému scénáři zabránit, v rozhovoru s americkým listem The Washington Post to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek
Nabíječka pro elektromobil

Čína podala stížnost na Ameriku. V hlavní roli jsou elektromobily

Čína podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Spojené státy. Vadí jí americké dotace na výrobu elektromobilů a požadavek na regionální původ dílů. Ten je totiž pro přiznání subvencí důležitý. Oznámila to čínská diplomatická mise v Ženevě, kde má WTO sídlo. Čína považuje americké subvence za diskriminační.

Přečíst článek
V americkém Baltimoru se po kolizi s nákladní lodí zřítil silniční most

Ve Spojených státech se po kolizi s lodí zřítil čtyřproudový silniční most

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Zatím není jasné, zda si kolaps 2,5 kilometru dlouhé stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí.

Přečíst článek
Palestinci po izraelských náletech na město Rafah

Izrael se v Pásmu Gazy genocidy nedopustil, zní z USA

Spojené státy se nedomnívají, že se Izrael dopustil genocidy během bojů v Pásmu Gazy. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný představitel americké administrativy. Reagoval tak na zprávu, kterou oficiálně představí zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová. Podle ní izraelská ofenziva v Pásmu Gazy svým rozsahem a provedením nese znaky genocidy.

Přečíst článek
Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Přečíst článek
Donald Trump a Joe Biden

Co kdyby z voleb vypadli Biden i Trump? Spojené státy by se dostaly do neprobádaných vod

Obě hlavní politické strany v USA se chystají do listopadových prezidentských voleb vyslat kandidáty ve vyšším věku, než je aktuální průměrná délka života amerických mužů.

Přečíst článek
Americký Senát

Americké úřady mohou fungovat. Tamní Senát pro ně schválil obří finanční injekci

Americký Senát po hodinách debat schválil velkou většinou hlasů balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun), a prakticky tak umožnil jejich další fungování. Nyní se čeká na podpis prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií

Trump začal shánět peníze na pokutu. Jeho mediální firma jde na burzu

Mediální a technologická společnost Trump Media & Technology Group někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa vstoupí na burzu. Akcionáři veřejně obchodované firmy Digital World Acquisition schválili plán, podle kterého se firma spojí s Trumpovým podnikem. S akciemi Trumpovy firmy, jejíž hlavní součástí je sociální síť Truth Social, se tak brzy začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku, uvedla agentura AP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme