Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

Ivo Kahánek
video

Victory Club s pianistou Ivem Kahánkem: Sólovým hráčem se stane jeden člověk za generaci

Je nejuznávanějším českým pianistou současnosti. S velkým úspěchem hraje před publikem doma i ve světě, dnes své umění představí v rámci Pražského jara. Ivo Kahánek je dalším hostem pořadu o úspěchu a cestě na profesní vrchol Victory Club, který představuje byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Přečíst článek
Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Nejbohatší britský výtvarník Damien Hirst spálí tisíce svých obrazů

Britský výtvarník Damien Hirst příští měsíc spálí tisíce svých obrazů. Umělec díla nechá shořet ve své londýnské galerii v rámci speciálního projektu, který má zobrazovat umění jako měnu, napsal list The Guardian.

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Většina sběratelů umění v Česku nakupuje přes online aukce, ale hlavní je pro ně emocionální hodnota obrazu. Po pěti letech a více svého sběratelství nakoupili většinou několik desítek děl, přičemž vede malba a současné umění. A nejde přitom až o tak závratné částky, jak by se mohlo podle výsledků velkých aukcí zdát – za jedno dílo utratí většinou do 50 tisíc korun. Tak by se v kostce daly shrnout výsledky nejnovější studie serveru o umění Artplus.cz a J&T Banky mezi více než osmi stovkami sběratelů a odborníků.

Přečíst článek

Obří výstava Muchy startuje. Legendu secese ukazuje jako bouřliváka i filosofa

Výstava s názvem „Mucha, rodinná sbírka” představí od pátku do konce října ve Valdštejnské jízdárně v Praze ucelenou přehlídku díla Alfonse Muchy. Jde o první výstavu tohoto formátu v Praze po 30 letech. Pořádá ji Nadace Mucha spolu se Senátem. Expozice, jejíž architekturu navrhla Eva Jiřičná, návštěvníkům přiblíží nejdůležitější etapy Muchova života, které zásadním způsobem formovaly jeho tvorbu i myšlení.

Přečíst článek
Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek
Josef Höger: Hraniční Zámeček (výřez)

Jak vypadaly Čechy a Morava před stovkami let? To ukazuje výstava akvarelů Lichtenštejnů v Litomyšli

Vystavená díla pocházejí z prestižních Lichtenštejnských knížecích sbírek. Část z nich se nachází ve starších sbírkových fondech, některá byla pořízena teprve nedávno, a budou proto veřejnosti představena vůbec poprvé.

Přečíst článek
Vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha pózuje po tiskové konferenci k výstavě Mucha: Rodinná sbírka

Výstava Mucha: Rodinná sbírka ukáže některá dosud neprezentovaná díla

V pražské Valdštejnské jízdárně bude od 15. července výstava děl Alfonse Muchy ze sbírky malířovy rodiny. Půjde o průřez tvorbou umělce, některé originály budou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé. Expozice s názvem Mucha: Rodinná sbírka, kterou pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem, potrvá do 31. října. Newstream je mediálním partnerem výstavy.

Přečíst článek

Svět loni zbohatl. Díky investicím do akcií, realit, umění či vína

Globální bohatství dosáhlo loni rekordních 530 bilionů dolarů, o desetinu více než o rok dříve. A přes dopady války na Ukrajině, vysoké inflaci a rostoucím sazbám vzroste i letos, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na studii Boston Consulting Group. Trendem jsou udržitelné investice (ESG), které rostou třikrát až pětkrát rychleji než ty tradiční.

Přečíst článek
Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Český aukční rekord: Sto let starý obraz od Kubišty překonal v aukci Kupku

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na aukci výtvarného umění Galerie Kodl v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Přečíst článek
Obraz Červený herec od Mikuláše Medka

Aukce v Brně přinesla 6 a půl milionu za obraz Červený herec od Mikuláše Medka

Za 6,35 milionu korun se v Brně prodal obraz Červený herec od Mikuláše Medka. Vyvolávací cena byla zhruba poloviční. Dražitelé se utkali také o další Medkovo dílo Malý modrý nudný obraz. Aukce se zastavila na částce 5,8 milionu korun, zjistila ČTK z výsledků na webu Livebid. Podle videozáznamu aukce přihazovali zájemci v sále, po telefonu i přes internet.

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Společnost OpenAI , která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, uvolní nový model generativní umělé inteligence (AI) nazvaný GPT-4o. Nový model má uživatelům nabídnout nejpokročilejší schopnosti v oblasti tvorby a porozumění textu 📄, obrázků, zvuků a hlasů.🎙Nový model je efektivnější než předchozí a firma ho nabídne zdarma
Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní soud 👨‍⚖️ v Belfastu s poukazem na to, že některá ustanovení podrývají ochranu lidských práv vyplývající z pobrexitových ujednání. 
Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Udělat nové počítačové řazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu 4 dny na kontrolu. Výsledky se mají zveřejnit ve středu 15. května 📜  v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole.  Číst více
Americká firma Johnson & Johnson prodá zbývající podíl 9,5 procenta ve firmě Kenvue , která se zaměřuje na oblast spotřebitelského zdraví 🏥. Hodnota podílu činí podle poslední závěrečné ceny akcií na burze asi 3,75 miliardy dolarů (86,1 miliardy korun). Johnson & Johnson firmu Kenvue zhruba před rokem oddělil od svého podnikání a její akcie dal na burzu
V Praze se loni konalo o čtvrtinu více kongresů a konferencí než v roce 2022.  Celkově jich bylo 4889. Počet akcí ale ještě nedosáhl úrovně z roku 2019 před koronavirovou pandemií. Ve srovnání s ním byl počet o 18 procent nižší. 
V Čáslavi začíná letová část mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort 🛫, je unikátním spojením dvou odlišných výcviků, informoval velitel cvičení Michal Kudyn. Mezi 500 vojáky je asi 150 příslušníků zahraničních armád, z techniky se kromě letounů JAS-39 Gripen zapojí mimo jiné rušicí letoun FA-20.
Členské státy EU definitivně schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou a Moldavskem, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců 🌽 v Evropské unii. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU.
V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových prezidentských volbách 🗳, by dnes exprezident Donald Trump zvítězil nad současnou hlavou státu Joem Bidenem. Vyplývá to z nových průzkumů vypracovaných pro deník The New York Times.
Jihokorejský Doosan , jeden z největších světových výrobců parních turbín pro elektrárny ⚡, investuje v plzeňské dceřiné firmě Doosan Škoda Power 3️⃣ miliardy korun. Do Plzně chce přesunout výrobu vzduchem chlazených generátorů parních turbín pro dodávky do elektráren a malých modulárních reaktorů a tam vybudovat centrum vodíkových spalovacích turbín v Evropě. Číst více
Česká pošta 📯 ode dneška obnovila prodej tisku v části své pobočkové sítě. Noviny a časopisy budou po dohodě s původními distributory, První novinovou společností a společností Mediaprint & Kapa Pressegrosso, k dostání na 5️⃣5️⃣5️⃣ z 2900 poboček. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme