Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umění ve světě peněz

Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Pouhé dva týdny stačily na to, aby se v jedné z nejvíce prestižních aukčních světa Sotheby´s prodalo umění za 2,5 miliardy dolarů (asi 58,7 miliardy korun). Rekordní týden přinesl jedenáct aukčních rekordů, z toho šest od ženských umělkyň. Značkou část ovšem tvoří výtěžek z druhé aukce rozvádějících se manželů Mackloweových ve výši téměř čtvrt miliardy dolarů. Trh s uměním je v době covidových opatření a protiruských sankcí omezujících ekonomiky světa neprůstřelná investice, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Přečíst článek

Aukční rekord. V Christie’s vydražili Warholovu Marylin, výtěžek půjde na charitu

Přečíst článek
V centru Kyjeva začalo 26. dubna odstraňování osmimetrového bronzového sovětského památníku, který měl oslavovat přátelství mezi Ukrajinou a Ruskem. K rozebrání sochy se úřady Kyjeva rozhodly poté, co Rusko rozpoutalo v únoru na Ukrajině válku.

Tolstého či Bajkalská ulice? Ne, ukrajinská města přejmenují vše, co souvisí s Ruskem. Snahy jsou i v Česku

Přečíst článek
svazeček básní třináctileté Charlotte Brontëové

Miniaturní rukopis Charlotte Brontëové se prodal za 28 milionů korun

Rukopisný svazeček básní, které jako třináctiletá napsala známá anglická spisovatelka Charlotte Brontëová (1816–1855), se na antikvárním veletrhu v USA prodal za 1,25 milionu dolarů (více než 28 milionů korun). Informoval o tom server BBC, podle kterého je to nejvyšší částka, za kterou se kdy prodalo dílo britské autorky.

Přečíst článek
Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Strach z inflace. Češi se přetahovali v aukcích i o umění

Za umělecká díla loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun. Loňský obrat je nejvyšší v novodobé historii tuzemského aukčního trhu, komentuje výsledek šéfredaktor časopisu Artplus.cz Jan Stuchlík.

Přečíst článek
Sběraatelství

Lukáš Kovanda: Před inflací nejlépe ochrání sbírky známek. Nebo vína!

Inflace trhá rekordy. Zdražuje vše, základních potravin nevyjímaje. Penzisté se proto ještě letos dočkají i třetí valorizace důchodů. Překvapivě nejlépe se jde pádivé inflaci bránit sbíráním známek, vína či umění.

Přečíst článek
Michelangelo Buonarroti: A nude young man (after Masaccio) surrounded by two figures (výřez)

Unikátní Michelangelova kresba jde do aukce. Cena? Stamiliony korun

Aukční síň Christie's odhaduje cenu raritní kresby nazvané Nahý mladý muž (po Masacciovi) obklopený dvěma postavami na 30 milionů dolarů, tedy téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Přečíst článek
Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Válka vždy přinese řadu sběratelských artefaktů. Ukrajinská známka vešla do dějin, říká šéf veletrhu Sběratel

Segment military je mezi tuzemskými sběrateli velmi oblíbený a věnují se mu hned dvě velké burzy. Aktuální konflikt však bude pro tyto sběratele zajímavý až tak za dvacet let. „Nyní se prodávají artefakty tak z války v Zálivu. Ale například filatelisty již nyní enormně zajímá známka vydaná ukrajinskou poštou se známým výjevem z Hadího ostrova. Ta je skutečný unikát,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel, jehož jarní část se uskuteční v 25. a 26. března v pražském hotelu Olympik.

Přečíst článek
Josef Bolf: Bez názvu (z cyklu velké obličeje)

Bolf, Kintera, Chalánková a další pomáhají Ukrajině. Může jít o nejúspěšnější charitativní aukci historie

Aukci současného umění na pomoc Ukrajině pořádají pod názvem Umění pro Ukrajinu společně 4 pražské galerie - Bold Gallery, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery a Centrum současného umění DOX.  Aukce děl více než 100 současných umělců proběhne 19. března a 100 procent výtěžku z ní poputuje na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Přečíst článek
Designér Jan Plecháč

Luxus pro všechny? Sklárny Moser se spojily s předním designérem

Sklárny Moser se spojily s designérem Janem Plecháčem. Držitel několika prestižních designérských ocenění, který se prosadil i v zahraniční konkurenci, se stal jejich kreativním ředitelem.

Přečíst článek
CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Půjde o první aukční prodej svého druhu. Kolekce 104 digitálních originálů pochází z ucelené sbírky ustavené již v roce 2017. Jedná se navíc o prestižní sálovou aukci, nikoli jen webovou, jak bylo u NFT doposud zvykem.

Přečíst článek
Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek
Výstava probíhá i v atriu J&T Banky

Unikátní šance. Galerie Magnus Art ukazuje díla ze soukromé sbírky

Tvorba Stanislava Kolíbala, Zdeňka Sýkory, Krištofa Kintery nebo Jiřího Georga Dokoupila, kterou jinde neuvidíte, mohou nyní obdivovat návštěvníci galerie Magnus Art. Část své sbírky zde vystavuje sběratel Michal Richtr, v jehož sbírce je celá řada unikátů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čína je mezi zhruba stovkou delegací, které zatím  nepotvrdily účast na mírové konferenci o Ukrajině, kterou pořádá v polovině června Švýcarsko. Dnes to podle agentury Reuters řekla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Švýcarsko pozvalo na 160 delegací. Rusko, které válku na Ukrajině vede, podle dřívějších informací pozvánku na jednání nedostalo. Konference by se měl zúčastnit i český prezident Petr Pavel.
Ruský prezident 👴 Vladimir Putin dnes představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle serveru BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. 
Prodejce oděvů Esprit se dostal do finančních potíží. Skupina podala u 👨‍⚖️ soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.
Pražská burza dnes posílila. Index PX 📈 zpevnil o 0,49 procenta na 1563,43 bodu. Vzhůru mu pomohly především akcie polostátní energetické skupiny ČEZ. Opačný vliv na index měla hlavně banka Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb Geerta Wilderse 🤝 dohodlo na vytvoření vlády. Podle agentury Reuters to dnes v Haagu oznámil Wilders, který se ale nestane premiérem. 
Německá finanční společnost Commerzbank má za sebou nejlepší kvartál od začátku roku 2011. Čistý zisk 📈 zvýšila v prvních třech měsících roku o 29 procent na 747 milionů eur (18,5 miliardy korun), což je více, než se čekalo. Banka to uvedla dnes na svém webu. Zvýšila zároveň výhled čistých úrokových výnosů na celý rok.
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes po výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelen a jeho život je ohrožen. Informoval o tom Ficův facebookový profil s tím, že premiéra převáží vrtulník z Handlové do nemocnice v Banské Bystrici. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Číst více
Za atentát označil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann útok na premiéra 👨 Roberta Fica, kterého dnes postřelil útočník, jehož policie zadržela. Informovala o tom slovenská média. 
⚠️ Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Podle slovenské televize ministerského předsedu převážejí do nemocnice v Banské Bystrici. Číst více
Vláda dnes  přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Zákon by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme