Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turecko - informace o tématu

Volby v Turecku se blíží. Obří inflace náhle klesá

Volby v Turecku se blíží. A nezkrotná inflace náhle prudce klesá

Míra inflace v Turecku v dubnu zvolnila na 43,68 procenta z březnových 50,51 procenta, uvedl turecký statistický úřad. Výsledek je mírně lepší, než odhadovali analytici. Zemi čekají v polovině května parlamentní a prezidentské volby, ve kterých by mohl kvůli vysokým životním nákladům ztratit většinu úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek
Ukazuje se, že úřady v Turecku věděly, že některé domy nejsou postavené správně.

Varování šlo do ztracena. Erdogan se raději chlubil amnestiemi pro domy, které se nyní zřítily

Na sociálních sítích koluje video z roku 2019, na němž se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před tehdejšími místními volbami chlubí tím, že takzvanými stavebními amnestiemi „vyřešil problém” více než stovky tisíc obyvatel provincie Kahramanmaraş. Právě tato oblast je jednou z nejhůře postižených zemětřesením, při němž se před týdnem zřítilo či bylo vážně poškozeno podle dosavadních údajů na 25.000 budov. Informoval o tom opoziční server Duvar.

Přečíst článek
Skokan bungee jumpingu skáče v noci z Kuala Lumpur Tower během tradiční každoroční akce KL Tower International Jump v Kuala Lumpur, Malajsie, v sobotu 4. února 2023.

FOTOGALERIE: Jaký byl uplynulý týden? Podívejte se na nejlepší snímky

Tragické zemětřesení v Turecku a Sýrii, návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra v západních metropolích, kilometrová fronta v Praze před Českou národní bankou na pamětní tisícikorunu vydanou ČNB ke 30. výročí vzniku české koruny. Dění ve světě v uplynulém týdnu dokumentovaly tisíce profesionálních fotografů. Podívejte se na nejlepší fotografie zachycující vážné i nevážné, poetické či adrenalinové fotografie agentur AP a ČTK.

Přečíst článek
Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii je přes 23 tisíc.

Věda dobře ví, kde bude zemětřesení. Jenom neví kdy

Zní to krutě: ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo jižní Turecko a severní Sýrii, bylo nevyhnutelné. Věda ví, že v tamním regionu velká zemětřesení byla a budou. Jenom neví, kdy k nim dojde. A kdy přijde na řadu třeba Istanbul.

Přečíst článek
Zemětřesení v Turecku a Sýrii má 11 tisíc oběti. Lidé kritizují pomalou pomoc

Zemětřesení má 11 tisíc obětí. Lidé kritizují pomalou pomoc, čekají desítky hodin

Zemětřesení, které v pondělí otřáslo Tureckem a Sýrií, si vyžádalo už přes 11.000 obětí, z toho na 2600 na syrské straně hranice. Uvedly to dnes zahraniční agentury s odvoláním na oficiální statistiky obou zemí. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných.

Přečíst článek
Hasiči nesou tělo oběti v Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka.

Hasiči vyrazí do Turecka, pomůžou s hledáním lidí v sutinách

Do Turecka, které nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení, odletí 68členný tým českých hasičů. Země už nabídku pomoci přijala. Na místo vyrazí tým příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje, informovali hasiči na twitteru. Pomoc přislíbil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Katastrofa v Turecku si podle aktuálních informací vyžádala přes tisíc obětí. Číslo pravděpodobně poroste.

Přečíst článek
Turecko zasáhlo silné zemětřesení.

Silné zemětřesení zasáhlo Turecko a Sýrii. Obětí je přes tisíc

AKTUALIZUJEME Počet mrtvých po ničivém zemětřesení, které nad ránem zasáhlo Turecko a Sýrii, přesáhl 1200. V samotném Turecku je mrtvých 912, řekl prezident Recep Tayyip Erdogan. Uvedl také, že šlo o nejsilnější zemětřesení od roku 1939 a že zranění utrpělo skoro 5400 lidí. V Sýrii si katastrofa podle aktualizované bilance vyžádala více než 320 lidských životů, dalších zhruba 1000 lidí je zraněných.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Reakce Ankary na spálený korán. Turecko nebude jednat o vstupu Finska a Švédska do NATO

Turecko zrušilo únorové jednání se Švédskem a Finskem o vstupu těchto severských zemí do NATO, aniž stanovilo náhradní termín. Píší to dnes turecká státní média s odkazem na diplomatické zdroje. Rozhodnutí přichází den poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Stockholmu sdělil, že nemůže počítat s tureckou podporou při vstupu do Severoatlantické aliance kvůli víkendovým demonstracím prokurdských skupin a odpůrců islámu.

Přečíst článek
Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023. Mezi nimi i kouzelné městečko Matera v Itálii

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023

Prostudovali jsme nejpopulárnější světové cestovatelské magazíny a weby a přinášíme vám nejzajímavější doporučení, kam stojí za to v roce 2023 vyrazit za poznáním i odpočinkem. V ideálním případě to vychází jako jedna cesta na každý měsíc roku. Jedná se o místa, v nichž se snoubí historie s moderní dobou, kouzelná příroda i jedinečná městská krajina. Zasněte se s námi a vyberte si to své na reálné i snové cesty v roce 2023. 

Přečíst článek
Býčí trh na Wall Street

Týden tradera: Medvědi opět vládnou tržním náladám

Burzovní medvědi v uplynulém týdnu ohlásili mohutný návrat. Výsledkem je vysoká volatilita a několik dní mohutných poklesů na amerických burzovních trzích. Výstup k vyšším metám na indexu S&P 500 se tedy prozatím odkládá a do konce roku už by se toho tolik stihnout ani nemuselo. Důvodem tržních poklesů je sílící obava, že americká ekonomika nedostatečně zpomaluje a Fed bude muset znovu sáhnout k růstu sazeb až o 75 bazických bodů.

Přečíst článek
Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Letošní dovolená měla být poslední levná. Kvůli rostoucím nákladům a propadající se životní úrovni se pak z dovolené u moře měl opět stát luxus pro vybrané. Podle cestovních kanceláří je však situace jiná a Češi opět nakupují first minute zájezdy ve velkém. Ačkoli opět rádi minimalizují riziko kvůli možným problémům v příštím roce. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Doporučujeme