Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turecko dostane od USA stíhačky F-16 v hodnotě 23 miliard dolarů

Americká vláda schválila prodej stíhaček F-16 Turecku
ČTK
 ČTK

Americká administrativa schválila prodej stíhaček F-16 Turecku. Jde o obchod za 23 miliard dolarů (525 miliard korun), uvedla agentura AP, podle níž tak Spojené státy reagují na to, že Turecko v týdnu po dlouhém váhání schválilo přistoupení Švédska k NATO. Spojené státy také plánují prodat až 40 stíhaček F-35 Řecku a zemi dále darují další obranné vybavení. S odvoláním na dopis, který řeckému premiérovi zaslal americký ministr zahraničí Antony Blinken, o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

Reklama

Americké ministerstvo zahraničí informovalo o svém souhlasu s prodejem 40 stíhaček a zařízení k modernizaci dalších strojů Kongres. Americký parlament už prodej nemusí schvalovat, pokud by se tak však rozhodl, může ho ještě zastavit, jak poznamenává agentura DPA, podle níž je to ale nanejvýš nepravděpodobné.

Turecko, které je spojeneckou zemí USA, dlouhodobě usilovalo o modernizaci své flotily letounů F-16 a podmínilo ratifikaci členství Švédska v NATO mimo jiné právě schválením prodeje nových stíhaček. Administrativa prezidenta Joea Bidena prodej podporovala, formálně o něm Kongres ale vyrozuměla až nyní.

Ruský prezident Vladimir Putin

Chce Putin jednat o míru? Ruský prezident vyslal určité signály, uvádí Bloomberg

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal USA nepřímé signály, že je ochoten jednat o ukončení války na Ukrajině, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na dvě nejmenované osoby blízké Kremlu. Podle těchto zdrojů Putin tímto způsobem testuje, zda by USA byly ochotny o ukončení války na Ukrajině jednat. Američtí představitelé ale agentuře řekli, že si takovýchto signálů vědomi nejsou.

Přečíst článek

Turecko se schválením přistoupení Švédska k alianci váhalo déle než rok a půl, což zdůvodňovalo mimo jiné tvrzením, že Stockholm nebere dostatečně vážně obavy Ankary týkající se národní bezpečnosti, včetně boje proti kurdským ozbrojencům. Průtahy podle AP frustrovaly Spojené státy i další spojence v NATO.

Poslední zemí, která členství Švédska v alianci musí ratifikovat, je nyní Maďarsko.

Co se týče prodeje stíhaček Řecku, USA mají v plánu zemi dále zdarma poskytnout dva vojenské dopravní letouny C-130 Hercules, deset motorů pro letadla P-3 Orion a 60 bojových vozidel pěchoty Bradley.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme