Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sazby - informace o tématu

ČNB

Bankovní rada ČNB snížila sazbu rezervy na ochranu úvěrového trhu

Sazba proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu se od října sníží na dvě procenta ze současných 2,25 procenta, rozhodla bankovní rada České národní banky. Bankovní rada rozhodla o uvolnění podmínek s ohledem na postupné snižování cyklických systémových rizik v bilancích bankovního sektoru, uvedla mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Přečíst článek
První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Přečíst článek
Satya Nadella, CEO Microsoft

Týden tradera: Microsoftu se daří, Fed možná naposledy zvýšil sazby

Přečíst článek
ProStream diskuse ekonomové
video

Bankéři: Válka na Ukrajině ukázala na sílu středoevropských měn

Dlouhodobě středoevropské měny spíše posilují, s výjimkou maďarského forintu. Vliv mají i rozpočtové deficity.

Přečíst článek
Ekonom Národního institutu SYRI a člen NERV Tomáš Havránek

Snížení sazeb je letos vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl ekonom Havránek

Česká národní banka sníží úrokové sazby nejdříve v roce 2025, míní ekonom Národního institutu SYRI a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáš Havránek. Podle něj členové bankovní rady ví, že bude-li inflace kolem nuly nebo v mírném záporu, veřejnost jí to po období s dvoucifernou inflací nebude vyčítat. Toto vědomí je tak silné a potřeba obnovit důvěryhodnost instituce tak urgentní, že snížení sazeb je v letošním roce vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl Havránek.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Trhy vyhlížejí letní klid, Fed testuje vodu k dalšímu zvyšování sazeb

Poslední červnový týden přinesl u amerických akcií návrat blíže k předchozím dosaženým maximům, ale začíná být cítit, že se blíží prázdninová nálada a objemy transakcí budou klesat. Ekonomický vývoj přitom na další kvartály zůstává stále více napjatý, tomu nasvědčuje zejména pokračující zplošťování výnosové křivky. Mezi hlavní faktory patří letní období. Spread u 10letých a 2letých výnosů na federálních dluhopisech nyní představuje více než -1 procento. Zatímco u 10letých a 1letých výnosů je spread dokonce -1,56 procenta. Očekávání klidnějších podmínek na trhu v létě se ne vždy naplní, ale horší likvidita způsobuje, že investoři se obávají držet pozice, protože se obávají, že je nebudou moci opustit, pokud se trhy pohnou proti nim.

Přečíst článek
Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Minulý týden přinesl mírný ústup z maxim na burzách, které za posledních několik týdnů neustále rostly. Investoři se rozhodli realizovat zisky a burzy si vzaly krátkou přestávku. Roste obava, že vysoké sazby tu s námi budou daleko delší období. Tento bolestný krok je přesto nezbytný pro udržení cen a inflačních očekávání na stabilní úrovni. Po dosažení úrovně 4450 bodů se index S&P 500 otočil a klesl výrazně níže. Bude zajímavé sledovat, co přinese konec měsíce a začátek prázdnin, kdy se obecně očekává nižší aktivita a likvidita na finančních trzích.

Přečíst článek
Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 22 procent na 3,6 miliardy korun.

Stát vybere méně. Bankám klesají zisky, na windfall tax odvedou jednotky miliard, soudí analytici

Šestice největších tuzemských bank, které budou za letošní rok platit daň z mimořádných zisků, vydělala v prvním čtvrtletí 2023 celkem 14,8 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 15,6 miliard korun. Vyplývá to z výsledků bank. Hlavním důvodem snížení zisku o 800 milionů je podle analytiků meziroční pokles čistých úrokových výnosů, který zasáhl většinu bank. Mohlo k tomu mírně přispět i zavedení daně z neočekávaných zisků, dodali.

Přečíst článek
Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta.

Hypotéky mírně zdražily, ukazuje Hypoindex. Průměrná sazba vzrostla na 6,32 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek
Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Raiffeisenbank v Česku v prvním čtvrtletí sice registrovala nárůst poskytnutých úvěrů, vkladů i objemu aktiv, výsledkem je přesto propad zisku o více než čtvrtinu. Vyplývá to výsledkové zprávy české pobočky rakouské bankovní skupiny.

Přečíst článek
Po kolapsu několika bank přetrvávají obavy z amerického bankovního sektoru.

Další kolo bankovní paniky. Roztáčejí ho sociální sítě, akcie amerických bank padají

V USA se rozjíždí další kolo bankovní paniky, živí ji vydatně i fámy na sociálních sítích. Banky ale těžce nesou též další zvýšení základního úroku centrální banky, k němuž došlo včera, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Fed podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, je nejvyšší za šestnáct let

Nejvyšší za šestnáct let. Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu

Americký Federální rezervní systém (Fed) schválil své desáté zvýšení úrokových sazeb za něco málo přes rok. V jednomyslném rozhodnutí, které trhy široce očekávaly, zvýšil Fed svou základní výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu. Zvýšení posouvá sazbu do cílového rozmezí 5 až 5,25 procenta, což je nejvíce od srpna 2007, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici.

Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici

Bankovní rada České národní banky (ČNB) zřejmě i na svém středečním jednání ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, která platí od loňského června. Shoduje se na tom většina analytiků, které ČTK oslovila. S poklesem základní sazby nepočítá žádný z nich, i s ohledem na výroky členů bankovní rady v posledních dnech. Nevylučují ale překvapení v podobě mírného zvýšení sazby.

Přečíst článek
Reklama

News box

Vláda odvolala českého 🕊️🕊️🕊️velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na ✡️✡️✡️Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL).
Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku. Číst více
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) není ❌❌❌proti výstavbě dostupného nájemního bydlení na zemědělské půdě, stavět by na ní ale měly obce, nikoli soukromí developeři. Hladík to uvedl v rozhovoru s ČTK. Vládní novelu omezující výstavbu na nejkvalitnější zemědělské půdě v pátek schválila Sněmovna. Právnické osoby, tedy právě soukromí developeři, mohou za určitých podmínek na stavbu dostupného bydlení získat i státní dotaci.
Dělníkům při stavbě metra D v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou zbývá prorazit desítky metrů tunelu spojujícího trasu D s linkou C a odstavný tunel. V jedné části pak ještě dokončují ražbu tunelu do jeho finální velikosti. Ražby pak budou pokračovat rovněž ve stanicích. Nyní stavbaři pracují na izolacích v takzvaném sekundárním ostění již vyražených objektů metra D. Hotová je stavební jáma pro budování přestupu mezi obchodním centrem a stanicí Pankrác D.  Provoz pražského metra začal před 50 lety.
Snižování úrokových sazeb ČNB zohledňují banky ve svých spořicích produktech. Řada z nich opět snížila základní sazby či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu ale stále jen lehce převyšuje šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek opět snížila sazby o půl bodu na 5,25 procenta. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme