Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sazby - informace o tématu

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Česká koruna po snížení sazeb oslabila až nad 25,1 koruny za euro, což je její nejslabší úroveň od května 2022.

Přečíst článek
Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Bankovní rada ČNB překvapila část trhu

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním zasedání rozhodla ponechat základní sazby na úrovni sedmi procent. Nová prognóza bankovní radní nepřesvědčila, aby sazbu snížili, přestože trh předpokládal, že ji redukují na 6,75 procenta.

Přečíst článek
ČNB

ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Analytici byli před jednáním bankovní rady rozděleni, část očekávala, že centrální banka vzhledem k vývoji ekonomiky už zahájí snižování úroků.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Týden tradera: Nižší produkce ropy pomáhá Rusku a na trzích je divoko

Růst amerických výnosů pokračuje. U desetiletého dluhopisu zbývá jen málo bodů k dosažení magické hranice pěti procent. Inverze americké výnosové křivky dlouhodobě patří mezi nejznámější prověřené indikátory ekonomické recese. Investoři tedy musejí počítat s tím, že recese v roce 2024 je nadále možným logickým vyústěním restriktivní politiky Fedu z posledních dvou let. Pokračující volatilita na akciových trzích tomu jednoznačně odpovídá.

Přečíst článek
Mladí mají se splácením větší problémy

Hypotéka je pro čtvrtinu mladých nedostupná. Kdo ji má, musí výrazně šetřit

Pro třiadvacet procen lidí ve věku 25 až 34 let jsou úvěry na vlastní bydlení nedostupné. Mohou za to vysoké úrokové sazby. Lidé, kteří už hypotéku mají, tak často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK. Ten se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek
V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika, říká Lubomír Lízal, bývalý člen rady ČNB a exředitel Expobank CZ.

Lubomír Lízal: V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika

Sedmiprocentní sazby tu budou déle, než si všichni myslí. To prohlásil renomovaný ekonom a bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal v rozhovoru pro Newstream letos v březnu. A čas mu dává zapravdu, ačkoli mnozí čekali, že sazby klesnou ještě letos. „Politicky i ekonomicky je nejlevnější počkat, co nastane v lednu. Do té doby se nejspíš nic nestane,“ myslí si Lízal. ČNB přitom právě dnes bude jednat o nastavení sazeb.

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Týden tradera: Fed zklamal trhy, J&T a Šnobr ukončili svoji éru ve Venatoru

Týden na finančních trzích se nesl ve znamení zasedání americké centrální banky, které skončilo ve středu večer. Fed oznámil, že pozastaví zvyšování úrokových sazeb, ponechá svou základní úrokovou sazbu na 22letém maximu a zároveň naznačil, že v příštím roce bude snižovat sazby méně. Proč tedy nastaly negativní reakce na akciovém trhu?

Přečíst článek
Americký ekonom Nouriel Roubini

Stagflaci odvrátí centrální banky jen tím, že budou zvyšovat sazby, tvrdí ekonom Roubini

Centrální banky v eurozóně i v Británii musejí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby odvrátily takzvanou stagflaci, tedy kombinaci stagnující ekonomiky a vysoké inflace. Podle agentury Bloomberg to řekl americký ekonom Nouriel Roubini, který je známý svými pesimistickými prognózami.

Přečíst článek
ČNB

Bankovní rada ČNB snížila sazbu rezervy na ochranu úvěrového trhu

Sazba proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu se od října sníží na dvě procenta ze současných 2,25 procenta, rozhodla bankovní rada České národní banky. Bankovní rada rozhodla o uvolnění podmínek s ohledem na postupné snižování cyklických systémových rizik v bilancích bankovního sektoru, uvedla mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

Přečíst článek
První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek
Bankovní rada formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022

Konec intervenčního režimu. Koruna bude dále oslabovat, čekají ekonomové

Centrální banka ukončila intervenční režim, kterým podporovala kurs koruny v době vysoké inflace. Kurz koruny se propadl k 24,20 na euro. Měna bude dále oslabovat, čekají ekonomové.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme