Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Ale jde to ztuha

OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Na snímku sídlo společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) v Abú Zabí
ADNOC, se svolením
 ČTK

Společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a rakouská energetická firma OMV zkoumají možnost spojení firem Borouge a Borealis, čímž by vznikl gigant se zaměřením na chemii a plast s hodnotou více než 30 miliard dolarů (více než 652 miliard korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. ADNOC je energetickou společností emirátu Abú Zabí.

Reklama

Firmy podle zdrojů nyní jednají o možném ocenění a vlastnické struktuře spojené skupiny a k obecným obrysům, které budou základem pro formální jednání o fúzi, mohou dospět v příštích týdnech. Rozhovory se vedou už několik měsíců a mohou skončit i neúspěchem, dodaly zdroje.

Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis, holding spojený s Babišem může zdvojnásobit výrobu hnojiv

AKTUALIZOVÁNO: Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis. Těžká rána pro Rakousko, míní tamní zemědělci

Evropská komise (EK) schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše záměr převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Komise dospěla k názoru, že transakce nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru, stojí v jejím dnešním prohlášení. Proti plánu prodeje se stavěli zástupci z řad rakouských zemědělců.

Přečíst článek

Ve firmě Borealis, která sídlí ve Vídni, drží OMV 75procentní podíl, zbytek má ADNOC. Firma Borouge, s jejímiž akciemi se obchoduje v Abú Zabí, je partnerstvím mezi ADNOC a Borealis a má tržní hodnotu kolem 22 miliard dolarů.

Zásadní otázky: podíly a sídlo nového gigantu

Největšími překážkami v dokončení dohody jsou podle zdrojů přesná hodnota a vlastnická struktura. ADNOC a OMV stále jednají o tom, zda budou mít ve sloučeném subjektu stejný podíl. Rakouská strana by také upřednostnila, aby centrála byla v Evropě, kde je většina obchodních aktivit, a aby měl spojený subjekt akcie na burze v Abú Zabí.

Ve Spojených arabských emirátech se teď firmy ze Silicon Valley snaží získat peníze.

Karta se otočila, firmy ze Silicon Valley teď prosí o peníze v Perském zálivu

Ekonomické zpomalení v severní Americe a Evropě tlačí fondy rizikového kapitálu do bohatých zemí Blízkého východu, kde naopak díky vysokým cenám ropy neví, co s vydělanými penězi.

Přečíst článek

Firma Borouge vstoupila na burzu loni, hodnota primární nabídky byla dvě miliardy dolarů. Firma vyrábí speciální plasty pro zpracovatelský průmysl a výrobu spotřebního zboží. Její tržby loni činily 6,7 miliardy dolarů. Borealis má zhruba 7600 zaměstnanců a vyrábí plasty, chemikálie a hnojiva. Tržby firmy a další výnosy podle internetových stránek podniku loni činily 12,2 miliardy eur.

Spojení by firmám zlepšilo konkurenceschopnost, zjednodušilo by vlastnickou strukturu a vytvořilo větší flexibilitu pro investice a expanzi v Asii, kde poptávka po chemikáliích a plastech stále roste. Vzhledem k různým podílníkům, včetně vlád, však není dosažení konečné dohody jisté.

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, také šejch Muhammad, je premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů a emírem Dubaje.

Královská rodina Al Maktúmů vládne pohádkové Dubaji. Ale v Perském zálivu patří k těm chudším

Ačkoliv je Dubaj, jeden ze sedmi emirátů tvořící společný stát, tím nejznámějším a nejtřpytivějším městem regionu, tamní vládnoucí rodina Al Maktúmů patří v regionu překvapivě k těm nejchudším. Nejbohatší je rod Saúdů, jehož majetek je pětkrát vyšší než HDP České republiky. Podívejte se na žebříček sestavený serverem newstream.cz.

Přečíst článek

Případná dohoda přichází v důležitém období pro OMV, jejímiž největšími akcionáři jsou rakouská vláda a státní fond emirátu Abú Zabí Mubadala Investment. OMV loni oznámila plány a transformaci z jedné z největších východoevropských firem zaměřených na fosilní paliva na integrovaný ekologický podnik postavený na chemikáliích, recyklaci a infrastruktuře pro elektromobily. Letos v únoru potvrdila, že v rámci této změny zvažuje prodej některých aktiv v oblasti průzkumu a těžby.

Také ADNOC hledá nové obchody a investuje do nízkouhlíkové energetiky. Firma čerpá téměř veškerou ropu ve Spojených arabských emirátech. V plánu má také investovat 150 miliard dolarů do rozšíření kapacit těžby ropy, zemního plynu a produkce chemikálií.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Maďarsko od úterních 23:00 nouzově ukončuje zastropování cen pohonných hmot. Orbánovu vládu k tomu dohnal kritický nedostatek paliv v zemi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme