Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

rekonstrukce - informace o tématu

Z hausbótu do řadovky na Hřebenkách. Podívejte se, jak bydlí filmový režisér Jan Hřebejk

Skleněná kostka jako koupelna, svod dešťové vody v interiéru a umění na každém kroku. Tak vypadá nový domov filmového režiséra Jana Hřebejka a jeho rodiny na pražských Hřebenkách, který navrhla architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal.

Přečíst článek
V Písku se promění plovárna.

Fotogalerie: Přes půl miliardy pošle vláda na obnovu brownfieldů. Nejvíc na Vysočinu

Přečíst článek

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Přečíst článek

Více než 100 let v něm prodávali nábytek. Po zdařilé rekonstrukci v olomouckém domě sídlí rozhlas

Přečíst článek
Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Přečíst článek
Kunsthalle Praha.

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Stávaly zde kasárna, ve 30. letech je nahradila trafostanice. Ta ale začala po 40 letech chátrat, díky modernizaci ale demolice nebyla třeba. Neoklasicistní objekt získal na krátkou dobu status kulturní památky a také novou vizi, měl se z něj stát hotel. Nakonec se ale z něj stala galerie. Nyní rekonstrukce a dostavba realizovaná podle architektů Jana Schindlera, Ludvíka Seka a Zuzana Drahotové ze studia Schindler Seko Architekti získala ocenění Obce architektů.

Přečíst článek
Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek

GALERIE: Památky, kterým investoři vdechli nový život

Rekonstrukce památek pomáhá k zachování kulturního dědictví pro budoucí generace i podpoře cestovního ruchu. Přeměna je to zpravidla velice nákladná, proto často pomáhají i zahraniční investoři či fondy EU. Podívejte se na zdařilé projekty, které stojí za to vidět.

Přečíst článek
100YARDS - rekonstrukce trojice domů v ulici Na Příkopě

Z trojice historických budov v centru Prahy vznikne nový komerční komplex. Do dvou let

V samém historickém centru hlavního města se bude intenzivně stavět další multifunkční komplex se značkovými obchody a kancelářemi. Developerská skupina LaSalle pod názvem 100YARDS spojí trojici historických budov z 19.století v ulici Na Příkopě. Projekt, který má být plný technologických a ekologických vychytávek, by měl být hotov v druhé polovině roku 2024, oznámil developer.

Přečíst článek
edna z nejmenších kulturních památek na území České republiky, bývalá trafika v Žatci na Lounsku, je po roce opravená.

REPORTÁŽ: Nejmenší česká kulturní památka je v Žatci. Prvorepubliková trafika prošla kompletní rekonstrukcí

Jedna z nejmenších kulturních památek na území České republiky, bývalá trafika v Žatci na Lounsku, je po roce opravená. Rekonstrukce vyšla asi na 800 tisíc korun, původní odhad byl zhruba poloviční.

Přečíst článek
Rekonstrukce někdejších Elektrických podniků v pražských Holešovicích.

Funkcionalistická perla Holešovic má nový kabát. A uchází se o prestižní architektonickou cenu

Funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích získala díky rozsáhlé a citlivé rekonstrukci opět svůj zašlý lesk. Projekt ateliéru TaK je rovněž jedním z těch, který zaujal odbornou porotu letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu, dostal se do užšího výběru.

Přečíst článek
Bratislava - vizualizace Plató

Centrum Bratislavy se promění. Projekt „zeleného pásu“ vyjde na půl miliardy

Scelit padesát let necitlivě rozdělené centrum města, odhlučnit nejrušnější dopravní koridor, snížit v lokalitě teplotu, zlepšit celkové klima a vytvořit relaxační zónu pro pěší s jedinečnými výhledy. To vše má splnit Plató – ambiciózní plán bratislavského magistrátu a Metropolitního institutu Bratislavy (MIB), který před létem oficiálně představili veřejnosti zástupci jednotlivých institucí. Nyní je projekt za přibližně 18 milionů euro konzultován s památkáři i místními obyvateli.

Přečíst článek
Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Památkáři dali stopku návrhu vnitrobloku paláce Savarin. Investor žádá o přezkum

Část projektu na přeměnu barokního paláce Savarin v centru Prahy dostal stopku ministerských památkářů. Konkrétně jde o návrh vnitrobloku architekta Jakuba Ciglera. „Ministerstvo kultury má k projektu několik výhrad, které ale již byly do projektu zahrnuté. Proto jsme již požádali ministra kultury, aby rozhodnutí svého ministerstva přezkoumal. Na jeho výrok nyní čekáme,“ uvedl pro Newstream mluvčí společnosti Crestyl Ondřej Micka.

Přečíst článek
Probíhající rekonstrukce hotelu Intercontinental a jeho okolí

Trio miliardářů opravuje hotel Intercontinental. Ministerští úředníci jim nyní zkomplikovali plány

Majiteli hotelu a jeho okolí jsou miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudyš. Největší překážkou pro schválení revitalizačního plánu je chystaná prosklená komerční budova na rohu Pařížské a Bílkovy ulice nazývaná Brand Store. Ta podle ministerských úředníků rozhodně není "drobným obchodním zařízením".

Přečíst článek
Obchodní dům Máj

Kultovní obchoďák Máj se dočká rekonstrukce. Padesát let od otevření

Ikonickou pražskou budovu vlastní pražská rodina Klánů. Na aktuální rekonstrukci se podílejí původní architekti ze slavného studia SIAL. Rekonstrukce slavných obchodních domů jsou v současnosti velkým trendem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelské síly zabily nejméně 5️⃣ Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady.
Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme