Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

průzkum - informace o tématu

Češi si na důchod spoří, ale málo. Investování se bojí, raději spoléhají na štěstěnu a sází

Češi si na důchod spoří, ale málo. Investování se bojí, raději spoléhají na štěstěnu a sází

Sedm z deseti Čechů si spoří na penzi a více než polovina populace si odkládá peníze na důchod pravidelně. To je pozitivní. Částky, které si ale lidé odkládají na stáří nejsou nijak závratné a část lidí si nespoří dokonce vůbec. A ti, co si šetří, peníze dávají hlavně na produkty s nízkým či žádným zhodnocením a do investování se příliš nehrnou. Obava většiny z nich, že jim klesne v penzi životní úroveň a budou se muset více uskrovnit, tak může být více než oprávněná, pokud s tím nezačnou rychle něco dělat, jak apelují odborníci.

Přečíst článek

Mzdy Čechů v soukromém sektoru stoupají. Příjmům v Rakousku a Německu jsou ale stále na hony vzdáleny

Přečíst článek
O svoji finanční situaci se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Dvě třetiny lidí mají větší obavy než před rokem.

Jak porazit inflaci. Češi spoří a investují do fondů

O svoji finanční situaci se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Dvě třetiny lidí mají větší obavy než před rokem. Kvůli současné ekonomické situaci ubylo lidí, kteří drží peníze v hotovosti nebo na běžných účtech. Téměř 40 procent naopak začalo více spořit. V Česku také přibývá také lidí, kteří své úspory investují. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments mezi více než 1000 respondentů.

Přečíst článek
Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku. Jde hlavně o firmy ze zemědělství či stavebnictví. Dalších 27 procent z těch, které ji už mají, ji chce rozšířit. Jejich hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing. Podle dalšího průzkumu firmy Persola je zvýšení energetické soběstačnosti při pořízení fotovoltaiky hlavním motivem i pro domácnosti.

Přečíst článek
Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Pětina lidí stále plánuje si v nejbližších letech vzít hypotéku. Oproti minulosti se však lidé připravují nejen na vyšší splátky, ale i na vyšší sumu, kterou musí našetřit na dofinancování koupě nemovitosti. V rodině si ovšem může podle expertů už půjčit méně lidí než dřív. Vyplývá to z březnového reprezentativního průzkumu agentury IPSOS pro Českou bankovní asociaci (ČBA).

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Fialova vláda je nejhorší od Nečasova kabinetu v roce 2013, ukázal průzkum

Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády a také s osobou předsedy kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností.

Přečíst článek
Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Takřka devět z deseti tuzemských andělských investorů dokázalo svou investici do startupů zhodnotit. Víc než desetina z nich na ní dokonce vydělala více než desetinásobek. Průměrně do startupu andělští investoři vkládají mezi 25 a 50 tisíci eury (600 tisíc až 1,2 milionu korun). A přes 100 tisíc eur na jednu startupovou společnost investuje víc než čtvrtina investorů. Vyplývá to z průzkumu společnosti DEPO Ventures, advokátní kanceláře Havel & Partners a agentury CzechInvest.

Přečíst článek
Zlaté slitky

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Přečíst článek
Internet, ilustrační foto

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Přečíst článek
Protestní shromáždění proti ruské agresi na Ukrajině, 11. října 2022 na Václavském náměstí v Praze.

Většina lidí schvaluje podporu Západu Ukrajině, silně proruských Čechů je stále stejně

Téměř rok po vpádu Ruska na Ukrajinu zůstává většina lidí v Česku na straně Západu, další třetina si není názorem jistá. Prorusky smýšlejících nijak významně nepřibylo. Pomoc ukrajinským uprchlíkům před válkou schvaluje 60 procent Čechů, tedy mírně víc než loni v létě. Vyplývá to z lednových průzkumů agentury STEM, jejichž výsledky zveřejnil projekt České zájmy v EU.

Přečíst článek
Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku.

Čeští dolaroví milionáři věří akciím a dluhopisům, polovina z nich loni zbohatla

Více než polovina českých dolarových milionářů loni dokázala přes propady finančních trhů zvýšit hodnotu svého majetku. Téměř třetina bohatých si nepřipsala výnosy ani ztrátu. Necelá pětina vykázala ztrátu. Inflaci milionáři překonávají díky dlouhodobým investicím, věří akciím a dluhopisům. Vyplývá to z výsledků 12. ročníku průzkumu J&T Banky mezi 192 Čechy s disponibilním majetkem minimálně milion dolarů (22,2 milionu Kč). V ČR je podle odhadů přes 30 tisíc dolarových milionářů.

Přečíst článek
Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme