Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl. Tahoun ekonomiky

Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku

Lukáš Kovanda: Český průmysl v úzkých. Jeho kondice se už dlouho nepřetržitě zhoršuje

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala na návštěvě v továrně Sellier & Bellot

Akcie Coltu rostou v reakci na ohlášený deal

Akcie Coltu na pražské burze od pondělního rána rostou. Investoři tedy zjevně souhlasí, že dnes oznámený nákup jiné ikony zbrojního světa, Sellier & Bellot, vytvoří dodatečnou přidanou hodnotu.

Přečíst článek
Jednání k aktuální situaci ve společnosti Liberty Ostrava. Zleva primátor Ostravy Jan Dohnal, ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Opozice si mne ruce. Případný pád Liberty Ostrava uškodí vládě Petra Fialy

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to země celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Pak by nastal řetězový efekt, firmy by neměly komu dodávat a číslo lidí, kteří přijdou o práci, by mohlo být daleko vyšší.

Přečíst článek
Huti Liberty Ostrava hrozí, že jí dodavatel Tameh Czech zastaví dodávky energií

Trable Liberty Ostrava. Huti hrozí, že jí dodavatel Tameh Czech zastaví dodávky energií

Huti Liberty Ostrava hrozí, že jí její dodavatel Tameh Czech během několika dnů zastaví dodávky veškerých energií. Huť mu totiž dluží a neplatí, a tak Tameh nemá za co nakupovat uhlí, uvedl mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková řekla, že firma během dne vydá prohlášení. Na situaci upozornil server iDnes. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) upozornil na to, že na vytápění Liberty je závislých mimo jiné i několik tisíc obyvatel města Vratimova, jež s hutí sousedí.

Přečíst článek
Majitel bývalé továrny švédského Volva v Rusku obnovuje výrobu

Majitel bývalé továrny švédského Volva v Rusku obnoví výrobu nákladních automobilů

Nový vlastník bývalého ruského závodu švédského výrobce nákladních automobilů Volvo AB po téměř dvouleté přestávce obnovuje produkci. V příštím roce plánuje vyrobit 2000 nákladních automobilů. S odkazem na sdělení nového majitele o tom dnes informuje agentura Reuters. Společnost Volvo loni v únoru po ruské invazi na Ukrajinu pozastavila veškerý prodej, servis a výrobu v Rusku.

Přečíst článek
Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek
Multifunkční centrum ve Zlíně má část fasády z luxfer. Autorkou je architektka Eva Jiřičná

Luxfery se vracejí z opovržení, ale jejich hlavní výrobce krachuje

V Česku byl tento skleněný stavební materiál roky posměšně spojen s kutilstvím a svépomocnou výstavbou vesnických domů. Vznikaly tak odpudivé luxferové skleníky, okna do garáží, sklepů či prosvětlená okénka na záchodech. Největším hrdinou svépomocné výstavby pak byl ten, kdo sehnal luxfery barevné a spontánně z nich vyzdil stěny prosvětlující schodiště. 

Přečíst článek
Malý modulární reaktor (ilustrační foto)

Polsko dalo zelenou výstavbě modulárních reaktorů, podílet se na tom má i tamní miliardář

Polské ministerstvo životního prostředí povolilo výstavbu 24 malých modulárních reaktorů na šesti místech v Polsku. S odkazem na představitele společnosti Orlen Synthos Green Energy (OSGE) to uvedla agentura Reuters. OSGE je společný podnik petrochemické společnosti Orlen a chemické firmy Synthos, která patří jednomu z nejbohatších Poláků Michalu Solowowovi.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Český průmysl meziročně vzrostl skoro o dvě procenta. Nálada v něm ale zůstává pesimistická, uvádí analytici

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září téměř o pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který zároveň představil i výsledky tuzemské stavební výroby i zahraničního obchodu.

Přečíst článek
Zjevná spotřeba oceli v Česku byla ve třetím čtvrtletí nejnižší za deset let

Ocelářství v krizi. Zjevná spotřeba oceli v Česku je nejnižší za deset let

Zjevná spotřeba oceli v Česku dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 1,37 milionu tun, nejméně za posledních deset let, uvedla Ocelářská unie, která sdružuje podniky z hutnictví a ocelářství v ČR. Nízká spotřeba podle ní odráží nedobrou situaci v českém průmyslu a stavebnictví i stagnaci v Německu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Stávka připraví českou ekonomiku o miliardy korun

V Česku se dnes koná stávka, jejíž počet účastníků by mohl být jeden z nejvyšších za posledních třicet let. Podle odborářského svazu KOVO se do ní má zapojit až milion zaměstnanců. Někteří pracovníci vypustí práci zcela, jiní na hodinu či dvě a třeba lékaři se do stávky zapojí jen symbolicky. Do stávky se nicméně zapojují například zhruba tři čtvrtiny škol – mateřských, základních i středních. Kvůli tomu všemu by měla stávka výrazně poznamenat výkon české ekonomiky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Vláda podle něj přehodnocuje vojenskou pomoc kvůli vývoji v Rafáhu.

Číst více
Zástupci členských zemí Evropské unie se v Bruselu shodli, že💸💸💸​​​​​​​ výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě využijí k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci této země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Informovalo o tom belgické předsednictví. Číst více
Rakouská 👮👮👮policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého kryptoměnového podvodu. Mezi zadrženými je také 34letý Čech. Informoval o tom spolkový kriminální úřad, který je součástí rakouského ministerstva vnitra. Škoda, kterou skupina způsobila, se podle zprávy odhaduje na šest milionů eur.
Británie investuje téměř 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) do výstavby prvního evropského zařízení na výrobu ☢️☢️☢️uranu s vysokým obsahem a nízkým obohacením označovaným HALEU. Toto palivo bude podle vlády potřebné pro příští generaci projektů v jaderné energetice. Informovala o tom  britská vláda.
Úterní hrozba💣💣💣 pumovými útoky na více než 1500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, informovaly slovenské úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.
Premiér Petr Fiala považuje za nutné postupovat nad rámec migračního paktu a odradit nelegální migranty od toho, aby do Evropy vůbec přicházeli. Česko podle ministerského předsedy patří do skupiny zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazně. Zástupci států EU dnes potvrdili shodu na konečné podobě balíčku, Česko se zdrželo. Podle expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsobila podobu balíčku Fialova vláda, Česko mělo hlasovat proti. Kabinet podle Babiše "zradil české občany".

Evropská komise povolila českému holdingu 🍞🍞🍞Agrofert získat kontrolu nad rumunskou společností East Grain, která obchoduje s obilím a olejninami. Transakce se týká především obchodu s obilovinami, olejnatými semeny, krmivy pro zvířata a minerálními hnojivy.

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje vybudovat v americkém státě Wisconsin moderní 📊📊📊datové centrum za 3,3 miliardy dolarů. Informoval o tom Bílý dům s tím, že plány Microsoftu dnes při návštěvě Wisconsinu oznámí americký prezident Joe Biden. Datové centrum Microsoftu bude na stejném místě, kde tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn plánoval postavit továrnu za deset miliard dolarů.
Německému výrobci luxusních 🚗🚗🚗automobilů BMW v prvním čtvrtletí klesl zisk před zdaněním o 18,9 procenta na 4,16 miliardy eur. Pokles způsobily vyšší náklady související mimo jiné s obměnou důležitého modelu řady 5 a vyšší podíl plně elektrických vozů, které zatím nejsou tak ziskové. 
Tribunál Soudního dvora Evropské unie zrušil verdikt Evropské komise o schválení státní pomoci německé✈️✈️✈️ letecké společnosti Condor. Ta pomoc získala po úpadku své mateřské firmy Thomas Cook. Soudci druhého nejvyššího soudu EU podle dnešního sdělení rozhodli, že EK měla před schválením zahájit oficiální vyšetřovací řízení. Proti rozhodnutí je možné se odvolat.
Reklama
Reklama
Doporučujeme