Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

potraviny - informace o tématu

Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Komoditní index agentury Bloomberg v roce 2023 klesl o 12 procent. Neznamená to však, že klesaly ceny u všech komodit. Zdražilo například zlato či kakao. Naopak klesly ceny mnohých potravin a energetických komodit.

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Lidl svým slibem rozkryl, kdo Čechům napálil ceny potraviny. Jsou to nenasytné řetězce

Řetězec Lidl slibuje zlevnění nad rámec snížení DPH. Potvrzuje tím, že za vysokými cenami potravin jsou hlavně řetězce a jejich „čarování“ s maržemi, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Budějovický Budvar, ilustrační foto

Od strojů k pivu. Česko nabízí trumfy pro boj o dostatek potravin

Většina zemí na naší zeměkouli usiluje o potravinovou soběstačnost a v současnosti se toto téma stává pro mnoho zemí naprostou prioritou, upozorňuje pro server Export.cz Karolína Bartošová z ministerstva zemědělství. Obavy o nedostatek potravin umocňují válečné konflikty. Ruská agrese na Ukrajině narušila dodávky obilí do rozvojového světa. Nabídka tuzemských exportérů míří právě k potřebám rozvoje agrárního sektoru, který musí produkci potravin zajistit.

Přečíst článek

Lidl navyšuje mzdy. Ani ostatní řetězce nezůstávají pozadu

Společnost Lidl od ledna navyšuje mzdy všem svým zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách i skladech. Procento nárůstu ani výši nástupního či průměrného výdělku pokladních i pracovníků skladu řetězec neoznámil. V únoru 2022 byla nástupní mzda pokladních v regionech těsně pod 30 tisíci korunami, v Praze pak přes 32 tisíc. Pracovníkům v administrativě přidá řetězec od 1. března. Na navýšení mezd si firma vyčlení 600 milionů korun. Závazek navýšit mzdy ohlásil i řetězec Penny.

Přečíst článek
Inflace přibržďuje, ale stále málo. Zdražila voda i nájmy

Inflace přibržďuje, ale stále málo. Zdražila voda i nájmy

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v listopadu zpomalil na 7,3 procenta z říjnových 8,5 procenta. Zmírnil se například růst cen potravin či elektřiny. Ceny plynu nebo tuhých paliv dokonce oproti loňsku klesly. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Navzdory opětovnému zpomalení inflace po jejím říjnovém nárůstu je růst cen stále vysoko nad dvouprocentním cílem České národní banky. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 procenta.

Přečíst článek
Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Obchodníci si z vlády vystřelili. Ta může ale povolat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Obchodní řetězce si z vládních politiků udělaly „dobrý den“. Nejprve jim slíbily, že zlevní potraviny v rozsahu snížené DPH, ale po přijetí konsolidačního balíčku náhle otočily a tvrdí, že místo zlevnění musí dokonce zdražit.

Přečíst článek
Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Nová strojová metoda určí u vína z oblasti Bordeaux, ze kterého vinařství pochází a s vysokou pravděpodobností i jeho ročník. Nejsou k tomu zapotřebí citlivé chuťové pohárky v ústech. Stačí chemický rozbor a umělá inteligence.

Přečíst článek
Hranolky u McDonald´s v Japonsku začaly být nedostatkovým zbožím

Přelom na scéně rychlého občerstvení. McDonald's otvírá odpolední kavárny s novou značkou

Tradiční americký řetězec rychlého občerstvení vidí peníze, co leží ladem - v segmentu odpoledních kaváren. Jde prodávat svačiny s novým brandem CosMc's. Zatím ho testuje v USA

Přečíst článek
Penny, kampaň

Do Penny v prosinci díky DPH za ještě výhodnějším nákupem

PENNY se rozhodlo už od 1. prosince promítnout do cen pro své zákazníky snížení DPH na potraviny z 15 % na 12 %, které začne platit od ledna příštího roku. Znamená to, že zákazníci už nyní potraviny, kterých se změna DPH týká, nakoupí levněji.  

Přečíst článek

Nájezdy Čechů do Biedronky nekončí. Polsko prodlužuje nulovou DPH u potravin

Polsko prodlouží platnost nulové sazby DPH u některých potravin. Ta měla vypršet na konci roku, podle vládního mluvčího ji však premiér Mateusz Morawiecki prodlouží o jedno čtvrtletí, píší agentury Reuters a PAP.

Přečíst článek
Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Lukáš Kovanda: Kdo koho bere na hůl? Co se to děje s cenami potravin

Potraviny v obchodech v Česku dlouhodobě zdražují nejpomaleji ze zemí Visegrádské čtyřky, srovnatelně s Německem. To však nevylučuje, že jsou tuzemští zemědělci a potravináři i tak odběrateli „ždímáni“ více než jinde, komentuje aktuální data Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme