Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslanecká sněmovna - informace o tématu

Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Česku hrozí žaloby a arbitráže, a to kvůli dvojímu mimořádnému zdanění výrobců elektřiny

Poslanci schválili novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici ceny elektřiny u jejích výrobců, tedy zejména elektráren, resp. elektrárenských společností. Potíž ke v tom, že novela je v zásadním rozporu s příslušnou legislativou Evropské unie, což může vést k řadě žalob či arbitráží vůči českému státu, například ze strany českých nebo mezinárodních akcionářů společností typu ČEZ.

Přečíst článek
Podnikání - ilustrační foto

Sněmovnou prošlo zvýšení limitů pro platbu DPH a paušální daň, týká se desítek tisíc podnikatelů

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Poslanci schválili parametry rozpočtu pro příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Sněmovna dnes v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády představovat 295 miliard korun. Pro letošní rok počítá schválený novelizovaný rozpočet, který ještě čeká na podpis prezidenta, se schodem 375 miliard korun. Příjmy rozpočtu na příští rok mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Vláda za své priority označila podporu obyvatel v souvislosti s růstem cen a energetickou krizí a také pokrytí výdajů souvisejících s válečným konfliktem na Ukrajině.

Přečíst článek
předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Stát nabere dalších osm tisíc zaměstnanců. Za platy celkem zaplatí navíc 18 miliard

Na platy zaměstnanců by mělo jít ze státního rozpočtu v příštím roce o 17,9 miliardy korun víc, než kolik předpokládá letošní původně schválený rozpočet. Platy by si tak měly vyžádat celkem 264,3 miliard korun. Počet míst placených států se má zvýšit o 7961. Jen v regionálním školství má přibýt 6239 míst. Průměrný plat zaměstnance státu se má v průměru zvýšit o 2361 korun na 42 932 korun hrubého. Uvedla to vládu v návrhu státního rozpočtu v příštím roce, který předložila poslancům.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Sněmovna schválila navýšení schodku státního rozpočtu. Bude až 375 miliard

Sněmovna schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 280 miliard na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard. Poslanci ale dnes schválili dva koaliční návrhy, které zvyšují výdaje i schodek o dalších 45 miliard korun. V rámci těchto návrhů přidali 38 miliard domácnostem i firmám kvůli vysokým cenám energií a dalších sedm miliard na sociální věci. Výdaje novelizovaného rozpočtu překročí poprvé dva biliony korun. Opozice žádný ze svých návrhů na přesuny peněz uvnitř rozpočtu neprosadila. Byly celkem zhruba za 63 miliard korun.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Poslanci rozhodnou, zda schodek bude 375 miliard. Skoro jako plánovala Babišova vláda

Takřka na den přesně před rokem tehdejší Babišova vláda znovu schválila státní rozpočet se schodkem bezmála 377 miliard korun. Fialova vláda jej po svém nástupu letos začátkem roku proškrtala, za cenu rozpočtového provizoria. Deficit tak snížila na 280 miliard. V příštím týdnu se ale letošní schodek může opět vrátit až na 375 miliard, tedy nominálně prakticky přesně tam, kde jej plánoval ještě Babišův kabinet.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Poslanci mají na stolech návrh rozpočtu na příští rok. Schodek má 295 miliard

Návrh státního rozpočtu na příští rok je rozpočtem ve znamení pokračujících nejistot a má dva cíle. Prvním je podpora obyvatel v souvislosti s růstem cen a energetickou krizí a druhým pokrytí výdajů v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Uvedla to vláda v důvodové zprávě k návrhu rozpočtu, který už mají poslanci na stolech. Rozpočet předpokládá schválený schodek 295 miliard korun. Je to o 80 miliard korun méně, než by měl činit letošní schválený schodek, o kterém budou poslanci ještě rozhodovat.

Přečíst článek
Volby do poslanecké sněmovny 2021

Volby by v srpnu vyhrálo ANO před ODS, posílila podpora třetí SPD

Sněmovní volby by v srpnu vyhrálo hnutí ANO s 29 procenty hlasů před ODS se 16 procenty a SPD se 14 procenty. Piráti by dostali 11,5 procenta, ČSSD pět procent. Další strany by pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny nepřekročily, a to včetně nyní sněmovních uskupení STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Sněmovna schválila novelu, která umožní vládě zastropovat ceny energií

Vláda bude zřejmě moci v případě mimořádné tržní situace stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Novelu energetického zákona, která jí to umožní, dnes ve zrychleném režimu schválila sněmovna. Nyní ji musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Cenu elektřiny chce vláda omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

330 miliard. Sněmovna v úvodním kole podpořila zvýšení schodku rozpočtu

Sněmovna ve středu v úvodním kole podpořila zvýšení letošního schváleného schodku státního rozpočtu z 270 miliard korun na 330 miliard korun. Novela nyní zamíří do rozpočtového výboru. Změny vláda navrhuje hlavně kvůli situaci vyplývající z ruské agrese vůči Ukrajině i kvůli vysokému růstu cen, hlavně energií. Poslanci strávili nad dnešním prvním čtením novely asi 7,5 hodiny.

Přečíst článek
Autobusoví dopravci

Česko má málo ekologických autobusů. Hrozí mu sankce z Bruselu

Česku hrozí sankce od Evropské unie, protože dosud nepřijalo povinné limity pro pořizování nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Podle unijních pravidel by úřady členských států měly v budoucnu část veřejné dopravy zajišťovat ekologickými vozidly. Už nyní je ovšem jasné, že ČR nestihne tato pravidla přijmout včas. Při dnešním jednání sněmovního hospodářského výboru to uvedla náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Leona Gergelová Šteigrová.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Sněmovna schválila vstup Finska a Švédska do NATO

Sněmovna souhlasila se vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Oba severské státy o vstup do aliance požádaly počátkem července kvůli ruské invazi na Ukrajinu, a rozhodly se tak ukončit svou neutralitu. Senát schválil rozšíření NATO o Finsko a Švédsko už dřív, zbývá podpis prezidenta. Zeman vstup obou zemí do aliance podle dřívějšího vyjádření jeho mluvčího od začátku podporoval.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelské síly zabily nejméně 5️⃣ Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady.
Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme