Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslanecká sněmovna - informace o tématu

Poslanecká sněmovna

Vypnutá sněmovna, aneb kde se nyní pečou zákony? U poslanců ne

Říká se, že když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jistý svým majetkem ani životem. Ta nadsázka obecně platí, ale aktuálně to není problém české sněmovny, protože ta je fakticky vypnutá. Jak a kde se vlastně pečou pravidla hry v našem systému, jakou roli hrají zájmové skupiny a lobbisti, a jak to vypadá s aktuální sněmovnou v jejím prvním roce? Nijak oslnivě.

Přečíst článek
Čapí hnízdo, ilustrační foto

Andrej Babiš: Požádám o zastavení trestního stíhání

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš požádá o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Přečíst článek
Andrej Babiš, poslanec

Jana Havligerová: Co Babiš čte ve hvězdách

Vidina triumfálního tažení na Pražský hrad se zakaluje, reálná možnost, že tříletý seriál trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo tentokrát spěje do finále, nabývá ostřejších obrysů.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér republiky

Jana Havligerová: Čas lakování narůžovo končí

Dolní komora parlamentu bude zítra schvalovat plán státních financí na letošní rok. Nečeká se žádné velké drama. S přesuny peněz, respektive nově navrženými výdaji ve výši 2,8 miliardy korun, souhlasí i opoziční frakce. Suma má jít na pomoc ukrajinským uprchlíkům, na humanitární pomoc Ukrajině, a posílení rozpočtu ministerstva obrany na nákup ručních zbraní.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Prezident Zeman k rozpočtu: Škrtat výdaje dokáže každý. Zrušil bych daňové výjimky

Prezident Miloš Zeman v pátek ve sněmovně zkritizoval návrh rozpočtu jako proinflační. Kabinetu vytkl, že návrh není prorůstový. „Neruší žádné daňové výjimky, které stát stojí 380 miliard korun,” řekl Zeman. Vyzval k plošnému zrušení daňových výjimek a doporučil zvýšení daně z příjmu fyzických osob.

Přečíst článek
Vláda ke slevám v dopravě

Vláda schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Rozhodne sněmovna

Vláda schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Na Twitteru o tom informoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Nyní musí rozpočet schválit Poslanecká sněmovna, která by jej měla v prvním čtení projednat 18. února.

Přečíst článek
Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Jana Havligerová: Pandemický zákon balancuje na hraně práva

Nouzový stav nefunguje, utahování šroubů je cesta bolševika. Památný výrok. Kdo ho pronesl, můžete hádat třikrát. Váhajícím napovíme. Byl to expert TOP 09, čekatel na uvedení do křesla ministra zdravotnictví.

Přečíst článek
Jan Farský

Glosa Jany Havligerové: Starostenské pokání

Hotovo. Místopředseda Starostů a nezávislých, poslanec Jan Farský, který odcestoval na několika měsíční stáž do USA, oznámil, že se kvůli jejímu absolvování vzdá poslaneckého mandátu.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Jana Havligerová: Politika oko za oko a zub za zub je k ničemu

Schůze dolní komory parlamentu, kdy šlo především o vyslovení důvěry Fialově vládě, bylo ochutnávkou toho, co se ve sněmovně bude dít dost často. Nekonečné debaty při projednávání důležitých předloh zákonů, svolávání mimořádných schůzí, rychlé využití jakéhokoli zaváhání pětikoalice.

Přečíst článek
gratulace Andreje Babiše Petrovi Fialovi po vyslovené důvěry vládě

Koaliční vláda má důvěru poslanců. Naplnila se vůle občanů, reagoval premiér Fiala

Česká republika má víc než tři měsíce od voleb vládu s důvěrou sněmovny. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) ji získal ve čtvrtek večer, hlasování předcházela rekordně dlouhá diskuse trvající přes 21 hodin. Vládu podpořilo všech 106 přítomných poslanců pěti koaličních stran, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 zákonodárců obou opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů - dva z koaličního a pět z opozičního tábora.

Přečíst článek
Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jana Havligerová: Nová vláda se rýsuje, Piráti maximalizují zisk

Dohodnuto. Budoucí kabinet budoucího premiéra Petra Fialy bude mít osmnáct členů. Zbrusu nová v něm budou tři křesla. Zasednout v nich mají ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme