Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové - informace o tématu

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Petr Fiala zdůraznil, že k červnovému poklesu inflace pomohl svými kroky kabinet. „Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci na jednocifernou hodnotu, konkrétně na 9,7 procent,“ prohlásil ministerský předseda. Zmínil přitom mimo jiné zastropování cen energií, vládní úspory a tlak na dodavatele potravin a pohonných hmot. Když to tvrdí premiér, musí to být pravda. Nebo ne?

Přečíst článek
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Sen exministra Havlíčka a realita Fialovy vlády

Přečíst článek
Ministr Válek se dal na prognózy. Antibiotika budou

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek se dal na prognózy. A jsou Piráti na jedné lodi s ODS?

Šéf zdravotnického rezortu Válek je si na sto procent jistý, že od poloviny května bude v Česku dostatek antibiotik. Jednak proto, že se ministerstvu u části výrobců, kteří situaci zavinili tím, že nedodávají dostatek potřebných léčiv, podařilo obnovit dovozy a především pak proto, že se zlepšuje počasí. Jestli něco místním politikům jde, tak zdůvodnit, proč něco nejde nebo nešlo. A co na českou léčbu počasím Slunečník, Měsíčník a Větrník?

Přečíst článek
Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Čím se baví poslanci? Ztrátou hradní slivovice

Přečíst článek
Andrej Babiš a Monika Babišová

Politický diář Jany Havligerové: Povolební kvíz. Bude příště kandidovat Monika? A další otázky

Babišovu povolební tiskovou konferenci v podstatě moderovala jeho žena. Však ji také nevítěz chválí kudy chodí za to, jak se s volební kampaní vypořádala: „Zvládla to skvěle, naši podporovatelé ji mají rádi“. Otázka číslo jedna: Bude v příští prezidentské volbě kandidovat Monika?

Přečíst článek
Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Nově zvolený prezident bude skládat slib 9. března na Hradě, Petr Pavel má několik týdnů na to, aby sestavil program svých prvních, a dalších kroků ve funkci hlavy státu. Tak se podívejme na to, co český prezident může a zmůže.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentská losovačka a humor Fialovy vlády

České předsednictví v Radě EU končí vskutku symbolicky. Zvolit jako tečku přímý televizní přenos komické opery Zabijačka, je trefa do černého. Pro ty, které zmíněné představení minulo, alespoň podtitul opery: „Hladový je vždycky smutný, nacpat bříško, to je nutný". Tak jestli si Fialova vláda skutečně myslí, že kus flákoty je východiskem z každé krize, měla by se o domácnosti, kterým po zaplacení všech poplatků na pořízení flákoty nezbývají peníze, skutečně postarat. To co je na jevišti komedie, se v reálu už mění v drama.

Přečíst článek
Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek
V Praze protestovaly desetitisíce lidí.

Politický diář Jany Havligerové: Jak si užít vládu a parlament

Ministr spravedlnosti Blažek dal dohromady tým právníků, ekonomů a energetiků, který hledal možnosti zastropování ceny plynu, který se používá pro výrobu elektřiny. Jednání k návrhům řešení energetické krize už se podle oficiálního oznámení uskutečnilo, odborníci „z ekonomické, energetické i právní veřejnosti se ho zúčastnili ve svém volném čase.“

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

Aktuální dění na naší politické scéně pravidelně pro Newstream hodnotí politická komentátorka Jana Havligerová.

Přečíst článek
Michal Šmarda, předseda ČSSD

Politický diář Jany Havligerové: Volby se blíží. Zachraň se, kdo můžeš

Sociální demokracie kandiduje do vedení několika obcí spolu s komunisty, v Táboře k sobě navíc přibrala ještě SPD, vše pod hlavičkou „Šance pro Tábor“. Podle šéfa socialistů Michala Šmardy se jedná „o místní specifikum,“ tamní kandidátku prý nezrušil z úcty k současné táborské místopředsedkyni ČSSD Olze Bastlové. Ta podle něj garantovala, že to nebude znamenat žádný ideový kompromis. No tě pic.

Přečíst článek
Miroslav Kalousek

Politický diář Jany Havligerové: Kalousek dal TOP09 za uši

Politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová si ve svém pravidelném nedělním sloupku vzala na paškál stranu TOP 09, manažery ČEZ i primátora Hřiba.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelské síly zabily nejméně 5️⃣ Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady.
Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme