Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

platební karty - informace o tématu

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Polovina Čechů na dovolené v zahraničí preferuje hotovost, ukazuje průzkum

Polovina Čechů platí v zahraničí pouze hotovostí nebo je to pro ně preferovaný způsob platby. Kartu upřednostňuje 34 procent lidí. Skoro 80 procent dotázaných si nevybírá hotovost z bankomatů v zahraničí nebo zcela výjimečně, raději volí výměnu peněz ve směnárnách v ČR před odjezdem. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost STEM/MARK pro Home Credit koncem května mezi 500 respondentů.

Přečíst článek

Visa rozdala ceny Visa Awards. Partnery ocenila za rozvoj platebních technologií

Přečíst článek
placení hodinkami

Platební karta, která se nedá ztratit. Bez elektroniky s ní ale nezaplatíte

Také v České republice stále více bank postupně na trh uvádí virtuální karty, které umožňují lépe si ohlídat třeba platby v neznámých či méně důvěryhodných e-shopech nebo ve streamovacích službách na internetu. Jejich zřízení i zrušení bývá většinou rychlé, docela jednoduché a bez poplatků. Zatím si je ale mohou pořídit jen klienti třetiny oslovených tuzemských bank. Ostatní bankovní domy vyčkávají, jak se nový trend v platbách u klientů bude vyvíjet. Víme, u koho si můžete virtuální platební kartu sjednat i kde zatím budete mít smůlu.

Přečíst článek
Kreditní karty

Americká Global Payments koupí za miliardy rivala EVO Payments, posílí v Evropě

Americká společnost Global Payments, která se zabývá platebními technologiemi, koupí téměř za čtyři miliardy dolarů (96,2 miliardy korun) včetně dluhu svého menšího rivala EVO Payments. Firma uvedla, že převzetím konkurenčního podniku se snaží rozšířit si působnost v oblasti plateb mezi podniky (B2B).

Přečíst článek
Platební karty - ilustrační foto

Češi častěji platí kartami. Jejich digitální stopu mohou využít další firmy

S přibývajícími možnostmi nákupu na internetu musejí prodejci přemýšlet o tom, jak si zákazníky udržet. Prakticky každá značka tak dnes v nějaké podobě nabízí věrnostní programy. Tyto programy začínají doplňovat nabídky cílené díky analýze platebních transakcí.

Přečíst článek
Dubrovník, Jaderské moře

Do Chorvatska s kreditkou nebo obyčejnou kartou? Zde je finanční desatero cestovatele

Doba letních dovolených je tu a po dlouhé pandemii plánují statisíce Čechů vyrazit do zahraničí. Rady, jak mít finance v suchu a připravit se na dovolenou, sestavila UniCredit Bank. Nejlepší přípravou na klidný odpočinek je vyřízení potřebných záležitostí ještě doma. 

Přečíst článek
ilustrační foto

Mastercard a Nexo vydají společně první platební kartu krytou kryptoměnami

Švýcarská kryptoměnová společnost Nexo a americký vydavatel platebních karet Mastercard se spojily a vydávají společnou platební kartu. Jako první na světě bude kryta kryptoměnami. Společnost Nexo to uvedla na svém webu. Firmy reagují na rostoucí rozšířenost a oblibu digitálních aktiv, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
ilustrační foto

Visa i Mastercard v Rusku končí, Sberbank vydá vlastní karty s Číňany

Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila operace v Rusku a v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Přečíst článek
Virtuální karta (ilustrační foto)

Jednorázové „bezemisní“ kreditky dorazily do ČR. Nabízí je Česká spořitelna

Novou jednorázovou virtuální kartu si klienti na dva kliky vytvoří v internetovém bankovnictví v mobilu nebo na počítači a mohou s ní provést jednorázovou platbu na internetu. Po zaplacení virtuální karta automaticky zanikne, stejně tak v případě, že jí klient do 60 minut nevyužije.

Přečíst článek
Klienti bank, kteří si pořídí energeticky šetrný dům, mohou od banky získat nižší úrokovou sazbu na hypotéce.

Banky zelenají. Poznají to například ti, kteří si pořizují nové bydlení

Zelená hypotéka, zelená autopůjčka, ale také platební karty z recyklovaných plastů nebo žádné úvěry pro uhelné firmy či snižování vlastní uhlíkové stopy.

Přečíst článek
Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek
Reklama

News box

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme