Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mzdy - informace o tématu

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent. Nejvíce si polepšili podlaháři či architekti

Nástupní mzdy, které firmy nabízely na pracovním portálu JenPráce.cz během roku 2023, stouply proti předloňskému roku o 10,4 procenta. U některých profesí, jako třeba podlahářů, architektů či trenérů vzrostly loni nástupní mzdy až o desítky procent, vyplývá z dat portálu. Průměrná mzda v Česku se podle prosincových dat Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí 2023 zvýšila meziročně o 7,1 procenta. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Horší, než se čekalo. Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí klesla o 0,8 procenta

Přečíst článek
Peněženka, ilustrační foto

Konec chudnutí už je na dohled. Příští rok už růst mezd nepožere inflace

Přečíst článek
Prodejna Makro

Zaměstnanci prodejen Makro se dočkají více peněz

Velkoobchod Makro zvýšil od prosince mzdy zaměstnancům v provozu a distribučním centru v průměru o sedm procent. Od července 2021 jde o páté navýšení mezd. Peníze letos zaměstnancům přidávaly i další řetězce. Lidl tento týden oznámil, že od ledna zvedne mzdy všem zaměstnancům na provozních pozicích minimálně o 2000 korun.

Přečíst článek

Lidl navyšuje mzdy. Ani ostatní řetězce nezůstávají pozadu

Společnost Lidl od ledna navyšuje mzdy všem svým zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách i skladech. Procento nárůstu ani výši nástupního či průměrného výdělku pokladních i pracovníků skladu řetězec neoznámil. V únoru 2022 byla nástupní mzda pokladních v regionech těsně pod 30 tisíci korunami, v Praze pak přes 32 tisíc. Pracovníkům v administrativě přidá řetězec od 1. března. Na navýšení mezd si firma vyčlení 600 milionů korun. Závazek navýšit mzdy ohlásil i řetězec Penny.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi dál chudnou. Příští rok se trend po letech možná otočí

Reálná mzda v Česku padá soustavně už dva roky, což je historický rekord. Nikdy nebylo tak špatně tak dlouho, ovšem světélko na konci dlouhého tunelu vidět je. Nabývá i podoby historického vzestupu ceny zlata, na dějinný rekord.

Přečíst článek
Reálné mzdy padají už dva roky, obratu se Češi dočkají v příštím roce

Reálné mzdy padají už dva roky, obratu se Češi dočkají v příštím roce

Reálná mzda v Česku padá soustavně už dva roky, což je historický rekord. Nikdy nebylo špatně tak dlouho, ovšem Česká národní banka se už i tak může připravovat na snížení úroků, komentuje ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Průměrná mzda v Česku se ve třetím čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42.658 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta. Zaměstnanci si tedy mohli koupit za průměrnou mzdu méně zboží či služeb než před rokem. Reálná mzda klesla osmé čtvrtletí za sebou, tempo poklesu zmírnilo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Analýza: Čisté příjmy lidí v ČR rostou, ale pomalejším tempem

Čisté příjmy lidí v Česku v posledních deseti letech rostou, ale většina států východní Evropy dorovnává propad s rozvinutými evropskými zeměmi rychleji. Medián čistého příjmu, tedy střední hodnota čisté mzdy, v eurech v ČR stoupl mezi roky 2013 a 2022 o více než polovinu. Vyplývá to ze studie finanční společnosti Orbi.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Mzdy porostou ve velkém. Jejich zvýšení plánuje v příštím roce 84 procent podniků

V příštím roce plánuje zvýšení mezd 84 procent podniků. Ve většině případů půjde o zvýšení v průměru do deseti procent. Vyplývá to ze zářijového průzkumu mezi 152 firmami, který poskytla Asociace malých a středních podniků.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Lukáš Kovanda: Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. I tak „drží pusu a krok“

Češi se nechávají „odírat“ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří. Konkrétně se jedná o zhruba 67 procent. Třeba Belgičané se ale mohou pochlubit výdělky, které takřka ze sta procent odpovídají hodnotě, kterou skutečně vytvoří. Poměrně vysokou část (93procentní či vyšší) toho, co skutečně odpracují, mají na svých výplatnicích také Francouzi, Slovinci, Rakušané, Španělé a Němci, píše v komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Nespokojení mileniálové. Většina z nich vnímá svou mzdu jako podhodnocenou

Nespokojení mileniálové. Většina z nich vnímá svou mzdu jako podhodnocenou

Svou mzdu jako podhodnocenou vnímá 60,5 procenta českých zaměstnanců. Z nich 13,7 procenta si myslí, že pobírají výrazně méně, než by měli. Ukázal to průzkum stravenkové firmy Up ČR s více než tisícem respondentů.

Přečíst článek
V největších pražských nemocnicích vypovědělo přesčasy 18 až 38 procent lékařů

Protestující lékaři. V Praze vypovědělo přesčasy až 38 procent z nich

V největších pražských nemocnicích vypovědělo od prosince přesčasy asi 18 až 38 procent lékařů, většinou je jich 100 až 300. O uspořádání služeb v následujícím měsíci podle nich vedení s lékaři teprve jednají. Péče omezena nebude, v prosinci je objem plánované péče obvykle nižší, uvedli.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme