Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ministerstvo průmyslu a obchodu - informace o tématu

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Plyn nakonec bude, to si Německo pohlídá. Otázkou je za kolik

Rozhovor s Karlem Havlíčkem, místopředsedou sněmovny a korunním princem v ANO, jsme vedli v pátek velmi brzy ráno. Brzy proto, že Havlíček, jak známo, nikdy nespí. Jelikož je workoholikem. Debatovali jsme tedy ještě před volbami, ve kterých ANO nakonec solidně uspělo. Výsledek jsme samozřejmě v té brzké hodině ještě netušili. Věnovali jsme se energetice, Havlíček byl za minulé vlády vicepremiérem a měl na starost průmysl. Jak se následně při volbách ukázalo, ceny energií se staly klíčem k výsledku.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Ministr Síkela chce hledat Čechy ohrožené energetickou krizí. Našli jsme je za 3 minuty

Přečíst článek
Petr Fiala

Utratíte za bydlení více než třetinu příjmu? Pak vám zbytek doplatí vláda, slibuje Fiala

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům zálohy odpovídající očekávané spotřebě a ceně energií, tedy zda dodavatelé zálohy nezneužívají, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Lidé podle něj nemají za bydlení platit více než 30 procent svých příjmů, v Praze je to 35 procent, a to včetně všech poplatků například za vodu nebo energii. Premiér očekává, že MPO bude o prvních výsledcích kontrol výše záloh informovat již v příštím týdnu.

Přečíst článek
Jozef Síkela

Síkela: Při nedostatku plynu očekávám solidaritu domácností

Udržet ekonomiku v chodu je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) v zájmu každého. Stát nebude podle něj při nedostatku plynu preferovat průmysl před domácnostmi, v určité fázi je ale možné, že bude potřeba i jejich solidarita a částečné omezení. Upozornil na to, že lidé jsou zaměstnanci firem a zároveň jejich produkci využívají.

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Úsporný tarif na elektřinu i plyn začne vláda vyplácet od října

Na takzvaný úsporný tarif, který má pomoci domácnostem snížit účty za energie, půjde letos čtvrtina z celkově schválené podpory 66 miliard korun, a to na elektřinu i plyn. V televizi Nova to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek
pivovar v Litoměřicích před rekonstrukcí

Chátrající zámek, pivovar či nádraží. Obce a města opět dostanou podporu na obnovu brownfieldů

Staré a zanedbané budovy obcí, měst a krajů mají i v letošním roce šanci na znovuvzkříšení díky dotacím z Národního plánu obnovy. Ministerstvo průmyslu a obchodu aktuálně zveřejnilo pro tyto typy brownfieldů novou dotační výzvu v rámci programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Kolik obcí, krajů či městských částí této šance letos využije, bude zřejmé, až se uzavře příjem žádostí. V rámci minulé výzvy chtěla revitalizovat obecní brownfieldy necelá třicítka měst, která podala žádost o dotaci v celkovém součtu 635 milionů korun. Další část finančních prostředků musely mít obce a města z vlastních zdrojů. 

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Vláda nechala lidi s energiemi na pospas. Vymýšlí plány, ale nepomáhá

Levný tarif elektřiny, který vymýšlí ministr průmyslu, je jako chiméra. Nemá obrysy, nemá časové ukotvení, a vůbec se neví, zda se vůbec nějak promítne do koncových cen. Mezitím dodavatelé energií zvyšují zálohy násobně. A začínají posílat upomínky k jejich zaplacení. Platili jste dva tisíce měsíčně, teď už po vás chtějí šest. A bude hůř.

Přečíst článek
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Šest fatálních chyb ministra Síkely

Nejslabší stránka současného ministra průmyslu a obchodu je nedostatek komunikace. Stěžují si na to podnikatelé i organizace spadající pod resort. Platí to i směrem k veřejnosti. Vypadá to, že bývalý bankéř sedí na židli, na které nemá co dělat.

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Domácnostem na energie přispějeme. Dotovat vyhřívání bazénu ale nehodláme

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určený by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro tzv. střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti ministerstvo podporovat neplánuje, řekl bez bližších podrobností ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Síkela chce řešit energetickou krizi založením státního obchodníka s energiemi

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje vytvoření státního obchodníka s energiemi. Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Cílem státního obchodníka je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v ČR. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Plyn bude, dohlédnu na to. Zásobníky naplníme nejméně z 80 procent, klidní vášně ministr Síkela

Zásobníky plynu v České republice budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Síkela to řekl ve čtvrtek v České televizi. Stát podle něj připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Přečíst článek
Reklama

News box

USA udělí jihokorejské společnosti Samsung dotace až 6,4 miliardy dolarů 💰 (152,2 miliardy Kč) na rozšíření výroby čipů v Texasu. Samsung by měl do konce desetiletí investovat do výstavby a rozšiřování svého komplexu v Texasu zhruba 45 miliard dolarů.
Čínskému internetovému obchodu Temu  🛒, který patří skupině PDD Group, hrozí, že se na něj budou vztahovat přísnější pravidla Evropské unie pro internetový obsah, protože jeho průměrný počet měsíčních uživatelů v Evropě vzrostl nad stanovenou. Tato pravidla se nyní vztahují na firmy jako Meta Platforms, Google, X či TikTok, uvedla agentura Reuters. Číst více
O bezpečnostní situaci ve světě jednal premiér Petr Fiala v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s jejím ředitelem Williamem Burnsem 🤝. Schůzky, která zahájila Fialovu návštěvu v USA, se zúčastnili i šéfové všech tří českých tajných služeb. 
Hutní společnost 🏭 Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí doložit, že obnoví výrobuJinak nedostane bezplatné emisní povolenky, napsal server Seznam Zprávy. Liberty s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu, o němž nyní hlasují její věřitelé.
Japonský jen poprvé za 34 let klesl ⬇ na úroveň 154 jenů za dolar. Americká měna💲vystoupala po zprávě o vývoji maloobchodních tržeb v USA nejvýše od loňského listopadu.
Izraelská odpověď na víkendový dronový a raketový 🛩  útok Íránu by mohla přijít už dnes , napsal list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované americké a další západní činitele. Podle serveru The Times of Israel skončilo dnešní zasedání izraelského válečného kabinetu, na kterém se projednávaly možnosti izraelské reakce. 
Bývalý americký prezident Donald Trump se dostavil k soudu na Manhattanu, kde výběrem poroty začíná proces s ním v kauze údajného falšování finančních záznamů ve snaze zakrýt platbu 💰 pornoherečce Stephanie Cliffordové. 
Skupina Cyrrus dostala od České národní banky licenci pro investiční společnost. 💸 Měla by začít fungovat letos na podzim. V Česku má licenci ČNB 48 investičních společnosti a poboček zahraničních investičních společností.
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se rozhodl předvolat 📜 íránského velvyslance Sajjeda Madžída Ghafelího Bašíma kvůli útoku na Izrael. Uvedl to na sociální síti X. Česká diplomacie podle ministra jasně tlumočila íránskému vedení, že útokem na Izrael překročilo veškeré hranice.
Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 351 milionů korun za neoprávněné ⛔ zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně 100 milionech uživatelů , které nebyly anonymizované.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme