Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Michal nově povede agenturu CzechInvest, chce najít investora pro stavbu gigafactory

Továrna na výrobu součástek Volkswagen v Salzgitteru.
Volkswagen, užito se svolením
 ČTK

Státní agentura na podporu investic CzechInvest bude mít po téměř dvou letech nového generálního ředitele, výběrové řízení vyhrál Jan Michal. Poté, kdy na konci dubna roku 2022 na funkci rezignoval Patrik Reichl, agenturu dočasně vede Petr Očko.

Reklama

Michal do čela CzechInvestu nastoupí 2. dubna, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které agentura CzechInvest spadá. Michal aktuálně působí v Evropské komisi jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci.

„Chci především navázat na práci mého předchůdce a přispět k dotažení významných investičních projektů současné vlády. Zaměřit bych se tedy chtěl především na příchod nových investorů či spolupráci se stávajícími, ať už jde o posilování soběstačnosti České republiky v oblasti výroby čipů nebo získání investice na továrnu na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory,“ uvedl Michal.

Farma Bílov

Firma z holdingu Agrofert vrátila dotaci kvůli Babišovu střetu zájmů

Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert vrátila státu dotaci 1,6 milionu, kterou Evropská komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál a server iRozhlas.cz.

Přečíst článek

CzechInvest by měl podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) fungovat jako moderní agentura, která podporuje inovace a strategické projekty s vysokou přidanou hodnotou. „Musí tak vytvářet co nejlepší investiční prostředí pro zahraniční partnery. Díky tomu pomůže naší ekonomice a zvýší tak její konkurenceschopnost,“ uvedl. „Těším se na spolupráci s novým generálním ředitelem Janem Michalem a věřím, že jeho zkušenosti nám s hledáním nových a atraktivních investorů pomohou,“ doplnil.

Jan Michal je absolventem Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, vystudoval také mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Do čela CzechInvestu přejde z Evropské komise, kde působí jako zástupce ředitele sekce na Generálním ředitelství pro komunikaci, od roku 2017 je také šéfem odboru politického a ekonomického zpravodajství. Mezi lety 2010 a 2016 vedl Zastoupení Evropské komise v ČR, kdy se podílel na zapojení ČR do programu InvestEU a spolupráci s Evropskou investiční bankou. Působil i na ministerstvu zahraničních věcí, informovalo MPO.

Do výběrového řízení, které bylo vyhlášeno 21. září a ukončeno 16. října loňského roku, se přihlásilo šest uchazečů, řekl už dříve mluvčí CzechInvestu David Hořínek. Patrik Reichl v čele CzechInvestu působil od července 2019, na konci dubna 2022 odešel na vlastní žádost.

Bývalá ubytovna ministerstva vnitra v Bratislavě se přemění na nájemní byty.

Developer Sekyra se vrací na Slovensko. Přestaví ubytovnu pro policisty na nájemní byty

Developerská společnost miliardáře Luďka Sekyry se po 12 letech vrací na slovenský realitní trh. Pustí se tam do nájemního bydlení.

Přečíst článek

Rok bez ředitele byla do 1. října 2022 také Česká obchodní inspekce, která stejně jako CzechInvest patří pod MPO. Nástupce Mojmíra Bezecného Síkela po neúspěšném prvním kole výběrové řízení vybral napodruhé, stal se jím Jan Štěpánek.

Státní agentura CzechInvest byla založena v roce 1992. Pomáhá tuzemským firmám se vstupem na zahraniční trhy nebo zvýšit investiční potenciál České republiky. Za 30 let fungování CzechInvest dojednal investice za 1,2 bilionu korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme