Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Poslanecká sněmovna

Jana Havligerová: Politika aneb Samý hněv a sem tam rvačka

Tak máme nového ministra školství. Stanaře Petra Gazdíka, byť není přímým aktérem, zdiskreditovala kauza Dozimetr, nahradil ho expert na ústavní a mezinárodní právo, poslanec za STAN Vladimír Balaš. Prezident republiky ho jmenoval bez průtahů, neopomněl ovšem zdůraznit, že tak de facto učinil pouze z lítosti k premiéru Fialovi. Jinak hlava státu na Fialově kabinetu nenechává nit suchou. Nad samotným předsedou vlády ovšem Miloš Zeman roztahuje ochranná křídla tak okatě, až se to začíná blížit polibku smrti.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zemanova nedělní slova o ČNB mohou zítra citelně oslabit korunu

Přečíst článek
Miloš Zeman

Zeman přitvrdil. Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil

Český prezident Miloš Zeman dál přitvrdil ve své kritice Kremlu za jeho invazi na Ukrajinu a ruský prezident Vladimir Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa pořízeném 3. června, jehož znění nyní zveřejnil Pražský hrad na svých stránkách. „Válka na Ukrajině je skutečně nakonec válkou proti celému Západu a západní demokracii. Je to válka proti světovému řádu, jak ho známe, a týká se nás,“ uvedl mimo jiné.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Zeman dosluhuje, řada prezidentských kandidátů houstne

Rádcovský tým prezidenta Miloše Zemana se rozpadl. Z deseti jeho členů odešlo pět lidí, kromě ekonoma Vladimíra Dlouhého, který nebyl jmenován novým guvernérem ČNB, se odporoučeli také šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil a další. Pravidelné víkendové schůzky na zámku v Lánech prý začali považovat za ztrátu času. Jestli vám vrtá hlavou, co se „u Zemanů“ tak radikálně změnilo, tak vězte, že vůbec nic. Až na to, že současná hlava státu dosluhuje.

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek
Aleš Michl

Prezident Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky. Stane se jím člen bankovní rady Aleš Michl.

Přečíst článek
Václav Klaus

Dalibor Martínek: Po Praze se šíří drb. Novým guvernérem ČNB by mohl být Václav Klaus

Je to představa bizarní, možná dokonce těžko představitelná. Ale když se bavíte s lidmi z okolí národní banky, s ekonomy, s lidmi v pražských kavárnách, začne se vám vykreslovat netušený obraz. Novým guvernérem České národní banky by se po Jiřím Rusnokovi, který posledního června končí ve funkci, mohl stát Václav Klaus.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Hledá se prezident. Dozraje v létě?

Vládní koalice začíná diskutovat o možném společném kandidátovi na funkci prezidenta, debata je ale na samém začátku. „Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,“ uklidňuje premiér Fiala. Tak jen aby to nebyl někdo přezrálý.

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Politiků se radši na nic neptejte

Zajímá vás, jak to bude v případě nouze s (ne)dodávkami plynu, případně elektřiny, tepla, s cenami energií vůbec a kolik zaplatíte u benzínek? Ani se neptejte… Vláda, natož ministr průmyslu Síkela, vám stejně neodpoví.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi (na snímku z 26. června 2019), který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

Jana Havligerová: Když právo kvůli politikům pláče

Případů, kdy se kvůli politikům krčilo právo v koutě, není v historii České republiky zrovna málo. Prezidentské abolice či milosti, ač nemusely být svou nespravedlností tak do očí bijící jako aktuální případ šéfa lánské obory, vyvolaly bouřlivé diskuse už v éře Václava Havla i Václava Klause. Hlavy státu ale nebyli jediní politici, kteří s právními mantinely nakládali podle vlastní libosti.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Zeman dal milost odsouzenému podřízenému. Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, reagují politici i právníci

Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, nepřijatelné. Takové kritiky se dočkal prezident Miloš Zeman od politiků i státních zástupců poté, co udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Přečíst článek
Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner získal in memoriam nejvyšší státní vyznamenání. Jaký byl a co si ve skutečnosti myslel?

Už je to téměř rok, co Petr Kellner tragicky zahynul při přeletu nad Aljaškou. Během své třicetileté byznysové kariéry dosáhl řady zásadních úspěchů a svou finanční skupinu PPF proměnil z lokálního hráče v globální podnik působící v desítkách zemí. Jak přemýšlel muž, který podle prezidenta Miloše Zemana „prospěl České republice“?

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme