Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Senátorky vymýšlejí nové vyznamenání. Zasloužily by metál

ilustrační foto
iStock
Jana Havligerová

Členky senátního podvýboru pro rodinu Chalánková a Kolářová navrhují, aby horní komora oceňovala manželské páry za věrnost. Chtějí tím poukázat na krásu manželského svazku. Jelikož parametry výběru ještě nejsou stanoveny, několik námětů k zamyšlení by se mohlo hodit. Především by mělo být explicitně řečeno, že z výběru jsou vyloučeny páry žijící takzvaně na hromádce. Otázka je, zda by se vyloučení nemělo týkat sice sezdaných, ale bezdětných dvojic.

Reklama

Věrnost se obtížně prokazuje. Proto by za prvé měla vzniknout oficiální funkce domovních důvěrníků – tam, kde převažuje zástavba činžovními a panelákovými domy. V městských částech a obcích, kde obyvatelé žijí v rodinných domcích, vilkách a vilách by funkci důvěrníků plnily nejméně trojčlenné prověrkové komise. Za druhé, v Senátu by měl vzniknout podvýbor podvýboru pro rodinu. Jeho členové by prověřovali aktuální stav nominovaných. Zda ani jeden z manželů není nucen – při vidině zisku medaile, setrvávat ve svazku. Tedy, není týrán ať už fyzicky či psychicky. Za třetí, vzhledem k délce oceňovaného soužití zvážit, alespoň pro začátek, jestli by páry neměly předkládat čisté lustrační osvědčení. Předložení výpisu z rejstříku trestů by mělo být samozřejmostí.

Část členů pirátské strany žehrá na to, že piráti musejí ve vládní koalici až příliš často ustupovat, a jejich práce ve Fialově kabinetu není tolik vidět. Předseda Bartoš oponuje, že koalice funguje, a daří se jí plnit sliby. Z vlády odcházet nechce. Má pravdu, šéf. Síla strany odpovídá počtu poslaneckých mandátů a sázka na zisk politických bodů za odchod z vlády by byla dost riskantní. Posty na ministerstvech by byly fuč, a ve sněmovně by Piráti byli jako kůl v plotě. Další parlamentní volby přitom nejsou za rohem.

Prezident se kvůli bezpečnostním kontrolám na Pražském hradě pustil do sporu s ministerstvem vnitra. Od roku 2016, kdy byly zavedeny, proti nim neřekl ani popel, naopak byl jejich skalním zastáncem. Teď, kdy nejspíš nehodlá vystrčit z Lán ani nos, je náhle jejich velkým kritikem. Nebo jinak: Zeman si uvědomuje, že jeho politická moc už je prakticky nulová, a tak alespoň, s prominutím, prudí.

Prezident České republiky Miloš Zeman udělil vyznámenání

Politický diář Jany Havligerové: Týden plný vášní. Zeman, Paroubek, Hřib a ti další

Tradičně největší politické vášně rozvířilo udílení státních vyznamenání. Metály teď nechme stranou, a stejně tak malicherné chování prezidenta. Zatímco Hrad žil přípravami na slavnostní večer, v zemi spontánně vypukla ostrá soutěž, kterou můžeme nazvat třeba „K Zemanovi nepojedu, k Zemanovi nepůjdu“.

Přečíst článek

premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Plzeňští Piráti a zástupci STAN otevřeli Pandořinu skříňku

Premiér Petr Fiala se po návratu z královského pohřbu Alžběty II v Londýně pochlubil, že si krátce pohovořil s novým anglickým králem a stihl se pozdravit také s americkým prezidentem Joe Bidenem. Pěkné. Jen jestli má na Karla a Pepu také čísla na mobil. Andrej Babiš by si je určitě přivezl.

Přečíst článek

Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mikuláš Bek (vlevo), ministr školství a Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Dalibor Martínek: Rodiče nemohou přihlásit děti na střední školu. Vláda by měla digitalizaci zabalit, dělá průšvih za průšvihem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme