Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hladík Zemana nepřesvědčil. Ministrem se nestane, zatím

Petr Hladík se ministrem nestane. Zeman k němu má výhrady
ČTK
 ČTK

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.

Reklama

Hladík informoval o prezidentově postoji předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, který dočasně ministerstvo životního prostředí vede. Jurečka nevidí žádné zásadní důvody, pro které prezident Miloš Zeman odmítá Haldíka jmenovat. Hladík je podle něj kompetentní, nespáchal nic nezákonného, není obviněn ani trestně stíhán, uvedl vicepremiér na Twitteru. Premiér Petr Fiala vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. O situaci bude jednat s Juerčkou, sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. 

„Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu nad tématem řízení ministerstva životního prostředí. Debata byla poměrně obsáhlá, hluboká, poměrně konkrétní,” řekl Hladík. „V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí. Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá,” dodal.

Policie v bytové kauze Hladíka neobvinila

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Fiala návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince. Tehdy uvedl, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,” uvedl minulý týden premiér.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se setkal na pracovní večeři s premiérem Petrem Fialou na zámku v Lánech, 24. listopadu 2022.

Fiala chce pro podání návrhu na jmenování lidovce Hladíka ministrem více času

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, že ještě potřebuje „nějaký čas“, než podá návrh na jmenování lidoveckého kandidáta Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Chce si být nejdříve jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka a že se tento místopředseda KDU-ČSL bude moci práci v čele ministerstva naplno věnovat. Fiala to řekl po čtvrteční pracovní večeři s prezidentem na zámku v Lánech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zateplení domu, ilustrační foto

Dotace na zateplení a renovace se opět otevírají. Nově o ně mohou žádat i sociálně slabší rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme