Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Zeman. Kontroverzní prezident

Jmenování vlády

Prezident Zeman jmenoval novou vládu

Prezident Miloš Zeman netradičně na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy (ODS). Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. Prezident původně oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Přečíst článek
Tomio Okamura, předseda SPD

Politický diář Jany Havligerové: Tlačenice na Pražský hrad

Národní rozpočtová rada varuje novou vládu, že rozpočtové provizorium, které plánuje, musí komunikovat velice transparentně. Zahraniční investoři by si ho jinak mohli vyložit jako důsledek politické nestability. Budoucí ministr financí Stanjura si vzal radu k srdci a důsledně vysvětluje: Rozpočtové provizorium bude. Basta.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS a budoucí premiér

Jana Havligerová: Politici míní, příroda úřaduje

Hrad oznámil, že prezident Zeman v neděli jmenuje předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Tak snad. Co bude dál, jestli a na jakou dobu se případně odsune ustavení celé vlády, ale už vůbec není jisté.

Přečíst článek
Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Jana Havligerová: S Piráty mohou být ve vládě potíže

Konec spekulacím. Piráti se jednoznačně rozhodli pro vstup do vlády. Účast ve vnitrostranickém referendu byla rekordní, pro koaliční smlouvu pěti stran bylo 888 z 1082 hlasujících. Pro vznikající kabinet je to blahodárné rozhodnutí.

Přečíst článek
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Prezident Zeman není schopen práce. Senátoři řeší převod pravomocí

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza podle vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala značně nejistá. Oznámil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to překvapivá a nedobrá zpráva.

Přečíst článek
Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Dno hradního příkopu

Píše se datum 14. října 2021, je krátce po čtvrté hodině odpolední. První dáma Ivana Zemanová v doprovodu dcery předstupuje před kamery a žádá média a veřejnost, aby respektovaly soukromí nemocné hlavy státu. Spekulace o diagnózách a prognózách označuje „přinejmenším za velmi neetické“.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Babiš prezidentem? Pokud Zeman skončí předčasně

Ta otázka se objevuje už několik let. Pokusí se Andrej Babiš dobýt také Pražský hrad? Pokud by stávající premiér jasně vyhrál i poslední sněmovní volby, mohlo to být i pravděpodobné. Jenže situace se změnila. Za jakých podmínek by se přesto Babiš mohl stát prezidentem?

Přečíst článek
Miloš Zeman

Jana Havligerová: Vyjednávání o vládě? Kdy bude prezident schopen vykonávat funkci je nejisté

Referendum o Babišovi skončilo, premiér a šéf ANO nemá šanci složit kabinet, který by v dolní komoře parlamentu disponoval většinou. Výsledek hnutí ve sněmovních volbách přesto označil za skvělý a nevzdává se. 

Přečíst článek
Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Přečíst článek
Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek
Miloš Zeman

Zeman zrušil program. Odvolil v Lánech

Veřejnost dnes neuvidí volit prezidenta. Miloš Zeman bude na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala volit na zámku v Lánech. Zeman se nezúčastní ani nedělní povolební debaty na CNN Prima News.

Přečíst článek
Reklama

News box

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme