Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarsko - informace o tématu

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto

Maďaři uvalili novou daň na leteckou dopravu. Ryanair to vyřešil po svém: ruší lety do Budapešti

Maďarská vláda v červenci uvalila takzvanou daň z nadměrných zisků na řadu odvětví, včetně energetiky, bankovnictví, telekomunikací a letecké dopravy. Aerolinky tak musejí za každou letenku s odletem z maďarského letiště zaplatit státu zhruba deset eur. Ryanair tak nyní ruší většinu letů do Maďarska.

Přečíst článek

Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla šéfka EK. Na limitu pro ropu se shodly země G7

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Slovnaft se vyrovnal s Ukrajinci. Družbou už zase teče ruská ropa

Slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Ukrajiny a Ruska zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. Ukrajina již platbu obdržela a dodávky ropy byly obnoveny během dnešního odpoledne. Trasa ropovodu vede přes Slovensko také do České republiky.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Lukáš Kovanda: Česko nemá náhradu za ruskou ropu. Hrozí, že bude na příděl

Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu potrubím Nord Stream 1.

Přečíst článek
forinty, ilustrační foto

Firmy v Maďarsku budou moci platit daně ve valutách

Maďarsko umožní firmám platit daně v eurech a dolarech namísto v "domácích" forintech, aby jim tak alespoň částečně kompenzovalo dopady vysokých nákladů na dovoz ze zahraničí. Oznámil to šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Opatření by podle analytiků mohlo zvýšit devizové rezervy v době, kdy jich Maďarsko potřebuje čím dál víc.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

Maďarsko doplácí na zastropování cen paliv. Musí sáhnout do ropných rezerv

Maďarsko se potýká s hrozbou nedostatku paliv. Do značné míry za něj může jeho vlastní opatření v podobě zastropování cen pohonných hmot. Zužuje proto okruh vozidel, jejichž řidiči mohou pořizovat pohonné hmoty za zastropovanou cenu. A také uvolní 24 procent svých ropných rezerv.

Přečíst článek
Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici

Orbán nařídil o metr zvýšit žiletkový plot na hranici se Srbskem

Vláda maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána zesílí plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem, píše agentura APA. Nyní čtyřmetrový plot se má zvýšit o další metr, aby lépe bránil migrantům snažícím se dostat se do Maďarska.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Maďarsko se připravuje na zimu, zakázalo vývoz energií

Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Čerpací stanice MOL - ilustrační foto

První omezení na čerpačkách. MOL na svých stanicích v Maďarsku stanovila limit 50 litrů na den

Maďarský MOL šokuje a zavádí maximální denní odběr pohonných hmot 50 litrů. Může se to dotknout také Čechů, kteří přes Maďarsko vyrazí na každoroční dovolenou do Chorvatska. MOL měl limit již doposud, ale činil 100 litrů na den, což se běžných řidičů nedotklo.

Přečíst článek
Zsolt Hernádi, šéf maďarské MOL

Šéf ropného gigantu MOL je novým majoritním akcionářem Aero Vodochody

Novým majoritním akcionářem společnosti Aero Vodochody je maďarská společnost SI 13 Aero Zrt, ve které je většinovým vlastníkem Zsolt Hernádi. Podíl v Aeru odkoupil od maďarského podnikatele Kristófa Szalaye-Bobrovniczkého. Menšinový podíl patří nadále českému Omnipolu, uvedl mluvčí Aera Vodochody Lukáš Hora.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Orbán chce látat díry v rozpočtu eurobondy

Maďarsko plánuje nabídnout na trhu dluhopisy v eurech a dolarech. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž hledá alternativy k zablokovaným miliardám eur z fondů Evropské unie, píše agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.

Přečíst článek
Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi 👱‍♂️ Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích, které v Pásmu Gazy stále zadržuje palestinské teroristické hnutí Hamás. Informovala o tom agentura DPA.
Francouzská potravinářská firma Danone  završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.
Reklama
Reklama
Doporučujeme