Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarsko - informace o tématu

Polský Sejm (ilustrační foto)

Polsko následuje Maďarsko. Ustoupí EU výměnou za peníze z fondů

Polský Sejm schválil změny zákona o nejvyšším soudu, které mají podle vlády ve Varšavě vést k uvolnění peněz z fondu EU na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19. Informuje o tom portál onet.pl. Polská národně-konzervativní vláda v uplynulých letech provedla rozsáhlé změny v justici, které podle opozice, Evropské komise i různých nezávislých institucí ohrožují principy právního státu.

Přečíst článek

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Maďaři se vydávají na nákupy přes hranice na Slovensko.

Drahé potraviny mění zvyklosti. Maďaři nakupují na Slovensku

Tradiční směr nákupní turistiky ve slovensko-maďarském pohraničí se mění. Do slovenských měst, která leží u hraničních řek Dunaj či Ipeľ, teď přes mosty proudí stovky maďarských zákazníků.

Přečíst článek
Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Maďaři ustoupili, EU se shodla na pomoci Ukrajině a daních pro Google a další

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pondělí večer shodli na společné půjčce 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) pro Ukrajinu a globální patnáctiprocentní dani pro velké nadnárodní firmy. Na Twitteru to oznámilo české předsednictví Rady EU. Maďarsko, která obě dohody dlouhodobě blokovalo, stáhlo veto při souběžném jednání o svých penězích z unijních fondů.

Přečíst článek
Mária Telkesová (1900-1995), zakladatelka solární energetiky přezdívaná „Sluneční královna“

První sluncem vytápěný dům stál už před 75 lety. Navrhla ho „sluneční královna“ Mária Telkesová

Mária Telkesová, rodačka z Budapešti, která většinu života strávila ve Spojených státech, je považována za průkopnici využívání energie ze slunce. Už ve 40. letech minulého století vybudovala první dům vytápěný solární energií a právem se jí tak přezdívalo „sluneční královna“. Mimo jiné je i vynálezcem solárního destilátoru, díky němuž mohli američtí námořníci a letci za druhé světové války z mořské vody vyrábět vodu pitnou, a zachránila tak mnoho životů. Od jejího narození dnes uplynulo 122 let.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Důchodci jsou vítězi letošní inflační krize, Maďarsko poraženým

Česko a Maďarsko. Dvě země EU a Visegrádské čtyřky, které jsou podle nedávné studie japonského finančního domu Nomura zvláště – a mimořádně i ve světovém měřítku – ohroženy měnovou krizí. Tedy dramatickým propadem kupní síly měny, a nakonec tudíž i životní úrovně jako takové.

Přečíst článek
Viktor Orbán

David Ondráčka: Orbán hraje s Evropou vabank

Orbán je protřelý politický praktik a cynik, z Maďarska si postupně udělal oligarchickou autokracii. Zničil právní stát a dělbu moci, stát de facto obsadil na všech úrovních, vytvořil si pro svou stranu výhodná volební pravidla, podmanil justici a média, opozici ostřeluje vládními kampaněmi za veřejné peníze, všechny pojistky demokracie marginalizoval – no a účty mu zatím platí Evropa, píše ve svém komentáři David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR.

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Po nouzovém zrušení zastropování cen Maďarům paliva „v mžiku“ skokově zdražila, z čehož Budapešť klamně viní Brusel.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Maďarsko od úterních 23:00 nouzově ukončuje zastropování cen pohonných hmot. Orbánovu vládu k tomu dohnal kritický nedostatek paliv v zemi.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďarští motoristé panikaří. U pump stojí dlouhé fronty

Maďarský trh s pohonnými hmotami se v těchto hodinách hroutí nevídaným způsobem. Vláda premiéra Viktora Orbána se tak ocitá pod dosud nejsilnějším tlakem, aby zrušila své více než rok trvající zastropování cen paliv. Kabinet údajně v těchto chvílích věc řeší. U čerpacích stanic přitom panikařící motoristé tvoří podle informací agentury Bloomberg dlouhé fronty – čítající až stovky metrů. Zpravidla však nenakoupí žádaný objem pohonné hmoty, neboť odběr na jeden automobil je omezený, třeba na deset litrů. Benzín i nafta jsou tak v zemi již nyní vlastně „na příděl“.

Přečíst článek
Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbánova prohra. Maďarsko už připouští, že cenový strop u paliv může padnout

Palivová krize v Maďarsku přechází do kritické fáze. Vládní ministr Gergely Gulyas ve středu uvedl, že zprávy o nedostatku pohonných hmot v zemi jsou „vskutku znepokojivé“. To, zda vláda dále zachová stávající zastropování cen pohonných hmot, podle něj závisí na tom, zda se petrochemickému podniku MOL podaří zajistit dostatek dodávek paliv. O čemž ovšem lze pochybovat. 

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Čína zažívá největší lidové bouře od roku 1989, ropa proto prudce zlevňuje. To může těšit české motoristy, ne však ty maďarské – těm pohonné hmoty kvůli včerejšímu omezení stropů zdraží, komentuje dění na trzích na prahu nového týdne ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
V Česku se v roce 2023 dostalo do insolvence 1074 firem, což bylo o pět procent ↗ více než předloni. V regionu střední a východní Evropy stoupl počet firemních insolvencí o 39 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface.
Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu  ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kedy sa udržuje nižšie teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění.  Číst více
Německo loni vyvezlo více elektromobilů 🚘, než kolik jich dovezlo. Vývoz elektromobilů z Německa se zvýšil ↗ o 58 procent na 786 000, což byla zhruba čtvrtina všech vyvezených vozidel. Dovoz elektromobilů se pak zvýšil o 23,5 procenta na 446 000. Největší podíl na dovozu měla Čína, třetí byla Česká republika. 
Nejvyšší soud potvrdil rozsudek v kauze dvou zmanipulovaných tendrů vypsaných Správou železnic. 👨‍⚖️ Odmítl dovolání jednoho ze šesti odsouzených Lukáše Hruboně, ale také nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, a to v neprospěch osvobozené projektové firmy SUDOP Praha a části odsouzených. 
Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.📜  Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka , vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti). Číst více
Pražská učitelka 👩‍🏫 Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické či jiné práce s dětmi.
Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. 💣 Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun. Číst více
Investice do reklamy a marketingu loni v Česku meziročně vzrostly ↗ o 12 procent na 145,3 miliardy korun. Dominantní roli ve výdajích na reklamu měly stále televize a on-line média. Letos by měly celkové výdaje dále růst na 157 miliard korun, oznámila Asociace komunikačních agentur.
Reklama
Reklama
Doporučujeme