Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letecká doprava - informace o tématu

Airbus A320neo aerolinek SAS

Dobrý rok pro Airbus. Firma dodala klientům rekordní počet letadel

Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal klientům rekordních více než 730 letadel. Překonal tak svůj cíl, který počítal s odbytem 720 letadel. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Airbus se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Přečíst článek
Nadzvukové dopravní letadlo Concorde

Dvacet let od konce letounů Concorde. Slavnou éru letectví ukončilo ohnivé peklo

Přečíst článek
Lufthansa (ilustrační foto)

Rekordní léto pro Lufthansu. Dopravci vzrostl meziroční zisk o 31 procent, pomohly dražší letenky

Návrat chuti cestovat a dražší letenky zařídily německé letecké společnosti Lufthansa druhé nejlepší čtvrtletí v historii. Provozní zisk firmy za období od července do konce září vzrostl meziročně o 31 procent na 1,47 miliardy eur (36,3 miliardy korun) a byl mírně nad odhady. Firma uvedla, že má před rušnou vánoční sezonou dostatek rezervací. Potvrdila také výhled na letošní a příští rok.

Přečíst článek
Smartwings loni klesl zisk na 478 milionů korun, tržby vzrostly o 235 procent

Dozvuky pandemie. Dopravci Smartwings meziročně klesl zisk na 478 milionů

Český letecký dopravce Smartwings za loňský rok vykázal čistý zisk 478 milionů korun, což je meziročně o 24 procent méně. Tržby loni více než zdvojnásobil na 19,3 miliardy korun, za rok 2021 to bylo 8,2 miliardy. Provozní zisk před zdaněním dopravci vzrostl oproti předchozímu roku téměř o dvě procenta na 766 milionů korun. Za poklesem čistého zisku podle Smartwings stojí navýšení nákladových úroků z úvěrů, kterými dopravce zmírňoval dopady pandemie covid-19.

Přečíst článek
Letiště Praha během následující dekády investuje desítky miliard do rozvoje

Navýšení kapacity i lety do nových destinací. Letiště Praha investuje desítky miliard do rozvoje

Letiště Praha chce do roku 2033 investovat do svého rozvoje 32 miliard korun. Měla by se tak navýšit jeho kapacita na 21,2 milionu cestujících ročně, přibýt několik desítek přímých leteckých spojení či několik tisíc parkovacích míst. Také by se mělo zrychlit odbavení. Podle průzkumu, který si nechalo letiště zpracovat, podporuje rozvoj pražského letiště kolem 90 procent Čechů.

Přečíst článek
Thajsko 2023

Čechům se doma nelíbí. Skupují letenky do exotických destinací

Konec protipandemických omezení, snížení ceny a nárůst nabídky exotických destinací přiměly Čechy masivně nakupovat letenky na podzimní termíny. Zájem je hlavně o Emiráty a další exotická místa.

Přečíst článek
Transformace letecké dopravy na více udržitelnou vyjde na zhruba 5 bilionů dolarů

Létání zezelená. Bude to stát 5 bilionů dolarů a zaplatí to cestující

Celosvětové snahy o snižování emisí se v následujících letech úzce dotknou i leteckého průmyslu. Ten se po přežití pandemie covidu chystá na radikální dekarbonizaci. Podle poradenské společnosti McKinsey & Company, kterou cituje agentura Bloomberg, bude potřeba investovat zhruba pět bilionů dolarů, aby letectví dosáhlo do roku 2050 uhlíkové neutrality. Transformaci na zelenější létání ale zaplatí především cestující.

Přečíst článek

Čedok cílí na půl milionu klientů v příštím roce. Hitem jsou zájezdy pro samotáře

Nejstarší tuzemská cestovka chce v příštím roce posílit cestování z regionálních letišť. Při součtu českých a slovenských možností nabídne odlety celkem z devíti letišť z celého území bývalého Československa. „Zjišťujeme, že spousta mýtů neplatí. Například 88 procent klientů z Moravskoslezského kraje si kupuje zájezdy ve čtyř- a pětihvězdách. To je dokonce o šest procentních bodů víc než v Praze,“ uvedl generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek
Kolik stojí pobyt v deseti nejdražších dovolenkových destinací světa?

Nejdražší dovolenkové destinace světa. Noc za přespání vyjde na desetitisíce

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a turistická sezóna jede v plném proudu. A zatímco průměrně vydělávají turista objevuje spíše zavedené a cenově dostupné adresy, ti movitější se mohou porozhlédnout po něčem atraktivnějším. Možnou inspirací pro ně by mohl být žebříček deseti nejdražších destinací světa, který sestavil web floridapanhandle.com.

Přečíst článek
Letiště Praha si v pololetí polepšilo. Čísla před covidem jsou ale stále v nedohlednu

Letiště Praha si v pololetí polepšilo. Čísla před covidem jsou ale stále v nedohlednu

Letiště Praha za první pololetí letošního roku odbavilo 5,8 milionu cestujících, meziročně zhruba o 36 procent více. Nejžádanější destinací byl tradičně Londýn. Vyplývá to ze statistik, které zveřejňuje Letiště Praha. I přes meziroční růst letiště nevyrovnalo čísla z předcovidového roku 2019, kdy za půlrok odbavilo 7,8 milionu lidí.

Přečíst článek
Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent.

Lepší než před covidem. Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent

Irský Ryanair zvýšil zisk po zdanění v období od dubna do června meziročně o 290 procent na 663 milionů eur (15,9 miliardy korun). Zisk je výrazně vyšší než před pandemií COVID-19. Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě co do počtu cestujících ale kvůli zpoždění dodávek boeingů snížila odhad počtu cestujících pro letošní rok. Konkurent britského easyJetu to uvedl ve své zprávě o hospodářských výsledcích za první kvartál finančního roku 2024. Analytici odhadovali zisk na 620 milionů eur.

Přečíst článek
První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájí svůj provoz

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahajuje provoz, zájem o ni roste

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem oficiálně zahájí provoz. Dopravce China Airlines bude z Prahy do Tchaj-peje létat dvakrát týdně. Ceny zpáteční letenky začínají podle webu dopravce zhruba na 17 800 korun. Podle českých prodejců letenek je o cesty do Tchaj-wanu čím dál větší zájem. Přímá linka by měla také rozšířit možnosti cestování do dalších míst v Asii.

Přečíst článek
Reklama

News box

Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma.
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Na středních školách 👩‍🏫 začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý. Skládat ji budou uchazeči, kteří se nemohli účastnit testů v řádném termínu například kvůli nemoci. K náhradnímu termínu jde 2030 uchazečů.
Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme