Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letecká doprava - informace o tématu

Chystáte se v létě někam letět? Připravte se na chaos, varuje Eurocontrol

Chystáte se v létě někam letět? Připravte se na chaos, varuje evropský úřad

Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol varovala cestující před náročným létem. Na mnoha klíčových letištích v následujících měsících očekává přetížení letového provozu, napsal list The Times.

Přečíst článek

Letenky jdou na dračku. Prodejci letenek hlásí nejlepší výsledky za poslední tři roky

Zájem o letenky je největší za poslední tři roky, uvedli v anketě prodejci letenek. Nárůst zájmu oproti minulému roku je v závislosti na prodejci od deseti do 50 procent. Nejvíce chtějí toto léto Češi cestovat do Španělska a Itálie. Prodeje rostou i přes zdražování letenek.

Přečíst článek
Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto

Zakázka za 40 miliard dolarů. Ryanair si u Boeingu objednal až 300 letadel

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

Přečíst článek
Air France-KLM těží z postcovidového zájmu o cestování. Ale stačilo to jen na snížení ztráty

Air France-KLM těží z postcovidového zájmu o cestování. Ale stačilo to jen na snížení ztráty

Světové aerolinky těží v posledních měsících z obnoveného zájmu turistů v době po ukončení pandemických proticovidových opatření ve světě, a to i přes obecně stoupající ceny letenek. Mezi nimi je i francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM, které to však stačilo jen na snížení čtvrtletních, opět stamilionových ztrát.

Přečíst článek
American Airlines měly v prvním čtvrtletí čistý zisk deset milionů dolarů.

American Airlines se zahojily na dražších letenkách, za čtvrtletí vydělaly deset milionů dolarů

Americká letecká společnost American Airlines měla v prvním čtvrtletí čistý zisk deset milionů dolarů (213 milionů korun). Vymanila se tak ze ztráty, která ve stejném období loni dosáhla 1,6 miliardy dolarů. Se ziskem počítá i ve druhém čtvrtletí, poptávka po cestování totiž zůstává silná i přes hrozící recesi.

Přečíst článek
Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny (na snímku Boeing 787 Dreamliner letecké společnosti All Nippon Airways)

Selhal algoritmus. Aerolinka prodávala letenky za zlomek ceny

Rychlí a pozorní cestovatelé mohli tento týden zakoupit letenky s japonskou leteckou společností All Nippon Airways v byznys třídě za méně než cenu třídy ekonomické. Letenky v první třídě pak byly k mání cenu „economy“. Aerolinka zatím ale nerozhodla, zda jsou takto levně vystavené letenky platné.

Přečíst článek
British Airways

Přechod k ekologickému palivu zdraží letenky a zpomalí nárůst poptávky

Náklady na dekarbonizaci letecké dopravy povedou k růstu cen letenek. Počet cestujících v letecké dopravě by se však měl v příštích letech přesto dál zvyšovat. S odkazem na zprávu aliance britského leteckého průmyslu to uvedla stanice BBC. Sustainable Aviation, která zahrnuje například leteckou společnosti British Airways, londýnské letiště Heathrow či výrobce letadel Airbus. Lidé podle aliance budou stále chtít létat, a to navzdory „mírně vyšším nákladům".

Přečíst článek
Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek

V reklamě lžete, osočil Novozélanďan Emirates. A letěl zadarmo

Novozélandský lékař byl rozčarovaný, že jeho sedadlo v byznys třídě na letu z Aucklandu do Dubaje nešlo sklopit do vodorovné polohy, přestože reklama společnosti Emirates mu slíbila komfort plnohodnotné postele. Spor dohnal až k soudu, který vyhrál. Částka, kterou musí aerolinky nespokojenému cestujícímu vyplatit, převýšila sumu, kterou žalobce za letenky zaplatil.

Přečíst článek
Dvoje saúdskoarabské aerolinky si u firmy Boeing objednaly 78 takovýchto letadel 787 Dreamliner.

Jackpot pro Boeing. Dvoje saúdskoarabské aerolinky chtějí 78 Dreamlinerů

Saúdskoarabské státní letecké společnosti Saudi Arabian Airlines (Saudia) a Riyadh Air si u americké firmy Boeing objednaly 78 letadel 787 Dreamliner. Katalogová cena objednávky činí téměř 37 miliard dolarů (zhruba 820 miliard korun). Z hlediska hodnoty jde o pátou největší zakázku v historii Boeingu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Rijád spouští nové aerolinky Riyadh Airlines

Saúdové uvedli do provozu nové aerolinky Riyadh Airlines, létat budou do více než stovky zemí

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán oznámil zahájení provozu nové národní letecké společnosti Riyadh Airlines. Informovala o tom saúdskoarabská agentura SPA. Letecká společnost má do roku 2030 obsluhovat více než stovku destinací po celém světě, chce přitom těžit z polohy království mezi Evropou, Asií a Afrikou.

Přečíst článek
Reklama

News box

Operátorovi O2 loni klesl zisk  po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily ↗ o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě.
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů 💣 skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU
Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma. Číst více
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Na středních školách 👩‍🏫 začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý. Skládat ji budou uchazeči, kteří se nemohli účastnit testů v řádném termínu například kvůli nemoci. K náhradnímu termínu jde 2030 uchazečů.
Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme