Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kurzy - informace o tématu

Ruský rubl

Rubl je nejvýš za poslední roky. Kurz je ale „umělý“

Ruský rubl k americkému dolaru v Moskvě poprvé po více než dvou letech zpevnil za hranici 63 rublů (23 korun) a v růstu pokračuje i k euru, kde je nejsilnější za pět let. Je to díky podpoře centrální banky, která na devizovém trhu zavedla restrikce jako odpověď na západní sankce.

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Přečíst článek

Úleva pro uprchlíky z Ukrajiny. Některé pražské směnárny už vykupují hřivny

Přečíst článek
směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

ČNB intervenuje za silnější korunu. Poslední kapkou bylo ruské ostřelování největší evropské jaderné elektrárny

Česká národní banka dnes zahájila intervenci na podporu koruny. Ta ve světě patří mezi měny, které jsou vůbec nejvíce zasažené dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

Burzy už nevěří, že bude válka. Minulý týden nejvíce posílil rubl

Světové burzy ani v uplynulých dnech nepropadly žádné panice z možné rusko-ukrajinské války. Tím pádem nyní, když se rýsuje vrcholný summit Biden-Putin, jsou rychle ochotny jít i do rizikovějších investic. 

Přečíst článek
polský Zlotý

Zhoršení rusko-ukrajinského konfliktu odnese polský zlotý, říká třetí největší americká banka

Dopady možného dalšího zhoršení stupňujícího se rusko-ukrajinského konfliktu zasáhnou mezi středoevropskými ekonomikami nejtíživěji tu polskou. Ve své prognóze to předvídá Citigroup, třetí největší banka v USA. Podle ní bude polská měna, zlotý, zasažena hůře než česká koruna nebo maďarský forint.

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna konečně posiluje vůči euru. Je nejsilnější za deset let

Ačkoli česká koruna nejprve pokračovala ve zpevňování. Dopoledne podle údajů Bloombergu vůči euru posílila pod 24,90 za euro, až na 24,873. Od roku 2012 dosáhla silnější úrovně pouze v pěti obchodních dnech. V závěru dne ale vůči společné evropské měně mírně oslabila. I tak ale zůstala nadále pod hranicí 25 Kč/EUR.

Přečíst článek
česká pětikoruna (ilustrační foto)

Dobrá zpráva pro turisty: Koruna poprvé od doby před pandemií posílila pod 25 korun za euro

Česká koruna na Štědrý den poprvé od února 2020, tedy od doby před propuknutím pandemie, posílila pod úroveň 25 korun za euro. Podle dat Bloombergu prolomila tyto psychologickou hranici krátce před 14:30 středoevropského času. Dostala se až na úroveň 24,972 za euro. Je to dobrá zpráva pro ty, co se chystají na hory do zahraničí, v příštím roce ale koruna zase oslabí.

Přečíst článek
Petr Krčil, odborník na měny

Kurz 24 korun za euro je na dohled, míní odborník na měny

Výrazné sražení inflace by mohla přinést intervence na podporu kurzu koruny, uvádí šéf investiční společnosti Art of Finance a přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil.

Přečíst článek
Česká národní banka, Praha, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75procentního bodu na 1,50 procenta.

Přečíst článek
Prezident středoamerického Salvadoru chce v zemi zavést kryptoměnu bitcoin jako oficiální platidlo.

Křest ohněm. V Salvadoru propukly kvůli bitcoinu protesty

Protesty, technické závady a prudký pokles ceny této nejznámnější kryptoměny provázely první den jejího přijetí jako zákonného platidla ve středoamerickém Salvadoru. Ten je první zemí světa, která bitcoin přijala jako oficiální měnu.

Přečíst článek
Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme