Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Příliš silný dolar zavaří globální ekonomice

Peníze
iStock
Lukáš Kovanda

Prudké zpevňování americké měny, jehož jsme poslední dobou svědky, začíná být pro svět vážným problémem. Vrací dokonce v úvahách mnohé do roku 1985. Tehdy se v newyorském hotelu Plaza ministři financí vedoucích světových ekonomik – USA, Velké Británie, Japonska, Západního Německa a Francie – dohodli na koordinované akci za účelem oslabení dolaru.

Reklama

První polovina 80. let byla jako dnešek poznamenána zrychlující inflací, agresivním zvedáním úroků v podání americké centrální banky a v důsledku právě prudce posilujícím dolarem.

Letos dolar zatím zpevňuje o 6,25 procenta. Říká to ukazatel „Bloomberg Dollar Spot Index“, který měří výkonnost koše deseti předních světových měn proti dolaru. Poprvé po dvaceti letech letos také může dolar posílit na takzvanou paritu s eurem, tedy na kurs 1:1.

Letošní posilování dolaru je tak razantní, že se svým důsledkem začíná blížit situaci právě první poloviny 80. let.

Modrá křivka zachycuje posilování dolaru od roku 2017 do dneška, bílá pak jeho posilování v letech 1981 až 1985. Bloomberg

Bezprostředně však k obdobě Dohody z hotelu Plaza nedojde. Bez účasti Spojených států ji nikdo neuzavře. A Spojené státy v tuto chvíli ještě dolar oslabovat nebudou. Síla dolaru je jim vítaným proti-inflačním činitelem, jelikož zlevňuje vše z dovozu.

V určité fázi ale začne silný dolar poškozovat jiné ekonomiky, než je ta americká, a to jak vyspělé, tak rozvíjející se, natolik, že „Dohoda z hotelu Plaza č. 2“ může být značně žádoucí. Pokud by například dolar zpevnil pod 0,90 za euro, bude to pro světové trhy alarmující. Příliš silný dolar totiž představuje citelný inflační činitel všude ve světě, neboť zdražuje suroviny typu ropy, které se v něm obchodují.    

UFO - ilustrační foto

Američané evidují 400 případů UFO. O mimozemšťany prý ale nejde

Americká armáda se víc než návštěvníků z vesmíru obává o národní bezpečnost. Neidentifikované létající objekty (UFO) častěji spojuje se špionážními aktivitami zejména Číny a Ruska, prozradili zástupci armády před zástupci amerického Kongresu.

Přečíst článek

Možné vážné poškození světové ekonomiky, které v určité fázi příliš silný dolar způsobí, může být právě i pro Spojené státy impulsem, aby usedly k jednacímu stolu a v zájmu odvrácení globální recese se na koordinovaném oslabení vlastní měny s ostatními světovými ekonomikami dohodly. Tentokrát – na rozdíl od roku 1985 – ale mezi nimi nemůže chybět Čína.

Dolary, ilustrační foto

Dolary? Máte dolary? Rusové se po nich pídí na černém trhu

Rubl je v současné době o čtvrtinu silnější vůči dolaru než před začátkem Putinovy invaze na Ukrajinu. Omezení na ruském bankovním trhu a nedostatek dolarů v zemi ale způsobují, že řada Rusů začala shánět dolary jak za komunismu – na černém trhu a za nevýhodnější kurz, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Ondřej Hartman: Trh kryptoměn zažívá peklo. Nevyhnutelně

Technologický sektor zažívá prudké výprodeje a ty s sebou táhnou dolů i svět kryptoměn, který jen za poslední týden odepsal v tržní kapitalizaci stovky miliard dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dolary, ilustrační foto

Soumrak dolaru? Ale kdeže. To spíš eura, plyne z dat Banky pro mezinárodní platby

Přečíst článek
Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme