Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úleva pro uprchlíky z Ukrajiny. Některé pražské směnárny už vykupují hřivny

směnárna v Praze
iStock

Některé směnárny v centru Prahy začaly nabízet nákup ukrajinské hřivny za české koruny v kurzu kolem 100 hřiven za 60 korun. Ještě v pondělí si přitom ukrajinští uprchlíci v Česku prakticky nemohli směnit svoji hotovost v hřivnách za koruny.

Reklama

Možnosti směny byly ve směnárnách extrémně omezené a nevýhodné a v bankách nulové. Například jedna směnárna v Praze v pondělí vykupovala 100 hřiven za jednu korunu.

Například směnárny v Opletalově ulici a v ulici Politických vězňů ve středu nabízely kurz 100 hřiven za 60 korun. Směnárna v pasáži k Václavskému náměstí nabízela mírně nevýhodnější kurz 50 až 55 korun za 100 hřiven, a to podle objemu částky. „Musíme jim pomáhat. Ale měníme jen do 10 tisíc korun, je to velké riziko,” uvedl směnárník.

Podle dnešních oficiálních kurzů Ukrajinské národní banky je cena jedné koruny stanovena na 1,35 hřivny. Za 100 hřiven by tudíž mělo být vypláceno 73,83 koruny.

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

„Velká část uprchlíků disponuje nemalými obnosy v hotovosti. Směnit je za české koruny však prakticky nemohou,” uvedl v pondělí generální ředitel společnosti Comdata pro ČR Jan Nedělník. Důvodem, proč banky hřivny nepřijímají, byla podle něj obava z velkého kurzového rizika a celková nestabilita ukrajinské měny.

Upozornil tehdy na to, že směnárny v drtivé většině případů hřivny vůbec nevykupovaly. A pokud ano, nabízely pro Ukrajince zpravidla extrémně nevýhodné kurzy. Setkat se podle něj šlo i s extrémy jako ve směnárně na pražské Florenci, která ve středu 9. března podle něho vykupovala 100 hřiven za jednu korunu. Nákup 100 hřiven přitom nabízela za 80 korun českých.

Válečný konflikt na Ukrajině oslabil kurz ukrajinské hřivny proti téměř všem světovým měnám včetně české měny, což navzdory souběžnému oslabení koruny snižuje kupní sílu Ukrajinců v ČR.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Z odstřižení Ruska od SWIFTu profituje Čína

Moskva a Peking pracují na tom, jak obejít globální platební systém SWIFT a propojit své vlastní systémy finančních zpráv. Podle agentury Reuters to uvedl ruský poslanec Anatolij Aksakov. Levné to pro Rusko nebude.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme