Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rubl je nejvýš za poslední roky. Kurz je ale „umělý“

Ruský rubl
iStock
 ČTK

Ruský rubl k americkému dolaru v Moskvě poprvé po více než dvou letech zpevnil za hranici 63 rublů (23 korun) a v růstu pokračuje i k euru, kde je nejsilnější za pět let. Je to díky podpoře centrální banky, která na devizovém trhu zavedla restrikce jako odpověď na západní sankce.

Reklama

Rubl si v letošním roce vede nejlépe ze všech světových měn, což je ale výsledek umělé podpory v podobě omezení pohybu kapitálu. Centrální banka k tomuto opatření sáhla krátce po ruské invazi na Ukrajinu, aby ochránila ruský finanční sektor před dopadem západních sankcí.

Krátce před polednem se dolar k rublu prodával zhruba za 63,75 (24 korun) rublu a vykazoval pokles o 1,5 procenta. Ráno spadl až asi na 62,08 rublu a byl nejníže od února 2020. Na začátku března, kdy západní země začaly stupňovat sankce proti Rusku jako trest za jeho agresi vůči sousední zemi, dolar přechodně vystoupil až nad 130 rublů (48 korun).

Kurz, který se utváří na trhu v Moskvě, ale neodpovídá reálné poptávce. Banky jsou ochotny rubl nakupovat za výrazně slabší kurz, uvádí Reuters.

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Protiruská jednota se tříští. Už dvacet evropských firem si otevřelo u Gazpromu účet v rublech

Plán Evropské unie neplatit za ruský plyn a ropu v rublech, jak si stanovila v rámci sankcí za vpád Ruska na Ukrajinu, dostává trhliny. Podle informací agentury Bloomberg si účet v rublech u Gazpromu otevřely již dvě desítky evropských firem.

Přečíst článek

Analytici finančního ústavu Promsvjazbank očekávají, že kurz ruské měny se ještě dnes vrátí zhruba na 65 rublů za dolar. Bude to podle nich reakce na uzavírání pozic před víkendem. Euro se dopoledne prodávalo zhruba za 66,80 rublu a bylo nejníže od poloviny roku 2017. Euro v posledních dnech na západních devizových trzích výrazně oslabilo i k dalším světovým měnám.

Na kurz rublu mají značný vliv exportně orientované ruské firmy, které musejí převádět získané devizy na domácí měnu. Poptávka po devizách je naproti tomu omezena, protože dovoz do Ruska snížily problémy v dodavatelských řetězcích ve světě a zejména dopady západních sankcí.

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek výrazné zpevnění rublu prezentoval jako příklad úspěšného postupu Ruska v době, kdy čelí bezprecedentním sankcím.

Na hlavní stránce prokremelského média Lenta.ru se na Den vítězství 9. května objevilo více než deset příspěvků kritizujících prezidenta Vladimira Putina, a to i jako paranoidního diktátora, který rozpoutal válku proti Ukrajině.

Putin je diktátor, paranoik a lže vám, napsal prokremelský web Lenta. A nebyl to hack

„Vladimir Putin se proměnil v ubohého diktátora a paranoika“, „Putin rozpoutal jednu z nejkrvavějších válek 21. století“ nebo „Putin lhal o ruských plánech na Ukrajině“. To si ke svému překvapení mohli několik minut číst návštěvníci ruského prokremelského zpravodajského webu Lenta.ru. Ke článkům – zveřejněným na Den vítězství Sovětů nad nacismem před 77 lety – se přihlásili dva ze členů redakce webu a poté je zase stáhli, napsal server BBC na své ruskojazyčné verzi.

Přečíst článek

Z dopadů sankcí se zotavily také ruské akcie, ale zejména proto, že i zde úřady transakce omezují. Index RTS, který je denominovaný v dolarech, dopoledne ztrácel asi 0,3 procenta na 1137 bodů, krátce předtím se ale dostal na maximum od 22. února. Index MOEX, denominovaný v rublech, naopak dopoledne vykazoval růst o 0,4 procenta na 2288 bodů. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února.

Siemens

Siemens s stáhne z Ruska. Odepíše kvůli tomu 600 milionů eur

Německý průmyslový konglomerát Siemens opustí Rusko. Připojuje se tak k mezinárodní komunitě, která odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Firma zároveň zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí svého finančního roku, podle kterých jí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,21 miliardy eur (30,8 miliardy korun). Na vině jsou zejména odpisy právě v souvislosti s odchodem z ruského trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rubl propadl na nejslabší úroveň za rok a půl. Nespasily ho ani vyšší ceny ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme