Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Japonci mají po desítkách let inflaci. Lidé jsou naštvaní a centrální banka má starosti

Japonsko
iStock
Tereza Zavadilová

Japonský jen je nejslabší za 32 let. Inflace přes dvě procenta je to, po čem vláda a centrální banka roky toužily. Jenže jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc. Centrální banka je i tak v pasti.

Reklama

Celý vyspělý svět nyní Japonsku závidí stále ještě nízkou úroveň inflace. Tamní ekonomika má i přesto před sebou podobně jako ostatní země neřešitelné rébusy.

Japonský jen minulý týden klesl na nejnižší úroveň od roku 1998. Kromě toho, že posiluje dolar, vede k oslabení měny také takzvaná politika kontroly výnosové křivky, kterou provozuje centální banka Bank of Japan.

Podstatou je, že banka vstupuje na trh, aby udržela výnosy 10letých japonských vládních dluhopisů pod 0,25 procenta. Dluhopisy nakupuje, aby nízkými sazbami na úvěrech pozvbudila ekonomiku, která desítky let trpí deflací - stárnoucí populace neutrácí, ceny se nehýbou, spíše klesají a zaměstnanci nemají důvod tlačit na podniky, aby jim zvyšovaly mzdy. Výsledkem deflace byla dlouhodobá ekonomická stagnace země - vyjádřeno tedy růstem HDP. 

Špatná inflace

Inflace v květnu dosáhla 2,1 procenta a centrální banka by mohla toto číslo slavit, protože to je po letech, kdy se jí podařilo dostat se na svúj dlouhodobý inflační cíl. Jenže moc neslaví a lidé ještě míň. Konzervativní Japonci nejsou na růst cen zvyklí. Ceny ryb v dubnu vzrostly o 24 procent a cibule se podle Bloombergu zdražila na dvojnásobek.

Firmy jsou nervózní, že jim zdražují dovážené vstupy - a tomu silný jen ještě napomáhá. „Když mluvíte o inflaci, je to něco jako cholesterol - existuje dobrý cholesterol a špatný cholesterol - to, co nyní zažíváme v Japonsku, je špatná inflace,” řekl CNBC Ernie Higa, šéf potravinového řetězce Higa Industries.

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

Podle New York Times (NYT) může být pro centrální banku program nákupu dluhopisů neudržitelný, Je to totiž forma měnového uvolňování - de facto se rovná tištění peněz, což do inflační doby úplně nepatří.   Za normálních okolností vede k oslabení měny v důsledku zvýšené nabídky peněz a nižších úrokových sazeb, pak odrazuje od nákupů této měny - mimochodem pro Japonce jsou jenové dluhopisy nejoblíbenější investicí.  

O něco slabší jen je obecně považován za prospěšný pro japonskou ekonomiku, především tedy exportéry. Když je však jen pod takovým tlakem jako nyní, vytváří to větší nejistotu a odrazuje od investic. Slabý jen může podle NYT vést k poklesu poptávky po dovozu komodit v důsledku nižší mezinárodní kupní síly jenu, což může mít dopad i na výrobce v jiných zemích, kteří vyvážejí do Japonska. Dopad na akcie jako Sony, Toyota a Panasonic je smíšený: sice těží ze slabšího jenu prostřednictvím svého exportu, ale tíží je nárůst jejich nákladů.

Centrální banka je v těžké situaci. Pokud by nekupovala vládní dluhopisy, aby uměle udržovala nízké úrokové sazby,  jejich prodej by pravděpodobně převážil nad nákupem a ceny dluhopisů by šly dolů. Což by následně tlačilo jejich výnosy nahoru. Když výnosy rostou, kapitál by zdražil a tudíž již tak nízký růst v Japonsku by mohl být ještě horší.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: V Německu si čerpadláři „mastí kapsu“ na snížení daní. A v Česku také

V Německu na tři měsíce snížili daně z pohonných hmot. Jedná se o podobné opatření, k jakému se v Česku uchýlila vláda česká.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

japonský jen

Japonci si zvykají na inflaci i drahý dovoz. Jen spadl vůči dolaru na úroveň z roku 1990

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme