Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kriminalita - informace o tématu

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele (ilustrační foto)

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele

Masové vraždy v amerických školách i na jiných místech světa přiměly politiky i výrobce zbraní přemýšlet nad tím, jak tomu zabránit. Americký start-up nyní přišel na trh s první sériové vyráběnou „chytrou“ zbraní Biofire Smart Gun, která rozpozná svého majitele, jinak nestřílí. Zda se rozšíří ve velkém měřítku je ale nejisté – proti hraje vysoká cena zbraně i nedůvěra zastánců tradičních zbraní, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi dva a půl roku podmínky a milionovou pokutu

AKTUALIZOVÁNO: Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi podmínku a milionovou pokutu

Soud uložil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300 tisíc korun.

Přečíst článek
Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Sběratel obvinění. Trump je nově stíhán kvůli tajným dokumentům

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že byl trestně obviněn z přechování utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle, a označil se za nevinného. Americké ministerstvo spravedlnosti podle agentury AP informaci bezprostředně nepotvrdilo a Bílý dům věc odmítl komentovat. Podle listu The New York Times (NYT) Trump čelí sedmi obviněním, včetně spiknutí, cíleného zatajování dokumentů a nepravdivých prohlášení.

Přečíst článek
Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům

Další předvolební Trumpův problém. Úřady jej vyšetřují kvůli tajným dokumentům

Americké ministerstvo spravedlnosti informovalo exprezidenta Donalda Trumpa, že je předmětem vyšetřování ohledně svého nakládání s dokumenty podléhajícími utajení, informovala stanice CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Podle ní by mohlo jít o známku, že se prokurátoři posunuli o krok blíž ke vznesení obvinění proti Trumpovi v této kauze.

Přečíst článek

New York žaluje jihokorejské automobilky za to, že jejich vozy jdou příliš snadno ukrást

Zlodějíčci aut mají s vozy značek Kia a Hyundai snadnou práci. Návod, jak je snadno odcizit, navíc koluje na sociální síti TikTok. Nejlidnatější americké město New York teď proti tomu vystoupilo. Zažaluje jihokorejské automobilky za to, že se dopustily nedbalosti, když vozy dostatečně nezabezpečily proti krádežím.

Přečíst článek
Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na příští rok očekává dvojnásobek práce a žádá o zvýšení svého rozpočtu. Unijní fondy obnovy a odolnosti, v Česku vyplácené prostřednictvím Národního fondu obnovy, nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová. V rozhovoru s ČTK v Praze hovořila mimo jiné o skepticismu lidí i českých úředníků vůči svému úřadu, který podle ní může státům ušetřit miliardy ročně, a už tak činí nyní.

Přečíst článek
Z vězení na post pacientského ombudsmana. Ratha odsouzeného za korupci zaměstná Svaz pacientů

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Rath odsouzený za korupci povýší ve Svazu pacientů

Svaz pacientů ČR do konce května jmenuje někdejšího středočeského hejtmana, poslance a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha, který je ve vězení za korupci, pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Uvedl to v tiskové zprávě. Rath se stal v lednu 2022, krátce po svém podmínečném propuštění, které žádal právě Svaz pacientů, ombudsmanem tohoto spolku pro Prahu a Středočeský kraj.

Přečíst článek
Kadyrovovi se vrací kůň ukradený v Česku. Zpět mu jej prý prodala ukrajinská tajná policie

Kadyrovovi se vrací kůň ukradený v Česku. Krádež prý zinscenovali Ukrajinci a česká policie

V Česku ukradený kůň Zazou čečenského vůdce Ramzana Kadyrova je na cestě zpátky ke svému majiteli - Kadyrov to dnes uvedl na sociální síti telegram. Ve svém příspěvku tvrdí, že jeho hřebce ze stáje na Roudnicku ukradli příslušníci ukrajinských tajných služeb, kteří mu ho zpátky prodali za 18 tisíc dolarů (391 tisíc korun) a kteří přitom spolupracovali s českými policisty.

Přečíst článek
Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Přečíst článek
Hříšné ostrovy na Amerických Panenských ostrovech z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Hříšné ostrovy z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Miliardář Stephen Deckoff koupil dva soukromé ostrovy na Amerických Panenských ostrovech, které dříve vlastnil již zesnulý sexuální delikvent a finančník Jeffrey Epstein. Jako první zprávu přinesl americký Forbes.

Přečíst článek
Máte účet u ChatGPT? Pozor na hackery, kradou profily stále více

Máte účet u ChatGPT? Pozor na hackery, kradou profily stále více

Na internetu roste objem obchodu s kradenými prémiovými účty ChatGPT, které kyberzločinci používají mimo jiné k obcházení zákazů a restrikcí v řadě zemí, například v Rusku, Číně nebo Íránu. Kyberzločinci při krádeži přístupových údajů získají navíc i historii dotazů původního majitele, které mohou obsahovat osobní i firemní informace. Uvedla to bezpečnostní firma Check Point.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme