Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center
ČTK / AP
 ČTK

Na Ukrajině propustí šéfy všech oblastních odvodových center, sdělil dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. Na svém zasedání o tom rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. V prohlášení zveřejněném na telegramu Zelenskyj odsoudil úplatkářství a cynismus v době, kdy je Ukrajina ve válce. Uvedl, že proti činitelům odvodových center je vedeno dohromady 112 trestních řízení.

Reklama

Propustíme všechny oblastní vojenské komisaře. Tento systém musejí řídit lidé, kteří dobře vědí, co je to válka a proč je cynismus a úplatkářství v době války vlastizradou," citovala Zelenského agentura Unian.

Tento systém musejí řídit lidé, kteří dobře vědí, co je to válka a proč je cynismus a úplatkářství v době války vlastizradou," prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Ukrajinské úřady vyšetřují, zda poslanec Jurij Aristov neporušil zákon, když jel na rodinnou dovolenou na Maledivy v době, kdy byl podle svého tvrzení nemocný. Bezpečnostní služba zahájila trestní řízení, aby posoudila, zda Aristov neposkytl úřadům nepravdivé informace. Podle vyšetřovatelů mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení, uvedla britská BBC.

Přečíst článek

Prezident také naznačil, že uvolněná úřednická místa by mohli zaujmout vojáci, kteří byli na frontě a „zachovali si hrdost a nejsou cyničtí". Nové šéfy před jejich jmenováním podle něj prověří ukrajinská rozvědka SBU.

V poslední době se v ukrajinských médiích často objevovaly zprávy o zkorumpovaných armádních úřednících. Na začátku tohoto měsíce se objevily informace o činiteli kyjevské vojenské správy, který podle ukrajinských úřadů za úplatu pomáhal mužům v branném věku utíkat za hranice. Média informovala také o několika případech, kdy si úředníci z odvodových středisek za dobu války přišli na podezřelé velké jmění.

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Miliardový úvěrový program pro Ukrajinu zkoumá Mezinárodní měnový fond

Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájila první přezkum úvěrového programu za 15,6 miliardy dolarů, tedy zhruba 343 miliardy korun, pro Ukrajinu, který fond schválil v březnu. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financí. Čtyřletý program od MMF je součástí celosvětového souboru pomoci v objemu 115​​ miliard dolarů na podporu ukrajinské ekonomiky.

Přečíst článek

Mohammed bin Salman

Konec války? Mír mezi Ukrajinou a Ruskem chtějí domluvit Saúdové

V saúdskoarabské Džiddě se sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Schůzky se neúčastnilo Rusko, jež pozváno nebylo. Hlavním cílem rozhovorů bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem stran řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Důležitá byla účast čínského zástupce. Podle AFP dnešní jednání už skončilo, ale některé delegace plánují bilaterální jednání v neděli.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme