Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, řekl soud
profimedia.cz
 ČTK

Federální soud ve Washingtonu dnes vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci.

Reklama

Biggs byl jedním z vůdců násilného pochodu desítek členů Proud Boys a jejich sympatizantů na Kapitol. V sídle Kongresu právě začínala společná schůze obou kongresových komor, které měly potvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020.

Podporovatelé Donalda Trumoa v roce 2021 po prohraných prezidentských volbách vzali Kapitol útokem

Trump je potřetí obviněný. Tentokrát v souvislosti se snahou zvrátit výsledky voleb

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok.

Přečíst článek

Část davu stoupenců republikánského prezidenta Donalda Trumpa tehdy do sídla vtrhla ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena. Biggs a další členové jeho skupiny se připojili k výtržníkům, kteří prolomili policejní kordony a donutili zákonodárce k útěku.

Reakce na Trumpovo tvrzení o „ukradených volbách“

Soudce, který poslal Biggse do vězení, má vyměřit trest také dalším čtyřem členům Proud Boys, které porota uznala vinnými v květnu po čtyřměsíčním soudním procesu. Ten ukázal, jak krajně pravicoví extremisté uvěřili zjevným Trumpovým lžím, že volby mu byly „ukradeny".

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia

Trump jako vězeň. Bývalý americký prezident se vydal úřadům ve státě Georgia

Bývalý americký prezident Donald Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Přečíst článek

Někdejší hlavní vůdce Proud Boys Enrique Tarrio se má dozvědět výši trestu příští úterý, uvedla AP.

Stíháno bylo přes tisícovku lidí

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal trest 18 let vězení.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a Trumpova stoupenkyně Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl svým zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Donald Trump

Donald Trump čelí obvinění z trestného činu. Jako první americký prezident v historii

Velká porota newyorského soudu hlasovala pro obvinění amerického exprezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s penězi pro pornoherečku Stormy Daniels. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž se tak Trump stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu. Trump tvrdí, že je nevinen.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme