Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kriminalita - informace o tématu

Soud 27. dubna 2023 i napodruhé uznal vinnými bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu a někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou v kauze zmanipulování sportovních dotací. Verdikt není pravomocný. (Pelta na snímku z roku 2018)

AKTUALIZOVÁNO: Bývalý fotbalový boss Pelta dostal v kauze dotací šest let vězení

Soud dnes znovu uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, zakázal jí vedoucí funkce ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest.

Přečíst článek
Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

ČNB v prvním čtvrtletí zadržela 973 padělaných bankovek a mincí. Je to výrazný nárůst

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Policie obvinila pět lidí v kauze Dozimetr kvůli VZP. Mezi nimi i exposlance ODS Šnajdra

Přečíst článek
Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti rozsudku, kterým soud v lednu zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Opusťte Rusko, vyzvaly USA své občany. Můžou vás tam svévolně zatknout

Spojené státy doporučily svým občanům pobývajícím v Rusku, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvádějí válku na Ukrajině či možnost svévolného zatčení. Uvedlo to na svých webových stránkách americké velvyslanectví v Rusku.

Přečíst článek
Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová

Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová

Za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany (dříve Nagyové) uložil dnes soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, Nečas vinu odmítá. Trvá na tom, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství mluvil pravdu.

Přečíst článek
Generali Česká pojišťovna

Češi loni chtěli podvodem z pojišťoven vylákat přes miliardu. Nejvíce v Praze

Objem odhalených pojistných podvodů v roce 2022 přesáhl miliardu korun, proti předchozímu roku narostl. V některých pojišťovnách se dostal na dosud nejvyšší hodnotu. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podle nich podvádí v majetkovém a v odpovědnostním pojištění vozidel. Nejvíce podvodů bylo tradičně v Praze.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj

AKTUALIZOVÁNO: Boj na dvou frontách. Zelenskyj válčí s Rusy i korupcí, padají první hlavy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personální změny na různých úrovních státní správy. Učinil tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku, uvedla agentura Reuters. Zelenskyj nezmínil, koho by se změny měly týkat, těsně poté ale rezignoval zástupce šéfa prezidentské kanceláře i náměstek ministra obrany.

Přečíst článek
Monako (ilustrační foto)

Monako čelí kritice. Je stále snadné tam prát špinavé peníze, tvrdí experti

Monako se léta těšilo a stále těší pověsti exkluzivního bydliště a daňového ráje pro řadu úspěšných lidí a miliardářů. Jeho uvolněné zákony proti finanční kriminalitě jsou ale trnem v oku expertům z organizace Rady Evropy označované zkráceně jako Moneyval, podle níž snahy knížete Alberta II. o potírání finanční kriminality nejsou dostatečné a městský stát na pobřeží Středozemního moře je pořád snadným místem pro praní špinavých peněz, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

David Ondráčka: Ukradení státu a „debilizace” veřejného prostoru

Svět se valí šílenou rychlostí, média chrlí nové zprávy, maniakálně hltáme povrchní novinky a do krve válčíme v kulturních válkách na sociálních sítích. Dívejme se za pěnu dní. Nabízím několik trendů, které vidím v oblasti států, firem, médií, administrativ. Jsou platné ve světě i u nás, míní bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek
hacker

Hackerské žně. Letos ukradli kryptoměny za tři miliardy dolarů

Přestože ceny kryptoměn v letošním roce výrazně klesly, mezi hackery zájem o ně nadále roste. Podle poradenské společnosti Chainalysis už letos byly ukradeny kryptoměny za více než tři miliardy USD (76,1 miliardy Kč), letošní rok tak bude podle celkové hodnoty hackerských útoků rekordní.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

Každou druhou firmu se v posledních dvou letech pokusil někdo okrást

Téměř polovina firem v posledních dvou letech zaznamenala nějaký typ hospodářské kriminality. Nejvíce jsou ohroženy technologické firmy, kde se s nějakou formu kriminality setkaly dvě třetiny společností. Mění se přitom typ útoků, podvody ze strany klientů střídají především útoky v kyberprostoru. Vyplývá to z průzkumu, který udělala společnost PwC mezi 1300 top manažery v 53 zemích světa.

Přečíst článek
záhon technického konopí

Biden omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení marihuany

Americký prezident Joe Biden oznámil, že udělí milost tisícům Američanů, kteří byli na federální úrovni odsouzeni za "prosté držení marihuany". Šéf Bílého domu v této souvislosti uvedl, že by "nikdo neměl být ve vězení jen za užívání nebo držení marihuany" a vyzval guvernéry amerických států, aby jeho příkladu následovali. Podle agentury AP jde o významný krok k dekriminalizaci této drogy, za jejíž držení jsou v USA častěji trestáni černoši.

Přečíst článek
Reklama

News box

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice 💣. 
Největší evropské internetové tržiště s použitým oblečením 🧥👚 Vinted se v loňském roce poprvé dostalo do zisku. Firmě pomohl rychlý růst tržeb v souvislosti s vyšším zájmem o nákup a prodej módy z druhé ruky.  Číst více
Na český trh vstoupil hotelový řetězec The Cloude One Hotels, který je součástí německé skupiny Motel One Group. Svůj čtyřhvězdičkový hotel 🏨 s 382 pokoji otevřel v polovině dubna v pražské Hybernské ulici. The Cloude One Hotels Prague je čtvrtým hotelem řetězce. Pobočky má ještě v New Yorku, Hamburku a Norimberku.
Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program 📡 (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.  Číst více
Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu 🛬. Napsal to britský list Financial Times Číst více
Lidé budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové 📜, ale také také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou podepsal prezident Petr Pavel. 
Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí ✖ zapalovat oheň 🔥, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinný porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu varující před nebezpečím vzniku požárů. 
 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme